Home / Ientulehdus

Ientulehdus_lähikuva

Ientulehduksen oireet 

Ientulehduksen ensimmäisen oireet ovat hengityksen haju, punoittavat ja hiukan turvonneet ikenet, ja verenvuoto harjatessa tai lankaamisen yhteydessä. Verenvuoto ikenistä ei ole normaalia, ja siihen tulisi puuttua parantamalla tulehtuneen kohdan puhdistamista. Tulehdus rauhoittuu, kun bakteeriärsytys poistuu.

Mistä ientulehdus johtuu?

Ientulehdus johtuu bakteeriärsytyksestä, joka syntyy puutteellisesta hampaiden puhdistamisesta. Hampaiden pintaan kertyy jatkuvasti plakkia, joka tulee poistaa huolellisesti vähintään kahdesti päivässä. Jos plakkia ei poisteta, sen bakteerit ärsyttävät ikeniä, ja reaktiona bakteeriärsytykselle ien puolustautuu tulehdusreaktion avulla. Tulehdus kehittyy nopeasti erityisesti hampaiden väleihin. Se myös rauhoittuu nopeasti, kun bakteeriärsytys poistuu. Puhdistamista tulee lisätä heti, kun havaitsee ientulehdusta.

Plakki

Plakki eli hampaiden biofilmi on bakteerien ja niiden aineenvaihduntatuotteiden muodostama rakenne. Sen tehtävänä on suojata bakteeriyhdyskuntaa. Plakin suojissa bakteereiden on hyvä elää ja lisääntyä. Plakki kiinnittyy hyvin hampaiden pinnan epätasaisuuksiin. 

Hampaiden välejä ei saavuttaa hammasharjalla, joten hammasvälit puhdistetaan plakista hammasväliharjan tai hammaslangan avulla. Plakki ei ole vain esteettinen haitta, vaan sen bakteerit voivat vahingoittaa ikeniä ja hampaita. 

Hammaskivi

Huolellinenkin hampaiden harjaaminen jättää jälkeensä jäännösplakkia. Syljen kalsiumyhdisteiden kanssa jäännösplakki mineralisoituu hammaskiveksi.  Hammaskiven huokoinen pinta toimii edelleen hyvänä kiinnittymisalustana bakteereille. Jos ienrajaan on kertynyt hammaskiveä, bakteereita on vaikea puhdistaa ienrajasta. Hammaskiveä voi muodostua myös ikenen alle, ja se syventää ientaskua. Ienrajan alainen hammaskivi altistaa parodontiitin kehittymiselle. Hammaskiveä ei voi poistaa itse, vaan se poistetaan suuhygienistin vastaanotolla.

Miten Lumoral auttaa ientulehduksen ehkäisyssä?

Lumoralin avulla vähennetään vahingollista bakteerikantaa hampaiden pinnalta niin, että  ientulehduksen riski pienenee. Kun ientulehdus saadaan hoidettua pois jo varhain, ei parodontiitti pääse kehittymään. Lumoralin käyttö myös lisää ienten elinvoimaisuutta.

Miten Lumoral toimii?

Lumoral eliminoi plakin bakteerit, ja tämän jälkeen bakteerikerros on helpompi harjata pois. Tämän voi tuntea hampaiden pinnan sileytenä käytön jälkeen.  Henkilöt, joilla hammaskiveä yleensä muodostuu paljon, ovat huomanneet, että säännöllinen Lumoralin käyttö vähentää hammaskiven muodostumista. Menetelmän antibakteerinen vaikutus kohdistuu plakkiin, eikä vaikuta muualla suussa.  

Lue, miten Lumoral auttaa, jos parodontiitti on jo kehittynyt.