Suunterveys on yhtä tärkeää kuin riittävä unen saanti

Suunterveys on yhtä tärkeää kuin riittävä unen saanti

Kun ajattelemme suun terveyttä, ensimmäinen mielikuva liittyy usein hampaiston terveyteen ja raikkaaseen hengitykseen. Vaikka nämä ovatkin terveyden kannalta tärkeitä tekijöitä, kaunis hymy kätkee alleen syvempiä ulottuvuuksia. Tutkimukset osoittavat, että tasapainoinen suun mikrobiomi on ratkaisevan tärkeä ihmisen yleisterveydelle ja jopa henkiselle hyvinvoinnille. Jopa yhtä tärkeää kuin riittävä unen saanti.

Vuosien ajan suunterveys on jäänyt kokonaisvaltaista hyvinvointia koskevissa keskusteluissa varjoon. Vaikka esimerkiksi unta, liikuntaa, ravitsemusta ja stressinhallintaa on pidetty tärkeinä terveyden edistäjinä, suunterveyttä ei ole samalla tavalla huomioitu. Kuitenkin viimeaikaiset tutkimukset ja asiantuntijoiden lausunnot ovat käynnistämässä muutosta asenteissa. Tämä näkyy elämäntapalääketieteessä suunterveyden merkityksen nousemisena kuuden tärkeimmän terveyden osa-alueen eli peruspilarin rinnalle. [1]

Stanfordin lääketieteellisen tiedekunnan professori ja neurotieteilijä Andrew Huberman on kansainvälisesti tunnettu luennoitsija ja terveyden alan asiantuntija, joka korostaa suun terveyden merkitystä fyysiselle ja henkiselle terveydelle. Huberman painotti pitämässään Huberman Lab -podcast esityksessään, että suunterveys on ehkä kaikkein vähiten huomioitu osa-alue henkisessä ja fyysisessä terveydessä. 

Aivan kuten univaje, heikko suunterveys altistaa yksilöt esimerkiksi metabolisen oireyhtymän, sydänsairauksien ja masennuksen kaltaisille sairauksille. Tutkimukset osoittavat, että suun infektiot voivat vaikuttaa fyysisiin sairauksiin ja jopa johtaa ennenaikaiseen kuolemaan [2].

Miten suun terveys sitten liittyy yleisterveyteen? Tutkimukset osoittavat, että suun mikrobiomin tasapaino on ratkaisevan tärkeää suunterveydelle, ja sillä on merkittävä vaikutus siihen, miten elimistö reagoi erilaisiin sairauksiin.

Suun mikrobiomin epätasapaino eli dysbioosi voi johtaa monenlaisiin terveysongelmiin, jotka vaihtelevat yleisistä hammasongelmista vakaviin yleissairauksiin kuten sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja jopa Alzheimerin tautiin. [3, 4]

Tutkijat ovat havainneet, että hammasperäiset infektiot voivat jopa lisätä vakavien syöpätyyppien kehittymisen riskiä. Tuoreessa tutkimuksessa löydettiin yhteys suun bakteerin ja suolistosyövän kehittymisen välillä. [5]  

Tulehtunut ien: bakteerien suora portti muualle kehoon

- Vaikka suun terveys on jo tunnustettu ammattipiireissä tärkeäksi sekä fyysisen että psyykkisen terveyden osatekijäksi, yleisön tietoisuudessa on vielä parantamisen varaa, muotoilee Helsingin yliopiston emeritusprofessori ja Helsingin yliopistollisen sairaalan suu- ja leukasairauksien osaston etinen ylilääkäri Jukka Meurman.

Meurman painottaa suun infektioiden nopean hoidon tärkeyttä, sillä suussa olevat bakteerit voivat päästä verenkiertoon ja aiheuttaa infektioita koko elimistössä. Nämä infektiot voivat johtaa matala-asteiseen tulehdustilaan, joka voi vaikuttaa koko kehoon.

Meurman on omistautunut lisäämään tietoisuutta suun terveyden ja yleisen terveyden välisestä yhteydestä. Pitkän uransa aikana hän on saanut monia arvostettuja palkintoja ja kunnianosoituksia suun infektiosairauksien alalla. Vuonna 1991 hänelle myönnettiin presidentti Chiracin myöntämä Echelon Argent of Ville de Paris, Ranskassa. Kansainvälinen hammaslääketieteellinen tutkimusyhdistys (IADR) puolestaan palkitsi hänet Geriatric Oral Research Award -palkinnolla vuonna 2005. Hänet on myös kutsuttu kolmen eurooppalaisen yliopiston kunniatohtoriksi mukaan lukien arvostettu Karolinska Institutet. Hiljattain hän julkaisi omaelämäkerran "Lääkärin muistelmat", jossa hän kertoo tarinansa tutkijana, lääkärinä ja hammaslääkärinä.

Meurman huomauttaa, että suun infektiot ovat erityisen haitallisia kroonisesti sairaille ihmisille, kuten diabetesta, reuma- ja munuaissairauksia sekä immuunijärjestelmän häiriöitä sairastaville. Suurentunut riski suun sairauksille koskee myös immunosuppressiivisia lääkkeitä käyttäviä henkilöitä, sillä nämä lääkkeet voivat altistaa heidät suun infektioille, kuten ientulehdukselle ja parodontiitille. 

- Lisäksi immunosuppressiiviset lääkkeet voivat aiheuttaa limakalvomuutoksia, kuten suun haavaumia ja kserostomiaa (suun kuivumista), mikä lisää hampaiden reikiintymisen riskiä, hän kertoo.

Iensairaudet ovat monen terveysongelman taustalla

Iensairaudet ovat yleisiä suun infektioita, jotka vakavimmillaan johtavat hampaiden ja hammasimplanttien tukirakenteisiin vaikuttaviin sairauksiin parodontiittiin tai peri-implantiittiin. Suun infektioita aiheuttavat suussa olevat mikro-organismit ja monet tekijät lisäävät niiden riskiä. Näistä mainittakoon huono suuhygienia, tupakointi, purentaelimistön kuormitus ja monet systeemiset sairaudet. 

Parodontiitti ilmenee punaisina, vuotavina ikeninä ja pahanhajuisena hengityksenä, ja se voi edetä, jos sitä ei hoideta huolellisesti. Peri-implantiitti on termi, jota käytetään kuvaamaan tilannetta, jossa implanttiin kiinnitetyn hammaskruunuun ympärillä oleva kudos tulehtuu. Tulehdus voi vaikuttaa implantin kiinnittymiseen ja jopa aiheuttaa sen irtoamisen, mikäli sitä ei hoideta asianmukaisesti. 

Hoidon kannalta tärkeää on, että ikenien tulehdukset havaitaan ja hoidetaan niiden varhaisessa vaiheessa, jotta voidaan välttää vakavampia komplikaatioita. Säännölliset hammastarkastukset ja hyvät suuhygieniatottumukset ovat tärkeä osa kokonaisvaltaista terveydenhoitoa ja auttavat ehkäisemään myös ientulehdusten syntymistä ja etenemistä parodontiitiksi tai peri-implantiitiksi.

- Hyvä suuhygienia ja tiivis yhteistyö hammaslääkärin kanssa kannattaa aina. Kansainväliset laskelmatkin osoittavat, kuinka kalliiksi suuhygienian laiminlyönti tulee yhteiskunnalle ja yksilölle, kun hammassairaudet leviävät ja vaativat laajaa hoitoa. Ennaltaehkäisy on aina edullisin vaihtoehto, Meurman sanoo.

Perinteiset suuhygieniamenetelmät eivät kuitenkaan aina riitä pitämään suuta terveenä. Hammaslangan käyttö tai harjaaminen voi olla vaikeaa iän tai vamman vuoksi, jolloin hammasvälit jäävät puhdistamatta. Vaikka harjaus onnistuisikin, tutkimukset ovat osoittaneet, että tehokas sähköhammasharjakin poistaa vain noin 65 prosenttia suussa olevista haitallisista bakteereista. [6] 

Tämän paljain silmin näkymättömän jäännösplakin torjumiseksi suomalaiset tutkijat ovat kehittäneet antibakteeriseen fotodynaamiseen terapiaan perustuvan antibakteerisen hampaiden puhdistusmenetelmän, Lumoralin. Menetelmä tappaa sekä hampaiden reikiintymistä että ientulehdusta aiheuttavat bakteerit. Suomen suuhygienistiliitto on suositellut laitetta. [7,8]

Lumoralin antibakteerinen valoaktivoitu hoito poistaa tehokkaasti haitalliset suun bakteerit ja hoitaa samalla pitkälle edennyttä iensairautta. Vastaavia valolla aktivoituja antibakteerisia hoitoja on käytetty aiemminkin esimerkiksi hammasklinikoilla. Ongelmana ovat kuitenkin olleet kustannukset ja hoitojen vaatima tiheys, jotta niistä saataisiin riittävä hyöty.  Lumoral-hoito parantaa hampaiden omahoitoa erityisesti silloin, kun perinteinen omahoito ei ole riittävää tai kun jo olemassa oleva suusairaus vaatii tiukempia toimenpiteitä kuin mitä pelkkä hampaiden harjaus ja hammaslangan käyttö voi tarjota.

– Lumoral on uusi ja tutkimuksissa tehokkaaksi havaittu menetelmä suuhygienian ylläpitämiseksi. Se ei korvaa muita menetelmiä kuten hampaiden harjausta tai hammasvälien puhdistamista, mutta täydentää niitä oivallisesti, Meurman sanoo.

Lue lisää: 

Kansainvälinen ienterveyspäivä 12.5.2024

Parodontiitti ja Diabetes. kahden kansansairauden välinen yhteys

Terve-suu-tukee-myos-aivojen-terveytta

 

 

 

 

Lähteet:

  1.       Jaqua E, Biddy E, Moore C, Browne G. The Impact of the Six Pillars of Lifestyle Medicine on Brain Health. Cureus. 2023 Feb 3;15(2):e34605. doi: 10.7759/cureus.34605. PMID: 36883088; PMCID: PMC9985951.
  2.       Kim JK, Baker LA, Davarian S, Crimmins E. Oral health problems and mortality. J Dent Sci. 2013 Jun;8(2):10.1016/j.jds.2012.12.011. doi: 10.1016/j.jds.2012.12.011. PMID: 24416472; PMCID: PMC3885153.
  3.       Maier, T. Oral Microbiome in Health and Disease: Maintaining a Healthy, Balanced Ecosystem and Reversing Dysbiosis. Microorganisms 2023, 11, 1453. https://doi.org/10.3390/microorganisms11061453
  4.       Silva DNdA, Casarin M, Monajemzadeh S, Bezerra BdB, Lux R and Pirih FQ (2022) The Microbiome in Periodontitis and Diabetes. Front. Oral. Health 3:859209. doi: 10.3389/froh.2022.859209
  5.   Ray, K. A crucial Fusobacterium nucleatum clade in colorectal cancer. Nat Rev Gastroenterol Hepatol (2024). https://doi.org/10.1038/s41575-024-00930-3
  6.     Aggarwal N, Gupta S, Grover R, Sadana G, Bansal K. Plaque removal efficacy of different toothbrushes: a comparative study. Int J Clin Pediatr Dent. 2019;12(5):385-390. doi:10.5005/jp-journals-10005-1669
  7.   Pakarinen, S.; Saarela, R.K.T.; Välimaa, H.; Heikkinen, A.M.; Kankuri, E.; Noponen, M.; Alapulli, H.; Tervahartiala, T.; Räisänen, I.T.; Sorsa, T.; Pätilä, T. Home-Applied Dual-Light Photodynamic Therapy in the Treatment of Stable Chronic Periodontitis (HOPE-CP)—Three-Month Interim Results. Dent. J. 2022, 10, 206. http://hdl.handle.net/10138/350606
  8.       Liu Y, Qin R, Zaat SAJ, Breukink E, Heger M. Antibacterial photodynamic therapy: overview of a promising approach to fight antibiotic-resistant bacterial infections. J Clin Transl Res. 2015 Dec 1;1(3):140-167. PMID: 30873451; PMCID: PMC6410618.

  

 

 

 

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.