Triathlonin Suomen mestarin (AG) vinkit hyvinvoinnin parantamiseen aikuisella iällä

Triathlonin Suomen mestarin (AG) vinkit hyvinvoinnin parantamiseen aikuisella iällä

Jarno Eerikäinen on suomalainen huipputason triathlonisti, joka on saavuttanut huikeaa menestystä erityisesti yli 50-vuotiaiden sarjassa. Eerikäinen on myös tunnettu terveyden puolestapuhuja, joka yhdistää intensiivisen harjoittelun ja päivätyön myynnin parissa. Hän korostaa suunterveyden merkitystä ja käyttää myös antibakteerista Lumoral-hoitolaitetta osana suunhoitorutiiniaan.

Eerikäisen rakkaus urheilua kohtaan syntyi jo lapsuudessa. Hän on ollut aktiivinen urheilija kuusivuotiaasta alkaen ja harrastanut jalkapalloa, laskettelua, fitness-urheilua, maastopyöräilyä, hiihtoa ja viimeiset viisi vuotta myös triathlonia. Laskettelu ja triathlon ovat hänen tämänhetkisiä suosikkilajejaan.

– Olen aina urheillut monipuolisesti pienestä pitäen ja tykkään pitää itseni fyysisesti ja henkisesti kunnossa. Urheilu auttaa jaksamaan jokapäiväisessä elämässä, ja aikaa treenaamiseen riittää. Kilpailut ovat mukavia piristyksiä kunnon testaamiseen, mutta jatkaisin urheilua, vaikka en kilpailisikaan, kertoo Eerikäinen.

Eerikäisen kehittyminen lajin parissa on ollut ripeää. Hänen saavutuksensa huipentuivat kesällä 2023, jolloin hän voitti kaksi kultamitalia ikäryhmässään triathlonissa ja sijoittui sijoittui kaikkien miesten ikäsarjojen seitsemänneksi ja kahdeksanneksi.

Eerikäinen tunnetaan tarkkuudestaan ja omistautumisestaan urheilulle. Hän yhdistää tiiviin harjoitteluohjelman ja päivätyönsä onnistuneesti, harjoitellen noin 10–16 tuntia viikossa. Harjoittelu koostuu muun muassa uinnista, pyöräilystä, juoksusta ja voimaharjoittelusta.

– Harjoitteluni aikataulut vaihtelevat työn, vuodenaikojen ja kisojen mukaan. Usein treenaan aamuisin uintia ja iltapäivisin salia, pyöräilyä tai juoksua, välillä yhdistäen molemmat. Myyntityöni pystyn jaksottamaan hyvin, ja usein ensimmäinen treeni on aikaisin aamulla ja toinen iltapäivällä, joten työpäivään treenit eivät juuri vaikuta.

Oma hyvinvointi on pääasia urheilussa

Eerikäinen uskoo, että oikeanlaisella tuella ja omistautumisella voidaan saavuttaa merkittäviä tuloksia urheilun saralla, ja hänen tarinansa on inspiroiva esimerkki siitä, mitä määrätietoinen harjoittelu ja hyvinvoinnista huolehtiminen voivat tuottaa.

Hänelle hyvinvoinnista huolehtiminen onkin pääasiassa urheillessa. Siksi hän korostaa myös suunterveyden merkitystä tärkeänä osana kehon kokonaishyvinvointia ja urheilusuorituksissa ja on käyttänyt Lumoral-hoitolaitetta osana suuhygieniaansa.

– Pidän suun terveyttä erittäin tärkeänä yleisen hyvinvoinnin kannalta. Ennen Lumoralia huolehdin hampaistani pesemällä ne pari kertaa päivässä ja käyttämällä hammaslankaa epäsäännöllisesti. Muutama kuukausi sitten kävin hammastarkastuksessa. Jos hampaat tai ikenet vaivaavat, se vaikuttaa jatkuvasti mieleen ja häiritsee keskittymistä.

– Suuni tuntuu selkeästi puhtaammalta Lumoral-hoitojen jälkeen, vaikka normaalisti pesen hampaat vähintään kahdesti päivässä. Käyttö on ollut todella helppoa, ja käyttöohjeet ovat selkeät. Ensimmäisillä kerroilla suu lämpeni hieman, mutta se on nyt vähentynyt. Olen myös ladannut Lumoral-sovelluksen puhelimeeni ja käytän sitä 10 minuutin hoidon mittaamiseen.

"Suuni tuntuu selkeästi puhtaammalta Lumoral-hoitojen jälkeen," kiittää Jarno Eerikäinen

Keskustelu suunterveydestä yltyy urheilijapiireissä

 – En osaa sanoa, kuinka paljon suun terveys vaikuttaa suorituskykyyn, mutta hiilihydraattien ja sitruunahapollisten elektrolyyttijuomien takia suulle ja hampaille tulee paljon kuormitusta. Siksi on tärkeää huolehtia suusta erityisen hyvin. Usein ei ajattele suun terveyttä ennen kuin havaitsee särkyä tai ongelmaa, Eerikäinen sanoo.

Eerikäisen mukaan triathlon-piireissä on viime aikoina puhuttu suunterveydestä aiempaa enemmän. Hiilihydraattivalmisteita nautitaan urheilijapiireissä paljon, osa tavallisten karkkien ja osa nestemäisinä ja geeleinä, ja tämä pistää urheilijan hampaat koville.

– Kaikki hiilihydraatti on haitallista hampaille liian usein nautittuna, ja karkkimuodossa se jää pidemmäksi aikaa suuhun.

Eerikäinen kertoo itse käyttävänsä harjoituskaudella pidemmissä pyörätreeneissä hiilihydraattipitoisia juomia.

– Suurin osa treeneistäni on kuitenkin sen verran lyhyitä, ettei tarvetta ole, jos olen syönyt hyvin ennen harjoitusta. Hampaita olen välillä pessyt treenien jälkeen. Uskon, että välillä voin hyvin ottaa Lumoral-hoidon esimerkiksi pidemmän harjoituksen jälkeen.

Hän vinkkaa, että energiakarkkien ja muiden sokerivalmisteiden käyttö urheilussa kannattaa pitää kohtuudessa harjoituskaudella, vaikka kilpailuissa ne ovatkin tärkeitä.

– Pitkillä matkoilla hiilihydraatit ovat keskeisessä asemassa, ja kroppaa pitää totuttaa ottamaan vastaan isoja määriä hiilihydraatteja.

Entä, millaisia neuvoja Eerikäinen antaisi aktiivisille aikuisille, jotka haluavat löytää oman sisäisen palon urheilua ja oman hyvinvoinnin parantamista kohtaan?

– Löytäkää lajeja, joista nautitte, olipa se kävelyä luonnossa, uintia tai kuntosalia. Ruokavaliossa perusasiat kuntoon ja syökää riittävän usein, jotta himoja herkkuihin on vähemmän. Alkoholia kannattaa nauttia kohtuudella.

– Itsellä tavoitteenani on saada paras kunto esiin kilpailuissa ja jatkaa hyvinvointini tukemista liikunnan ja kohtuullisen terveellisen ruoan avulla. Seuraavat kisani ovat heinäkuussa Oittaalla SM-Sprint-matkalla (750 m uintia, 20 km pyöräilyä, 5 km juoksua), mahdollisesti myös olympiamatkan ja puolimatkan SM-kisat ovat vielä ohjelmassa myöhemmin kesällä.

Jarno Eerikäinen uskoo, että oikeanlaisella tuella ja omistautumisella voidaan saavuttaa merkittäviä tuloksia urheilun saralla.

 

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.