Kysyttävää? Asiakaspalvelun puh. 050 306 5452 Kysyttävää? Asiakaspalvelu auttaa. puh. 050 306 5452
Suodata tunnisteella:

Kirjoitukset, joilla on tunniste "Uutiset"

Suun sairaudet ovat ikäviä hoitaa, mutta helppoja ehkäistä

Suun sairaudet ovat ikäviä hoitaa, mutta helppoja ehkäistä

Hampaiden puhdistus on erittäin tehokas tapa ehkäistä monta ikävää harmia.

Artikkeli on tehty yhteistyönä Mediaplanetin kanssa osana Suu, näkö ja kuulo-kampanjaa. Alkuperäinen artikkeli sivuilla Kansanterveys.fi

Pienenä opitut rutiinit kantavat isonakin ja hampaiden puhdistukseen käytetty tovi maksaa itsensä takaisin hyvänä suun terveytenä.

HYKS:n suu- ja leukasairauksien klinikan emeritusprofessori Jukka H. Meurmanin mukaan suomalaisten hammashoito vaihtelee kuitenkin laidasta laitaan.

– Hampaiden kunnon vaaliminen on oman terveyden hoitamista. Eri ääripäät näkyvät myös siinä, kuinka suun terveydestä huolehditaan.

Suositusten mukaista on harjata hampaat aamuin illoin fluorihammastahnalla, ja lisäksi tulisi muistaa hammasvälien puhdistus. Harjauksella pidetään hampaat sekä ientaskut puhtaina, mikä vähentää hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta.

Myös säännölliset vierailut hammaslääkärissä tulisi pitää kalenterissa, sillä suun terveys ei ole mikään pikkujuttu.

Meurman toteaa lukuisten tutkimusten todentaneen suunterveyden yhteyden muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin.

– Sydän- ja verisuonisairauspotilailla tai esimerkiksi diabeetikoilla on yleistä pitkään jatkunut huono hammasterveys. Sama koskee monia muitakin yleissairauksia.

Parodontiitti voi olla täysin oireeton

Suun terveyden kannalta huonot tavat ovat samat kuin huonot valinnat muunkin terveyden kannalta. Epäterveelliset elintavat näkyvät ja tuntuvat myös suussa.

– Terveelliset ja järkevät ruokailutottumukset tarkoittavat suunterveyden näkökulmasta aterioiden rajoittamista viiteen kertaan vuorokaudessa ja alkoholin käytön välttämistä, Meurman toteaa.

Napostelu sekä happamien tai makeiden juomien siemailu mahdollistavat jatkuvan happohyökkäyksen, joka puolestaan takaa bakteereille erinomaiset oltavat. Myös tupakointia olisi vältettävä, sillä tupakoijan suusta löytyy lähes aina ientulehdusta ja syventyneitä ientaskuja. Se on lisäksi merkittävin riski suusyövälle.

Mikäli ohjeita ei noudateta ja hampaita ei puhdisteta, hampaan pinnalle ja ientaskuihin kertyvä plakki alkaa tehdä myyräntyötään ja aiheuttaa monelle tuttua ientulehdusta.

Meurmanin mukaan hoitamattomana ientulehdus voi edetä parodontiitiksi, joka heikentää hampaan kiinnityskudosta ja voi johtaa erittäin ikävään lopputulokseen.

– Parodontiitti on hampaiden tukikudostulehdus, joka käytännössä johtuu suuhygienian laiminlyömisestä. Sitä aiheuttavat suussa elävät bakteerit, joista muodostuu plakkia ja kudosta ärsyttävää hammaskiveä. Ensioireina on verenvuoto ikenistä, mutta tauti on salakavala ja usein lähes oireeton: se irrottaa vähitellen hampaat suusta.

Meurman kannustaa ihmisiä noudattamaan yksinkertaisia hammashoidon ohjeita, sillä karies, ientulehdus ja parodontiitti ovat täysin ehkäistävissä.

 

Lumoral

Lumoral-menetelmä auttaa, kun tarvitaan tehostettua hygieniaa

Mitä, jos yllä kuvatut toimet eivät riitäkään? Kaikilla tradtition mukainen hammashygienia ei auta torjumaan suun sairauksia. Tiedetään, että jopa yli 70% suomalaisista kärsii ientulehduksesta.

Lumoral on hammaslääkärien kanssa kehitetty menetelmä tehostamaan  hampaiden hoitoa ja puhdistusta. Sen käyttö auttaa tilanteissa, joissa traditionaalinen hampaiden harjaus ja hammasvälien puhdistus hammaslangalla ei riitä, eikä näillä toimilla saavuteta riittävän hyvää hammashygieniaa. Lumoral-tuotteen tehokkuus perustuu ainutlaatuiseen tekniseen suuveteen, joka on aikaisemmin ollut vain hammaslääkärien käytössä.

Lumoral-menetelmässä tekninen suuvesi aktivoidaan valolla, jolloin se välittää antibakteerisen vaikutuksen hammasplakkiin ja ienrajaan. Vaikutus pureutuu mikroskooppisen tarkasti myös siihen näkymättömään plakkiin, mihin hammasharja ei tavallisesti yllä. Kun hampaat lopuksi harjataan, tehostunut puhtaus tuntuu hampaiden pinnalla tuntuu havaittava liukkautena ja sileytenä. Antibakteerinen vaikutus on kohdennettu plakkiin, eikä suun normaali bakteerifloora häiriinny. 

Lumoralin säännöllinen käyttö vähentää uuden plakin ja hammaskiven muodostumista. Lumoralin tukema hyvä suuhygienia ehkäisee hampaiden reikiintymistä ja ientulehduksen muodostumista sekä näiden liitännäissairauksien kehittymistä. Ikenien paremman kunnon voi havaita raikastuneena hengityksenä, mikä johtuu vähentyneestää anaerobibakteerien määrästä ienrajassa, ientaskuissa ja hammasväleissä. 

Lue, miten Lumoralin käyttäjä Susanna on ottanut Lumoral-menetelmän säännölliseksi rutiiniksi tukeakseen yleisterveyttään.

 

Lepaalaiselle Susannalle Lumoralin käyttö on osa terveyttä edistäviä elämäntapoja

Susanna

Susa

Lepaalainen perheenäiti Susa Vehmas hankki Lumoral-valolaitteen heti sen tultua markkinoille. Koska hampaiden kunnolla on todettu olevan selvä linkki ihmisen yleisterveyteen, isona tekijänä päätöksen taustalla oli huoli sukurasitteena olevasta alttiudesta suolistosyöpään. 

Kuva: Marko Nevanperä
"Olen melkein koko ikäni ollut kiinnostunut lääketieteestä ja ihmisen fysiologiasta, sillä perheessäni on sukurasitteena alttius suolistosyöpään. Äitini kuoli sairauteen aikanaan, ja myös toinen veljeni sai kokea sen ennen menehtymistään. Jo 80-luvulla ollessani hyvin nuori, luin jostain, että muun muassa lihansyönti todennäköisesti lisää riskiä sairastua suolistosyöpään. Minun kohdallani se tarkoitti sitä, että lihansyönti loppui siihen paikkaan. Sama pätee tietenkin myös alkoholiin, tupakkaan ja sokeriin", kertoo merillä työskentelevä Susa Vehmas, 56.

  Kiinnostus lääketiedettä ja oman terveyden edistämistä kohtaan sai Vehmaan kiinnostumaan myös Lumoralista. Tuotteen hän löysi sattumalta viime vuoden vaihteessa Facebook-artikkelin kautta. 

  "Innostuin asiasta ja, koska laitteita ei juuri tuolloin ollut heti saatavilla, ilmoittauduin halukkaaksi sellaisen ostamaan heti mahdollisuuden tullen. Muutaman kuukauden kuluttua sen sitten sain", Vehmas sanoo.

   Vaikka hammashygienia on viime vuosikymmenien aikana yleisesti ottaen parantunut, suusairauksista koituu edelleen vuosittain satojen miljardien eurojen kustannukset koko maailman mittakaavassa. Suunterveyden tiedetään altistavan yli 200:lle krooniselle sairaudelle, kuten sydän- ja verisuonisairauksille sekä keuhko- ja reumasairauksille. Sen on tutkimuksissa todettu nostavan myös useiden syöpätyyppien riskiä.

   Lumoralin hammashygieniamenetelmä tappaa sekä hampaiden reikiintymistä aiheuttavia Streptococcus mutans -bakteereja että ientulehdusbakteereja. Lumoralin käytön lisäksi Vehmas huolehtii muutenkin hampaistaan säntillisesti.

   "Pesen hampaani säännöllisesti kaksi tai jopa kolme kertaa päivässä sähköhammasharjalla. Hammasvälien puhdistamiseen käytän lisäksi hammasväliharjoja ja hammaslankaa. Vaikka olen toiminut niin jo pitkään, olen oikeasti huomannut hampaiden tuntuvan sileämmiltä ja näyttävän valkoisemmilta Lumoralin käytön aloittamisen jälkeen", Vehmas kiittää.

    Terveydestä huolehtiminen kaiken A ja O

    Vehmas kertoo syntyneensä aikana, jolloin hampaiden hoitoon ei vielä kiinnitetty riittävästi huomiota. 

    "Molemmat vanhempani olivat saaneet tekohampaansa suurin piirtein rippilahjaksi. Olenkin utelias tietämään, miltä kaikilta vaivoilta ihminen voisi välttyä jo pelkästään sillä, että hoitaa hyvin hampaansa ja välttyy näin mahdollisesti suun kautta muualle elimistöön leviäviltä tulehduksilta ja mahdollisesti jopa muistisairauksilta."

     Terveydestä huolehtiminen on hänelle itselleen kiinteä osa arkea: liikuntaa Vehmas harrastaa päivittäin, muun muassa sisäsoutua, painoharjoittelua ja lenkkeilyä. 

     "Työnikin suhteen minulla on käynyt säkä, sillä päivittäinen askelmäärä työpäivän aikana laivalla tarjoiluhommissa ylittää lähestulkoon aina 30 000 askeleen rajan", TallinkSiljan risteilyaluksella tarjoilijana työskentelevä Vehmas heittää.

      Tähän asti Vehmas onkin onnistunut hyvin pitämään itsensä kunnossa ja välttämään ”lähestulkoon kaikki” paikkakunnalla ja työpaikalla riehuvat flunssat ja vatsataudit. Jonkin aika sitten hän sai kuitenkin ylllättäen ortopediltään kuulla kärsivänsä niin pahasta lonkan nivelrikosta, että leikkaus on hänelle ainoa mahdollinen hoitomuoto.

      "Lääkärin mukaan vaiva olisi alkanut haitata minua jo kauan sitten, jos en harrastaisi säännöllisesti liikuntaa. Myös tällaisessa tapauksessa hampaiden hyvä kunto on ihan "must", sillä leikkausta voidaan joutua siirtämään, jos hampaiden hoitoa on laiminlyöty."

       LED-valoa hampaille 2-3 kertaa viikossa

       Hampaiden vaaliminen on Vehmakselle tärkeää myös ulkonäöllisistä syistä. Tiheät ruokailuvälit ja eritoten hammaskiillettä kuluttavia happoja sisältävien hedelmien runsas syöminen on näkynyt hänen hampaissaan.

       "Minun hampaani eivät koskaan ole olleet mitenkään erityisen kauniit, mutta olen silti koittanut niitä vaalia. Pieniä murheitakin on ollut, sillä noin kolmekymmentä vuotta sitten hammaslääkäriä vaihdettuani tiedusteli uusi lääkäri varovasti kärsinkö syömishäiriöstä.

       Olen kova syömään ja vähän yllätyin kysymyksestä. Kun selitin hänelle syöväni paljon hedelmiä, minulle selvisi, että hedelmien happamuus voi kuluttaa hammaskiillettä. Kiille voi kulua samaan tapaan, jos kärsii syömishäiriöstä ja oksentaa usein. Siitä lähtien olenkin lopettanut hedelmäpeijaiset palasella juustoa tai lasillisella piimää!"

       Lumoralin Vehmas hankki sekä itseään että perhettään varten. Käyttökertoja hänellä kertyy valolaitteelle viikoittain vähintään kaksi.

       "On tärkeää panostaa suun ja koko ruumiin terveyteen. Olen harkinnut myös toisen laitteen hankkimista, jotta voisin ottaa sen mukaan merille töihin lähtiessäni. Toistaiseksi olen jättänyt kojeen töihin lähtiessäni kotiin perheeni käyttöön."

       Susanna Vehmas, 56
       Perhe: mies ja tytär
       Ammatti: catering steward
       Kotipaikka: Lepaa, Hattulassa