Home / Uutiset

Uutiset

Lumoral-menetelmä tukee palopäällikköä tärkeässä operaatiossa

Lumoral-menetelmä tukee palopäällikköä tärkeässä operaatiossa

Jorma_

 

Kittilän palopäällikkö Jorma Ojala on työnsä kautta nähnyt monta läheltä piti -onnettomuutta ja pelastanut monia vaaratilanteiden keskeltä.  – Aivan kuten valtaosa palohälytyksistä on pääosin ihmisten toiminnasta johtuvia, myös hampaiden kuntoon voi jokainen omalla toiminnallaan vaikuttaa, Ojala sanoo. Avuksi itselleen tähän operaatioon hän hankki Lumoral-hammashoitolaitteen.

 

Jorma Ojala (57) myöntää, että pientä huolta hänellä on aina ollut hampaidensa kanssa. Etenkin lapsuus- ja nuoruusvuosien aikana hänen hampaitaan jouduttiin usein paikkaamaan. Nyt iän karttuessa nämä hampaiden vanhat paikkaukset ovat aiheuttaneet erilaista harmia, kuten hampaiden halkeilua ja lohkeilua.

 • Minulla on kohtuullisen hyvät hampaat, mutta ne on paikattu moneen kertaan. Onko hammasluuni sitten helposti reikiintyvää sorttia, vai olenko saanut reikiintymistä aiheuttavaa bakteeristoa suuhuni sen verran aikaisessa vaiheessa, että hampaani ovat reikiintymiseen taipuvaisia? pohtii Lapin Pelastuslaitoksella toimiva Ojala. 

Vaikka suuhygieniasta huolehtisikin, Ojalan tilanne hammasterveyden osalta ei ole mitenkään harvinainen: harvan suu säilyy paikatta koko elämän. Kun paikan on kerran saanut suuhunsa, tästä voi käynnistyä eräänlainen kehä, jossa paikkaa voidaan joutua uusimaan säännöllisin väliajoin.

Uusintapaikkauksen syy on monesti paikan kuluminen tai lohkeaminen, tai vanhan paikan viereen tullut uusi reikä. Myös yöllinen narskuttelu voi kuluttaa paikkoja.  Joskus hammasta joudutaan paikkaamaan niin monta kertaa, ettei tervettä hammasluuta jää enää jäljelle. Silloin joudutaan poistamaan koko hammas. Näin on käynyt myös Ojalalle.

Eroon ikävästä iensärystä

Suuhygieniasta huolehtiminen on samalla oman yleisterveyden hoitamista. Sen avulla ehkäistään kariesta eli hampaiden reikiintymistä, jota aiheuttavat muun muassa Streptococcus mutans -bakteerit, joita moni saa suuhunsa jo lapsena.

Säännöllisen hampaiden harjauksen lisäksi hammasvälien puhdistaminen on avainasemassa, kun suunterveydestä huolehditaan perusteellisesti. Karieksen lisäksi aikuisten suussa voi muhia myös ientulehduksia ja hampaan kiinnityskudossairautta eli parodontiittia, joilla on tutkimusten mukaan yhteys moniin sairauksiin – muun muassa sydänsairauksiin, aivoinfarktiin ja diabetekseen.  Mikäli hampaita särkee tai vihloo tai, jos kokee toistuvaa ienverenvuotoa hammaspesun yhteydessä, on jo syytä hakeutua hammaslääkäriin ripeästi ja tehostaa samalla myös hampaiden kotihoitoa.

Verenvuoto paljasti ientulehduksen

Ojala törmäsi Lumoral-hammashoitolaitteeseen kesäkuun alussa Facebook-sivuston kautta etsiessään itselleen uutta keinoa, jolla pitää suunterveydestään parempaa huolta. Lumoralin valoaktivoitavaan tekniseen suuveteen perustuva hammashoitomenetelmä tappaa sekä hampaiden reikiintymistä aiheuttavia bakteereja että ientulehdusbakteereja.

Ojalalla etenkin vuotavat ikenet kaipasivat lisähuolenpitoa, vaikka ienongelma ei ollutkaan hänen hammaslääkärinsä mukaan vielä parodontiitiksi asti onneksi kehittynyt. 

 • Laitetta käytettyäni olen huomannut aikakin sen, että hammasvälini ovat huomattavasti puhtaammat ja että hammasvälien haju on hävinnyt, Ojala kiittää.

Myös iensärky on häneltä kadonnut.

 • Toki hammasvälejä pitää edelleen mekaanisesti puhdistaa, mutta samalla tavalla ienvälejä ei ole onneksi särkenyt nyt kuin ennen Lumoral-laitteen käyttöä.

Pohjois-Suomen asukkaiden keskuudessa kuivalihan syönti on hyvin tavallista – jopa perinteeseen kuuluvaa. Ojala uskookin, että tämä on osasyy siihen, miksi hänen ikeniään on särkenyt mekaanisesta hammasvälien puhdistuksesta huolimatta.

 • Jos kuivalihaa jää syödessä hammasväleihin, niin sehän alkaa muhimaan siellä aiheuttaen vähitellen kipua. Nyt minulla ei ole enää sellaista hammasvälissä tuntuvaa kipua, mitä oli aiemmin, Ojala kuvailee kokemustaan.

Laite hammaslääkärin mieleen

Suun tulehdukset tulisi hoitaa mahdollisimman nopeasti kuntoon. Monesti hammaslääkärin vastaanotolle hakeudutaan kuitenkin vasta, kun suussa on niin sanotusti tilanne päällä. Hyvin tavallinen syy tähän on hammaslääkäripelko. Pelon vuoksi käyntejä lykkäämällä pienetkin toimenpiteet voivat ajan saatossa kasvaa suuriksi operaatioiksi.

Myös Ojala myöntää, että lapsuuden aikaiset hammaslääkärikäyntinsä ovat jättäneet hänelle ikäviä muistoja mieleen hoitotoimenpiteistä ja synnyttänyt jopa hammaslääkäripelkoa. Onneksi viimeaikaisten hyvien kokemusten myötä tilanne hänellä on tämänkin osalta helpottanut. Avuksi pelkoon hänelle on tähän asti aina tarjottu hampaiden puudutusta – myös hampaiden tarkistusta helpottamaan.

 • Esimerkiksi viisauden hampaiden poisto pelotti aivan valtavasti! Lopulta kaikki sujui kuitenkin niin hyvin, että kävin toimenpiteen jälkeen virkapuku päällä kiittämässä hammaslääkärivastaanoton väkeä ja samalla viemässä heille varmaan kolme kiloa karamellia kiitokseksi! Ojala veistää.

Ojala kertoo harjaavansa hampaitaan aamuin illoin fluorihammastahnalla ja huoltavansa hammasvälejään langalla päivittäin. Lumoral-hammashoitolaitetta hän käyttää lisäksi vähintään pari kertaa viikossa, sillä se on helppoa ja auttaa pitämään myös hammaslääkärin tyytyväisenä.

 • Vaikka olenkin pelännyt ihan älyttömästi hammaslääkärissäkäyntiä en jättäisi siellä kyllä millään käymättä. Myös hammaslääkärini oli tyytyväinen, kun kerroin hänelle hankkineeni Lumoral-laitteen, sillä hän näki, että yritän tehdä kaikkeni, jotta hampaani saadaan kuntoon.

 

Jorma Ojala

palopäällikkö, Kittilä

57-vuotias isoisä, lapset jo maailmalla

 Vapaa-aika: Lapissa laskettelua ja kelkkailua. Salilla käynti ja kuntoilu.

Koronakevät keskeytti tammikuussa alkaneet opinnot. Ojala päivittää parhaillaan omaa pelastusalan tutkintoaan suorittamalla pelastusalan päällystötutkintoa Kuopion pelastusopistossa.

Opintoihin kuuluu etäopiskelua ja lähiopintojaksoja Kuopiossa.

 

Suun sairaudet ovat ikäviä hoitaa, mutta helppoja ehkäistä

Suun sairaudet ovat ikäviä hoitaa, mutta helppoja ehkäistä

Hampaiden puhdistus on erittäin tehokas tapa ehkäistä monta ikävää harmia.

Artikkeli on tehty yhteistyönä Mediaplanetin kanssa osana Suu, näkö ja kuulo-kampanjaa. Alkuperäinen artikkeli sivuilla Kansanterveys.fi

Pienenä opitut rutiinit kantavat isonakin ja hampaiden puhdistukseen käytetty tovi maksaa itsensä takaisin hyvänä suun terveytenä.

HYKS:n suu- ja leukasairauksien klinikan emeritusprofessori Jukka H. Meurmanin mukaan suomalaisten hammashoito vaihtelee kuitenkin laidasta laitaan.

– Hampaiden kunnon vaaliminen on oman terveyden hoitamista. Eri ääripäät näkyvät myös siinä, kuinka suun terveydestä huolehditaan.

Suositusten mukaista on harjata hampaat aamuin illoin fluorihammastahnalla, ja lisäksi tulisi muistaa hammasvälien puhdistus. Harjauksella pidetään hampaat sekä ientaskut puhtaina, mikä vähentää hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta.

Myös säännölliset vierailut hammaslääkärissä tulisi pitää kalenterissa, sillä suun terveys ei ole mikään pikkujuttu.

Meurman toteaa lukuisten tutkimusten todentaneen suunterveyden yhteyden muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin.

– Sydän- ja verisuonisairauspotilailla tai esimerkiksi diabeetikoilla on yleistä pitkään jatkunut huono hammasterveys. Sama koskee monia muitakin yleissairauksia.

Parodontiitti voi olla täysin oireeton

Suun terveyden kannalta huonot tavat ovat samat kuin huonot valinnat muunkin terveyden kannalta. Epäterveelliset elintavat näkyvät ja tuntuvat myös suussa.

– Terveelliset ja järkevät ruokailutottumukset tarkoittavat suunterveyden näkökulmasta aterioiden rajoittamista viiteen kertaan vuorokaudessa ja alkoholin käytön välttämistä, Meurman toteaa.

Napostelu sekä happamien tai makeiden juomien siemailu mahdollistavat jatkuvan happohyökkäyksen, joka puolestaan takaa bakteereille erinomaiset oltavat. Myös tupakointia olisi vältettävä, sillä tupakoijan suusta löytyy lähes aina ientulehdusta ja syventyneitä ientaskuja. Se on lisäksi merkittävin riski suusyövälle.

Mikäli ohjeita ei noudateta ja hampaita ei puhdisteta, hampaan pinnalle ja ientaskuihin kertyvä plakki alkaa tehdä myyräntyötään ja aiheuttaa monelle tuttua ientulehdusta.

Meurmanin mukaan hoitamattomana ientulehdus voi edetä parodontiitiksi, joka heikentää hampaan kiinnityskudosta ja voi johtaa erittäin ikävään lopputulokseen.

– Parodontiitti on hampaiden tukikudostulehdus, joka käytännössä johtuu suuhygienian laiminlyömisestä. Sitä aiheuttavat suussa elävät bakteerit, joista muodostuu plakkia ja kudosta ärsyttävää hammaskiveä. Ensioireina on verenvuoto ikenistä, mutta tauti on salakavala ja usein lähes oireeton: se irrottaa vähitellen hampaat suusta.

Meurman kannustaa ihmisiä noudattamaan yksinkertaisia hammashoidon ohjeita, sillä karies, ientulehdus ja parodontiitti ovat täysin ehkäistävissä.

 

Lumoral

Lumoral-menetelmä auttaa, kun tarvitaan tehostettua hygieniaa

Mitä, jos yllä kuvatut toimet eivät riitäkään? Kaikilla tradtition mukainen hammashygienia ei auta torjumaan suun sairauksia. Tiedetään, että jopa yli 70% suomalaisista kärsii ientulehduksesta.

Lumoral on hammaslääkärien kanssa kehitetty menetelmä tehostamaan  hampaiden hoitoa ja puhdistusta. Sen käyttö auttaa tilanteissa, joissa traditionaalinen hampaiden harjaus ja hammasvälien puhdistus hammaslangalla ei riitä, eikä näillä toimilla saavuteta riittävän hyvää hammashygieniaa. Lumoral-tuotteen tehokkuus perustuu ainutlaatuiseen tekniseen suuveteen, joka on aikaisemmin ollut vain hammaslääkärien käytössä.

Lumoral-menetelmässä tekninen suuvesi aktivoidaan valolla, jolloin se välittää antibakteerisen vaikutuksen hammasplakkiin ja ienrajaan. Vaikutus pureutuu mikroskooppisen tarkasti myös siihen näkymättömään plakkiin, mihin hammasharja ei tavallisesti yllä. Kun hampaat lopuksi harjataan, tehostunut puhtaus tuntuu hampaiden pinnalla tuntuu havaittava liukkautena ja sileytenä. Antibakteerinen vaikutus on kohdennettu plakkiin, eikä suun normaali bakteerifloora häiriinny. 

Lumoralin säännöllinen käyttö vähentää uuden plakin ja hammaskiven muodostumista. Lumoralin tukema hyvä suuhygienia ehkäisee hampaiden reikiintymistä ja ientulehduksen muodostumista sekä näiden liitännäissairauksien kehittymistä. Ikenien paremman kunnon voi havaita raikastuneena hengityksenä, mikä johtuu vähentyneestää anaerobibakteerien määrästä ienrajassa, ientaskuissa ja hammasväleissä. 

Lue, miten Lumoralin käyttäjä Susanna on ottanut Lumoral-menetelmän säännölliseksi rutiiniksi tukeakseen yleisterveyttään.

 

Lepaalaiselle Susannalle Lumoralin käyttö on osa terveyttä edistäviä elämäntapoja

Susanna

Susa

Lepaalainen perheenäiti Susa Vehmas hankki Lumoral-valolaitteen heti sen tultua markkinoille. Koska hampaiden kunnolla on todettu olevan selvä linkki ihmisen yleisterveyteen, isona tekijänä päätöksen taustalla oli huoli sukurasitteena olevasta alttiudesta suolistosyöpään. 

Kuva: Marko Nevanperä
"Olen melkein koko ikäni ollut kiinnostunut lääketieteestä ja ihmisen fysiologiasta, sillä perheessäni on sukurasitteena alttius suolistosyöpään. Äitini kuoli sairauteen aikanaan, ja myös toinen veljeni sai kokea sen ennen menehtymistään. Jo 80-luvulla ollessani hyvin nuori, luin jostain, että muun muassa lihansyönti todennäköisesti lisää riskiä sairastua suolistosyöpään. Minun kohdallani se tarkoitti sitä, että lihansyönti loppui siihen paikkaan. Sama pätee tietenkin myös alkoholiin, tupakkaan ja sokeriin", kertoo merillä työskentelevä Susa Vehmas, 56.

  Kiinnostus lääketiedettä ja oman terveyden edistämistä kohtaan sai Vehmaan kiinnostumaan myös Lumoralista. Tuotteen hän löysi sattumalta viime vuoden vaihteessa Facebook-artikkelin kautta. 

  "Innostuin asiasta ja, koska laitteita ei juuri tuolloin ollut heti saatavilla, ilmoittauduin halukkaaksi sellaisen ostamaan heti mahdollisuuden tullen. Muutaman kuukauden kuluttua sen sitten sain", Vehmas sanoo.

   Vaikka hammashygienia on viime vuosikymmenien aikana yleisesti ottaen parantunut, suusairauksista koituu edelleen vuosittain satojen miljardien eurojen kustannukset koko maailman mittakaavassa. Suunterveyden tiedetään altistavan yli 200:lle krooniselle sairaudelle, kuten sydän- ja verisuonisairauksille sekä keuhko- ja reumasairauksille. Sen on tutkimuksissa todettu nostavan myös useiden syöpätyyppien riskiä.

   Lumoralin hammashygieniamenetelmä tappaa sekä hampaiden reikiintymistä aiheuttavia Streptococcus mutans -bakteereja että ientulehdusbakteereja. Lumoralin käytön lisäksi Vehmas huolehtii muutenkin hampaistaan säntillisesti.

   "Pesen hampaani säännöllisesti kaksi tai jopa kolme kertaa päivässä sähköhammasharjalla. Hammasvälien puhdistamiseen käytän lisäksi hammasväliharjoja ja hammaslankaa. Vaikka olen toiminut niin jo pitkään, olen oikeasti huomannut hampaiden tuntuvan sileämmiltä ja näyttävän valkoisemmilta Lumoralin käytön aloittamisen jälkeen", Vehmas kiittää.

    Terveydestä huolehtiminen kaiken A ja O

    Vehmas kertoo syntyneensä aikana, jolloin hampaiden hoitoon ei vielä kiinnitetty riittävästi huomiota. 

    "Molemmat vanhempani olivat saaneet tekohampaansa suurin piirtein rippilahjaksi. Olenkin utelias tietämään, miltä kaikilta vaivoilta ihminen voisi välttyä jo pelkästään sillä, että hoitaa hyvin hampaansa ja välttyy näin mahdollisesti suun kautta muualle elimistöön leviäviltä tulehduksilta ja mahdollisesti jopa muistisairauksilta."

     Terveydestä huolehtiminen on hänelle itselleen kiinteä osa arkea: liikuntaa Vehmas harrastaa päivittäin, muun muassa sisäsoutua, painoharjoittelua ja lenkkeilyä. 

     "Työnikin suhteen minulla on käynyt säkä, sillä päivittäinen askelmäärä työpäivän aikana laivalla tarjoiluhommissa ylittää lähestulkoon aina 30 000 askeleen rajan", TallinkSiljan risteilyaluksella tarjoilijana työskentelevä Vehmas heittää.

      Tähän asti Vehmas onkin onnistunut hyvin pitämään itsensä kunnossa ja välttämään ”lähestulkoon kaikki” paikkakunnalla ja työpaikalla riehuvat flunssat ja vatsataudit. Jonkin aika sitten hän sai kuitenkin ylllättäen ortopediltään kuulla kärsivänsä niin pahasta lonkan nivelrikosta, että leikkaus on hänelle ainoa mahdollinen hoitomuoto.

      "Lääkärin mukaan vaiva olisi alkanut haitata minua jo kauan sitten, jos en harrastaisi säännöllisesti liikuntaa. Myös tällaisessa tapauksessa hampaiden hyvä kunto on ihan "must", sillä leikkausta voidaan joutua siirtämään, jos hampaiden hoitoa on laiminlyöty."

       LED-valoa hampaille 2-3 kertaa viikossa

       Hampaiden vaaliminen on Vehmakselle tärkeää myös ulkonäöllisistä syistä. Tiheät ruokailuvälit ja eritoten hammaskiillettä kuluttavia happoja sisältävien hedelmien runsas syöminen on näkynyt hänen hampaissaan.

       "Minun hampaani eivät koskaan ole olleet mitenkään erityisen kauniit, mutta olen silti koittanut niitä vaalia. Pieniä murheitakin on ollut, sillä noin kolmekymmentä vuotta sitten hammaslääkäriä vaihdettuani tiedusteli uusi lääkäri varovasti kärsinkö syömishäiriöstä.

       Olen kova syömään ja vähän yllätyin kysymyksestä. Kun selitin hänelle syöväni paljon hedelmiä, minulle selvisi, että hedelmien happamuus voi kuluttaa hammaskiillettä. Kiille voi kulua samaan tapaan, jos kärsii syömishäiriöstä ja oksentaa usein. Siitä lähtien olenkin lopettanut hedelmäpeijaiset palasella juustoa tai lasillisella piimää!"

       Lumoralin Vehmas hankki sekä itseään että perhettään varten. Käyttökertoja hänellä kertyy valolaitteelle viikoittain vähintään kaksi.

       "On tärkeää panostaa suun ja koko ruumiin terveyteen. Olen harkinnut myös toisen laitteen hankkimista, jotta voisin ottaa sen mukaan merille töihin lähtiessäni. Toistaiseksi olen jättänyt kojeen töihin lähtiessäni kotiin perheeni käyttöön."

       Susanna Vehmas, 56
       Perhe: mies ja tytär
       Ammatti: catering steward
       Kotipaikka: Lepaa, Hattulassa