Odottavan äidin suunterveys

Odottavan äidin kehossa tapahtuu suuria muutoksia raskauden aikana. Hampaiden reikiintymisen riski kasvaa ja ientulehduksia syntyy normaalia helpommin. Lumoral on tehokas apu raskaana oleville sairauksien ehkäisyyn ja terveen suun ylläpitoon.

Odottavan äidin suunterveys vaikuttaa suoraan lapseen

Odottavan äidin suunterveys vaikuttaa suoraan lapsen terveyteen. Haitalliset bakteerit kulkeutuvat helposti suusta elimistöön verenkierron mukana – myös kohdun alueelle. Puutteet äidin suunterveydessä ovat siksi merkittävä riski paitsi äidille itselleen, myös sikiölle. 

Raskausaikana hormonitoiminnassa tapahtuvat muutokset vaikuttavat merkittävästi suun terveyteen. Syljen ensisijainen tehtävä on palauttaa suun pH happamasta normaaliksi syömisen jälkeen. Raskausaikana, hormonaalisten muutosten myötä, suu kuitenkin happamoituu, sillä syljen pH laskee. Syljen korjaava, hampaistoa suojaava vaikutus heikkenee, jonka myötä hampaiden reikiintymisriski kasvaa ja ientulehduksia syntyy aiempaa helpommin. Myös parodontiitin riski kasvaa. 

Raskausajan vaikutukset suuhun ja hampaistoon tulevat monille raskaana oleville yllätyksenä. Äidin suunterveys vaikuttaa kuitenkin suuresti myös lapsen terveyteen. Suun ja hampaiden puhdistuksesta tulisi siksi pitää erityisen hyvää huolta, niin raskauden aikana kuin synnytyksen jälkeen.

Hampaiden reikiintymisen ja ientulehduksen riski kasvaa

Hammassairaudet ovat tavallisesti bakteerien aiheuttamia tulehdussairauksia, jotka saavat alkunsa hampaiden reikiintymisestä ja ientulehduksista. Reikiintymisriski raskauden aikana kasvaa, ja tavallistakin vähäisempi määrä plakkia aiheuttaa ikenissä ärsytystä ja tulehduksia. Niinpä todennäköisyys ikenien turvotukselle, punoitukselle ja verenvuodolle raskauden on aikana suurentunut. Puhutaan niin sanotusta raskausgingiviitista, jonka taustalla on raskausajan hormonaaliset muutokset. 

Hammasväleihin ja ienrajaan kertyvä hammasplakki aiheuttaa ientulehduksen, joka hoitamattomana voi edetä parodontiitiksi, eli hampaan kiinnityskudoksia tuhoavaksi tulehdussairaudeksi. Parodontiitti on salakavala, sillä se saattaa edetä pitkällekin lähes oireettomana ja todetaan usein vasta hammaslääkärin tarkastuksessa. Vaikka suu
ei oireilisikaan, siellä saattaa siis piillä parodontiitti tai sen esiaste, ientulehdus. 

Suussa vallitseva tulehdustila leviää helposti muualle elimistöön saaden aikaan matala-asteisen tulehduksen kehossa. Tämä aktivoi odottavan äidin immuunipuolustuksen, ja voi pahimmillaan johtaa kohdunsisäiseen tulehdukseen tai jopa kohdunsuun avautumiseen, ja siten ennenaikaisen synnytyksen käynnistymiseen. Suun ja hampaiden puhtaanapito on siksi erityisen tärkeää raskauden aikana. 

Raskauspahoinvointi näkyy hampaissa

Jos kärsit raskauspahoinvoinnista, on suositeltavaa kiinnittää huomiota ksylitolituotteiden käyttöön sekä suun happamuutta lisäävien tekijöiden poistamiseen tai vähentämiseen.

Tiheämpi ruokailuväli kuluttaa hampaita – käytä ksylitolia

Raskauden aikana suun puhtaanapito on erityisen tärkeää, sillä lisääntynyt syöminen lisää plakin muodostumista. Suunterveyden näkökulmasta ruokailuja seuraavien
happohyökkäysten määrä tulisi rajata viiteen päivässä. Raskaana olevat ja etenkin raskauspahoinvoinnista kärsivät saattavat joutua syömään normaalia useammin, mikä suurentaa reikiintymisen riskiä. 

Mutans-streptokokit ja muut suun terveydelle haitalliset bakteerit, kuten laktobasillit ja hiivat, lisääntyvät etenkin raskauden lopulla ja imetyksen aikana. Syljen puskurointikyky eli kyky neutraloida suun happamuuden tasoa palaa ennalleen jo synnytyksen jälkeen. Mikrobimäärät suussa voivat kuitenkin pysyä suurina vielä imetyksen aikana, mikä korostaa tehostetun suuhygienian tärkeyttä myös synnytyksen jälkeen.

Oksentelu altistaa suun hampaita kuluttaville vatsahapoille

Myös raskauspahoinvoinnin aiheuttama oksentelu vaikuttaa alentavasti syljen pH-arvoon. Runsaasta oksentelusta kärsivien odottavien äitien kannattaakin kiinnittää huomiota suun happamuutta lisäävien tekijöiden poistamiseen tai vähentämiseen. Vältä hampaiden harjaamista heti oksentelun jälkeen, sillä se vahingoittaa hammaskiillettä entisestään.

Tehosta suuhygieniaa raskausaikana Lumoral-hoidolla

Puutteet suuhygieniassa saattavat aiheuttaa merkittävän haitan paitsi odottavalle äidille, myös syntymättömälle lapselle. Lumoral-menetelmän käyttö raskauden aikana auttaa ennaltaehkäisemään hampaiden reikiintymistä, ientulehduksia ja parodontiittia sekä tukee odottavan äidin suunterveyttä.

Hammaslääkäreiden kehittämä ja suosittelema

Hammaslääkäreiden kehittämä ja suosittelema Lumoral-hoito on suunniteltu toteutettavaksi kotona. Lumoral on lääkkeetön menetelmä, joka soveltuu pitkäaikaiskäyttöön. Säännöllinen käyttö ehkäisee monia suunterveyden ongelmia ja sairauksia.

Lumoral muun muassa

  • vähentää hammaskiven muodostumista
    Hammaskivi muodostuu kun hampaiden pinnalle jäänyt hammasplakki mineralisoituu kovaksi. Lumoral vähentää hammasplakin muodostumista ja hidastaa uuden hammaskiven kehittymistä.
  • ehkäisee hampaiden reikiintymistä
    Hampaat reikiintyvät kun happoa tuottavat bakteerit asettuvat pitkäaikaisesti hampaan pinnalle syövyttäen hammaskiillettä ja hammasluuta. Lumoral-menetelmässä käytettävä Lumorinse-suuhuuhde poistaa happoa tuottavat bakteerit hampaan pinnalta tehokkaammin kuin mikään muu suuhuuhde – ja mikä parasta, se soveltuu säännölliseen käyttöön!
  • ehkäisee ientulehdukset
    Lumoral-menetelmä eliminoi ientulehduksia aiheuttavia bakteereja hampaiden pinnalta ja ienrajasta sekä vähentää niin hammasplakin kuin hammaskiven kertymistä ienrajaan. Hammasplakin ja hammaskiven kertyminen ienrajaan on yleinen ientulehdusten aiheuttaja.
  • hoitaa ärtyneitä ja tulehtuneita ikeniä
    Lumoral vähentää ikeniin kohdistuvaa bakteeriärsytystä. Lumoral-laitteen lähi-infrapunavalo myös stimuloi suun kudoksia nopeuttaen niiden paranemista.
  • raikastaa hengityksen
    Hampaiden pinnalle ja ienrajaan kertyvät anaerobibakteerit erittävät pahanhajuisia kaasuja. Lumoral eliminoi suussa esiintyviä haitallisia bakteereja raikastaen hengityksen.
  • ylläpitää suun tervettä bakteeritasapainoa
    Lumoral-hoito kohdistuu hampaiden pinnalle ja ienrajaan, mutta ei vaikuta suun normaaliin bakteeritasapainoon. Hampaat ovat kehon ainoa uusiutumaton pinta, johon bakteerit voivat kiinnittyä ja aiheuttaa hammas ja iensairauksien kehittymisen. Lumoral ylläpitää suun tervettä bakteeritasapainoa estämällä ei-toivotun hammasplakin muodostumista.
  • vaalentaa hampaita ja poistaa värjäytymät
    Lumoral-menetelmä poistaa tehokkaasti plakin myötä hampaisiin pinttyneitä värjäytymiä.

Mitä huolellisinkaan hampaiden harjaus ja hammasvälien puhdistus ei – edes normaalioloissa, saati sitten raskauden aikana – poista jäännösplakkia tai estä suussa esiintyviä ientulehduksia, suurentaen siten reikiintymisen ja ientulehduksen riskiä. Lumoral-hoito eliminoi yli 99,99 % niistä hammasplakin bakteereista, jota et itse pysty poistamaan hammasharjalla. Hoidon antibakteerinen vaikutus kohdistuu vain ja ainoastaan plakkiin, joten se ei häiritse suun tervettä bakteerikantaa.

Parhaat hyödyt jo kahdella hoitokerralla viikossa

Lumoralin käyttö on erittäin suositeltavaa raskauden aikana, sillä se auttaa odottavaa äitiä pitämään huolta niin omasta suunterveydestä kuin lapsen terveydestä. Säännöllinen käyttö raskausaikana auttaa ennaltaehkäisemään ennenaikaisen synnytyksen ja alhaisen syntymäpainon riskiä. Parhaan hyödyn saat, kun käytät laitetta säännöllisesti vähintään kaksi kertaa viikossa. Huomaat eron hampaiden puhtaudessa jo ensimmäisen käyttökerran jälkeen.

Pidä huolta itsestäsi ja vatsassasi kasvavasta uudesta elämästä, ja ota Lumoral käyttöön jo tänään.

Näin huolehdit suunterveydestäsi raskauden aikana:

  1. Varaa aika hammaslääkärille viimeistään raskautta suunniteltaessa. Yleinen suositus on käydä hammaslääkärillä jo ennen raskautta tai viimeistään raskauden alkuvaiheessa. Hammaslääkäri tarkistaa, ettei hampaissa ole reikiä ja tutkii samalla hampaiden tukikudosten ja ikenien kunnon ientulehduksen ja parodontiitin varalta.
  2. Varaa aika suuhygienistille ientulehdusta aiheuttavan hammaskiven poistamiseksi. Suuhygienisti neuvoo myös harjaustekniikassa, jolla varmistat, että saat kaikki hampaiden pinnat – hammasvälit mukaan lukien – hyvin puhdistettua.
  3. Harjaa hampaat huolella aamuin illoin kahden minuutin ajan. Käytä mieluiten sähköhammasharjaa ja fluorihammastahnaa.
  4. Puhdista hammasvälit päivittäin omaan suuhusi sopivalla välineellä. Käänny hammaslääkärin tai suuhygienistin puoleen juuri sinulle sopivien puhdistusvälineiden valinnassa.
  5. Syö säännöllisesti ja vältä napostelua.
  6. Käytä ksylitolituotteita. Ksylitoli auttaa suojaamaan hampaita happohyökkäyksiltä.
  7. Kärsitkö raskauspahoinvoinnin aiheuttamasta oksentelusta? Huuhdo suu vedellä oksentamisen jälkeen. Vältä hampaiden harjaamista heti oksentelun jälkeen, sillä se vahingoittaa hammaskiillettä entisestään.
  8. Tehosta suuhygieniaasi Lumoral-hoidolla. Lumoral vähentää haitallisten bakteereiden määrää suussa ennaltaehkäisten plakin muodostumista, hampaiden reikiintymistä ja iensairauksia.

Luo hyvä perusta lapsen suunterveydelle

Raskauden aikana on hyvä päivittää koko perheen hampaiden puhdistus ja ruokailutottumukset sellaiselle tasolle, että ne tukevat tulevan lapsen suunterveyttä. Kun lapsi tottuu suun käsittelyyn jo varhain ja saa esimerkillisen mallin kotoa, se muodostuu päivittäiseksi rutiiniksi, joka luo terveen pohjan elämänmittaiselle suunterveydestä huolehtimiselle.

Lue lisää hampaiden puhdistuksesta, niin aikuisten kuin lasten, täältä.