Terve suu on onnistuneen implanttihoidon edellytys

Terve suu on onnistuneen implanttihoidon edellytys

Suomi on hammasimplanttien osalta konservatiivinen maa. Vaikka useissa muissa Euroopan maissa implanttihoiotojen kysyntä on voimakkaassa kasvussa väestön ikääntyessä, Suomessa kasvu on pysynyt maltillisena viimeisten 10–15 vuoden aikana.

Suomessa asennetaan noin 30 000 uutta implanttia vuositasolla. Esimerkiksi Italian implanttimäärät ovat väestömäärään suhteutettuna nelinkertaiset verrattuna Suomeen.

Erikoishammaslääkäri Pekka Kallion mukaan implanttihoitojen nykyistä merkittävämmän kasvun hidasteena Suomessa toimii usein implanttihoitojen korkea hintataso – ei niinkään vähäisempi tarve, sillä väestö ikääntyy myös Suomessa nopeasti.

Kallion mukaan hammasimplantteja suositellaan esimerkiksi silloin, kun potilaalla on tarve saada suuhun tukeva perusta kruunuille tai silloille. Hammasimplantit ylläpitävät purennan tasapainoa.

– Parhaimmillaan ne parantavat potilaan elämänlaatua mahdollistamalla normaalin puheen, pureskelun ja hymyn, hän kiittää.

Suomessa kaikki käytössä olevat implanttimerkit ovat laadukkaita, joten implanttihoidon onnistuminen ei ole itse implantista kiinni. Suunterveys ja potilasvalinta on Kallion mukaan hoidon onnistumisen kannalta oleellisempaa.

– Esimerkiksi vakava hoitamaton iensairaus ja implanttihoito eivät sovi alkuunkaan yhteen. Merkittäviä riskitekijöitä implanttihoidon epäonnistumiselle ovat myös tupakointi ja diabetes, sanoo yli 25-vuoden ajan erikoishammaslääkärina toiminut Kallio.

Lumoral-hoitoa implanttipotilaille

Kallio työskentelee Kotihammas-hammasklinikalla Vantaan Tikkurilassa. Koska antibakteerinen Lumoral-menetelmä tukee käyttäjänsä päivittäistä suuhygieniaa ja suun plakkimäärän hallintaa, Kotihammas tarjoaa nyt potilailleen Lumoral-implanttipakettia, johon kuuluu Lumoral-laitteen ohella erikoishammaslääkärin konsultaatiokäynti, käynti suuhygienistillä, hammaskivenpoisto ja itse laitteen opastus.

– Hyvin hoidettuina hammasimplantit voivat kestää vuosia, jopa koko eliniän, mikä tekee niistä pitkäaikaisen ratkaisun puuttuville hampaille. Monien implanttipotilaiden kotihoidossa on kuitenkin parantamisen varaa. Siksi otimme Lumoralin osaksi implanttihoitoamme.

Lumoral on Suomessa kehitetty laite, jota on hyvä käyttää jo vähintään pari viikkoa ennen implanttileikkausta optimaalisen suunterveyden ja puhtauden saavuttamiseksi. Laitetta suositellaan myös pidempiaikaiseen implanttien ylläpitoon, sillä se on tehokas tapa estää bakteerien kulkeutumista implanttia ympäröiviin kudoksiin (1).

– Lumoralin käyttö jo ennen implanttihoidon aloittamista on tärkeää, sillä suun on oltava täysin terve ennen implanttileikkausta samalla tavoin kuin potilaan yleiskunnon on oltava hyvä ennen mitä tahansa leikkaustoimenpidettä muualla kehossa.

Kallion mukaan Lumoral-laitteen käyttö näkyy hänen potilaiden suun puhtaudessa, sillä se auttaa eliminoimaan myös paljain silmin näkymätöntä mikroskooppista plakkia hampaiden pinnoilta ja ienrajasta.

Antibakteerinen fotodynaaminen terapia (aPDT), johon Lumoralin plakin haitallisia bakteereita tuhoava vaikutus perustuu, on tehokas vaihtoehto myös nykyisin yleisesti käytössä olevalle suutulehdusten ennaltaehkäisyyn ja hoitoon käytetyille klooriheksidiini-suuvesille, Kallio jatkaa.

Tehoa ilman sivuvaikutuksia

Lumoralin antibakteerinen vaikutus eroaa perinteisistä antibakteerisista suuvesistä siinä, että se on tutkimusten mukaan teholtaan merkittävästi voimakkaampi ja kohdennettu plakin haitallisiin bakteereihin. Bakteerit eivät kykene muodostamaan resistenssiä Lumoral-hoitoa vastaan. Lumoral soveltuu säännölliseen ja jatkuvaan käyttöön, sillä se ei häiritse suun normaalifloora (1).

– Etenkin paradontologisten leikkausten jälkeen se on hyvä vaihtoehto nykyiselle ”kultaisena hoitostandardina” usein pidetylle kooriheksidiini-suuvedelle, joka voi tutkimusten mukaan häiritä implanttileikkausten jälkeistä haavan paranemisprosessia, Kallio sanoo.

Kallion mukaan hammasplakin tehokas hallinta paradontologisten leikkausten jälkeen on olennaista leikkaushaavan paranemisen kannalta (2).

Lumoral-hoitoon kuuluvan Lumorinse-suuhuuhteen vaikuttava aine on indosyaniinivihreä-niminen väriaine, jolla itsessään ei ole antibakteerista vaikutusta.  Lumorinsen antibakteerinen vaikutus aktivoidaan tiettyjen valon aallonpituuksien avulla. Suuhuuhde on tärkeä osa Lumoral-hoitomenetelmää, joka estää tehokkaasti hampaiden reikiintymistä, ientulehdusta ja parodontiittia. Lisäksi Lumoral poistaa hampaiden värjäymiä jatkuvassa käytössä.

”Edullinen vakuutus suun terveysriskien torjumiseen”

Vaikka implanttihoitojen onnistumisprosentti on yleisesti ottaen hyvä, yksi implantti menetetään keskimäärin joka neljäs minuutti, selviää Dentognosticsin tilastoista. Tämä merkitsee maailmanlaajuisesti noin 140 000 menetettyä implanttia vuodessa. Noin 50 prosentille implanttipotilaista kehittyy ajan myötä peri-implantiitti. Syynä tähän on usein peri-implantiitti – vakava iensairaus, joka vaikuttaa implanttien hyvinvointiin ja voi hoitamattomana johtaa implantin menetykseen.

Suun infektioiden taltuttamiseksi esimerkiksi implanttileikkausten jälkeen suositellaan yleisesti yhä edelleen klooriheksidiinipitoisia antiseptisia suuvesiä. Niillä on kuitenkin sivuvaikutuksena muun muassa hampaiden värjäytyminen ja makuaistin muutokset. Kallio mukaan antibakteerisella Lumoral-hoidolla on saatu hyviä tuloksia myös hammasimplantteihin liittyvien tulehdusten hoidossa (1,3).

– Suosittelen Lumoral-hoitoa valikoidusti potilaillani. Erityisesti heillä, joilla on omahoidon suhteen haasteita, tai implanttihoidon ennustetta heikentäviä tekijöitä.

– Ohjeistan Lumoral-hoidon käyttöä päivittäin kahden viikon ajan ennen leikkausta ja kahden viikon ajan leikkauksen jälkeen.  Useimmat potilaat jatkavat sen käyttöä normaalilla kaksi kertaa viikossa annostuksella.

Aina implantitkaan eivät pysy onnistuneesta asennuksesta huolimatta terveenä. Kallion mukaan hammasimplanteissa voi ilmetä pitkäaikaisseurannoissa implantin kaulaosan tulehdusta ja luukatoa, niin sanottua peri-implantiittia. Sitä esiintyy noin viidesosassa implanteista kymmenen vuoden seurannassa.  Näiden hoito vaatii usein erikoishammaslääkärin korjaavaa hoitoa.

– Huolellinen itsehoito on tässäkin edellytys korjaavan hoidon onnistumiseen.  Lumoral on mielestäni edullinen vakuutus ei pelkästään implanttihoidon pitkän ajan ennusteen parantamiseen, vaan monien muidenkin suun terveysriskien torjumiseen, kuten karieksen ja parodontiitin estoon. Kuivan suun ongelmista kärsiville potilaille Lumoralista on selvä etu. Lumoralin käytön helppous ja siitä saatava välitön tunne hampaiden puhtaudesta on tuonut paljon positiivista palautetta potilailtani.

 

Lähteitä: 

  1. Pakarinen, S.; Saarela, R.K.T.; Välimaa, H.; Heikkinen, A.M.; Kankuri, E.; Noponen, M.; Alapulli, H.; Tervahartiala, T.; Räisänen, I.T.; Sorsa, T.; Pätilä, T. Home-Applied Dual-Light Photodynamic Therapy in the Treatment of Stable Chronic Periodontitis (HOPE-CP)—Three-Month Interim Results. Dent. J. 2022, 10, 206. http://hdl.handle.net/10138/350606
  2. Jepsen K, Sculean A, Jepsen S. Complications and treatment errors related to regenerative periodontal surgery. Periodontol 2000. 2023 Jun;92(1):120-134. doi: 10.1111/prd.12504. Epub 2023 Jul 12. PMID: 37435999.
  3. Pilloni A, Ceccarelli S, Bosco D, Gerini G, Marchese C, Marini L, Rojas MA. Effect of Chlorhexidine Digluconate in Early Wound Healing of Human Gingival Tissues. A Histological, Immunohistochemical and Biomolecular Analysis. Antibiotics (Basel). 2021 Oct 1;10(10):1192. doi: 10.3390/antibiotics10101192. PMID: 34680773; PMCID: PMC8532903.
  4. Bassetti C, Kallenberger A. Influence of chlorhexidine rinsing on the healing of oral mucosa and osseous lesions. J Clin Periodontol. 1980 Dec;7(6):443-56. doi: 10.1111/j.1600-051x.1980.tb02151.x. PMID: 6938525.
  5. https://yle.fi/a/3-9117340
  6. Smith, Katie Shea; Nguyen, Sadie; Copeland, Jennifer (2020). Chlorhexidine: An Investigation of the Gold Standard on Wound Healing Healing. Undergraduate Research Scholars Program.

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.

Äitienpäivä – Katso tarjoukset! Äitienpäivä – Katso tarjoukset!