Hyvä suunterveys tukee naisen hyvinvointia kaikissa elämän vaiheissa

Hyvä suunterveys tukee naisen hyvinvointia kaikissa elämän vaiheissa

Kuukautiskierron, raskauden ja vaihdevuosien aikana muuttuvat hormonitasot voivat lisätä naisilla suun, hampaiden tai ikenien ongelmien riskiä. Huolellinen hampaiden harjaus ja hammasvälien lankaus sekä säännölliset hammaslääkärikäynnit tukevat ihan jokaisen suunterveyttä ja hyvinvointia. Antibakteerinen Lumoral-hoito estää suusairauksien syntymisen naisten suunterveyden kannalta haastavissakin elämänvaiheissa.

Kun hormonitasot muuttuvat, ienherkkyys voi lisääntyä. Ienverenvuoto on naisilla yleistä etenkin raskauden aikana, jolloin kehon immuunijärjestelmä on tavallista herkempi. Tämä voi johtaa iensairauden – pahimmillaan parodontiitin eli hampaiden kiinnityskudosten sairauden syntymiseen.

Tutkimusten mukaan noin 40 prosentilla raskaana olevista naisista on jonkinasteinen parodontiitti suussaan. Parodontiitin puhkeamisen taustalla on useimmiten puutteellinen suuhygienia, jonka seurauksena hammasplakkia kertyy ja vähitellen kovettuu hampaiden pinnoille. 

Säännöllinen ja huolellinen hampaiden harjaus ja hammaslangan käyttö vähentää  ienärsytyksen ja verenvuodon riskiä raskaudenkin aikana poistamalla tätä hampaiden pinnoille kertynyttä plakkia. Markkinoiden paraskin sähköhammasharja poistaa hammasplakin haitallisista bakteereista kuitenkin vain noin 60 prosenttia. Antibakteerisen Lumoral-hoito iskee jäljelle jäävään piilevään plakkiin antaen lisätukea suunterveyteen naisen kaikkien elämänvaiheiden aikana.

Hormonivaihtelut suusairauksien taustalla?

Hormonitasot nousevat ja laskevat kuukautiskierron aikana. Ovulaation aikana ja muutama päivä ennen kuukautisten alkamista korkeammat progesteronihormonipitoisuudet voivat johtaa ikenien turvotukseen, punoitukseen ja verenvuotoon hampaita harjatessa. Myös hormonaaliset ehkäisymenetelmät vaikuttavat estrogeeni- ja progesteronihormonien määrään elimistössä, jolloin ienherkkyys ja ienverenvuoto saattaa lisääntyä.

Hormonit voivat vaikuttaa myös siihen, miten suun kudokset paranevat esimerkiksi hammaspoiston tai muun hammashoitotoimenpiteiden jälkeen. Jos olet menossa vaikkapa hammaspoistoon, on siksi hyvä muistaa kertoa hammaslääkärille kaikista käyttämistäsi lääkkeistä, myös ehkäisyvalmisteista.

Raskaus vaatii erityisen huolellista suunhoitoa

Hormonitoiminnan muutosten vuoksi sylki happamoituu ja vastustuskyky plakkia vastaan laskee. Raskauden aikana huolellinen suuhygienia on erityisen tärkeää, mutta hampaiden harjaaminen saattaa hankaloitua. Jos käyttämäsi hammastahnan voimakas haju tai maku aiheuttaa raskauspahoinvointia, kannattaa kokeilla hammastahnamerkin vaihtamista toiseen.

Jos raskauden aikana kärsii oksentelua aiheuttavasta aamupahoinvoinnista, hammaskiille joutuu koville suuhun nousevien mahahappojen vuoksi. Myös närästys, joka on raskauden aikana tavallinen vaiva, kuluttaa hammaskiillettä. Oksentelun ja närästyksen aiheuttaman hammaseroosion estämiseksi on hyvä ottaa tavaksi säännöllinen ksylitolin käyttö. Myös suun huuhtelu vedellä aina oksentamisen jälkeen auttaa vähentämään mahahappojen aiheuttamaa hammaskiilteen kulumista.

Jos olet raskaana, kerro tästä hammaslääkärillesi. Hän saattaa suositella tiheämpiä suuhygienistikäyntejä raskauden aikana, jotta esimerkiksi ientulehduksen kehittymisen riski vähenisi.  Huolellisella suuhygienialla voidaan ehkäistä myös hormonalisista syistä johtuvia ienongelmia ja jopa hampaiden irtoamisia.

On hyvä muistaa, että huolellinen raskaudenaikainen suuhygienia on tärkeää myös kehittymässä olevan lapsen hyvinvoinnin kannalta. Parodontiiti on tutkimusten mukaan yhteydessä muun muassa ennenaikaiseen synnytykseen ja lapsen alhaiseen syntymäpainoon.

Antibakteerinen Lumoral-hoito on erittäin suositeltavaa raskauden aikana, koska se auttaa odottavaa äitiä pitämään huolta niin hänen omasta suunterveydestään kuin syntymättömän  lapsensa terveydestä.

Miten vaihdevuodet vaikuttavat naisen suunterveyteen?

Monet naiset tuntevat kipua tai polttavaa tunnetta suussaan vaihdevuosien aikana tai niiden jälkeen. Suu voi olla kipeä ja limakalvot arat ja haavaiset. Makuaistikin voi muuttua. Vaihdevuosien aikana elimistön estrogeenituotanto vähenee merkittävästi. Tällä on vaikutusta myös suunterveyteen, sillä syljen eritys suussa samalla vähenee.

Sylki suojaa hampaita reikiintymiseltä, ja jos sylkeä ei ole, hampaat voivat reikiintyä helposti. Kun ikenien puolustuskyky heikkenee hormonimuutosten myötä, vähäinenkin bakteeriplakkimäärä aiheuttaa helposti ientulehduksen.

Kuiva suu on hormonaalisesta taustastaan johtuen selvästi tavallisempi vaiva naisilla kuin miehillä. Myös monet sairaudet ja lääkevalmisteet, joita vaihdevuosi-ikäisille määrätään, lisäävät kuivuuden tunnetta suussa.

Vaihdevuosien jälkeinen alhainen estrogeenihormonin määrä nostaa jokaisen naisen osteoporoosiriskiä. Kun osteoporoosin johdosta luusto heikkenee, myös iensairaudet voivat puhjeta nopeammin. Jos luun mineraalitiheys on alhainen, menetät todennäköisemmin myös hampaita.

Ikääntyminen nostaa myös implanttihoitojen tarpeen todennäköisyyttä. Implantteja asetetaan myös potilaille, joita on hoidettu parodontiitin vuoksi. Tämä voi olla haastavaa implanttien kestävyyden kannalta, koska implanttien asettaminen edellyttää tervettä kasvojen alueen luustoa ja terveitä ikeniä.

Huolellinen hampaiden omahoito on implanttihoidon hyvän tuloksen edellytys. Jos sinulla on suussa implantti, riski sairastua iensairauksiin ei häviä mihinkään. Ilman asianmukaista hoitoa implantin ympäröivään ienkudokseen voi kehittyä peri-implantiitti.

Peri-implantiitti syntyy, kun bakteerit kerääntyvät ja vaikuttavat ienkudokseen ja luuhun hammasimplantin ympärillä. Myös tätä vastaan voit suojautua säännöllisen antibakteerisen Lumoral-hoidon avulla.

 ***

Haluatko tietää aiheesta lisää? Tässä on muutamia naisten suunterveyteen liittyviä kysymyksiä, jotka saattavat nousta esiin blogia lukiessasi. 

Kuinka yleisiä ovat suun terveyteen liittyvät komplikaatiot hormonikorvaushoidon aikana?

Suun terveyteen liittyvät komplikaatiot hormonikorvaushoidon aikana vaihdevuosien oireiden hallitsemiseksi voivat olla melko yleisiä. Näihin komplikaatioihin voi kuulua muun muassa ientulehduksia, limakalvojen ärsytystä, suun kuivumista sekä hampaiden reikiintymistä. On tärkeää keskustella lääkärin kanssa mahdollisista riskeistä ja hoitovaihtoehdoista hormonikorvaushoidon aikana.

Kuinka ravitsemus ja ruokavalio vaikuttavat naisten suunterveyteen eri elämänvaiheissa?

Ravitsemuksella ja ruokavaliolla on merkittävä vaikutus naisten suunterveyteen eri elämänvaiheissa. Oikeanlainen ravitsemus tukee hampaiden ja ikenien terveyttä, vahvistaa luustoa ja auttaa ehkäisemään suusairauksia. Erityisesti raskauden aikana ja vaihdevuosien jälkeen terveellinen ruokavalio on avain hyvään suunterveyteen.

Mitkä ovat parhaita käytäntöjä suunterveyden ylläpitämiseksi naisilla, joilla on erityisiä terveysongelmia, kuten diabetes tai sydän- ja verisuonitaudit?

Suunterveyden ylläpitämiseksi naisilla, joilla on erityisiä terveysongelmia kuten diabetes tai sydän- ja verisuonitaudit, on tärkeää noudattaa säännöllistä suuhygieniaa, kuten päivittäistä hampaiden harjausta fluorihammastahnalla ja hammasvälien puhdistusta langalla tai väliharjalla. Lisäksi terveellinen ruokavalio ja säännölliset hammaslääkärin tarkastukset ovat avainasemassa. On myös tärkeää seurata lääkärin antamia hoitosuosituksia ja hallita perussairauksia asianmukaisesti.

Lumoral-hoito voi tarjota lisätukea suunterveydelle erityisesti tilanteissa, joissa suun terveys on haastavaa, kuten raskauden aikana tai vaihdevuosien jälkeen. Se on osa monipuolista suunhoitoa, joka tähtää bakteerien hallintaan ja suun terveyden ylläpitoon eri elämänvaiheissa.

Lumoral on antibakteerinen hoito, joka auttaa ehkäisemään suusairauksien syntymistä ja edistää suunterveyttä. Sen toimintaperiaate perustuu fotodynaamiseen hoitoon, jossa valon ja fotosensitiivisen aineen yhdistelmä tuhoaa bakteereita.

Miten psykologiset tekijät, kuten stressi tai ahdistus, vaikuttavat suunterveyteen naisilla eri elämänvaiheissa?

Psykologiset tekijät, kuten stressi ja ahdistus, voivat vaikuttaa suunterveyteen naisilla eri elämänvaiheissa lisäämällä purentahäiriöiden riskiä, vaikeuttamalla säännöllisen suuhygienian ylläpitoa ja altistamalla suun terveysongelmille, kuten ientulehduksille ja hampaiden reikiintymiselle. Stressi ja ahdistus voivat myös vaikuttaa ruokavalioon ja ravitsemukseen, mikä voi edelleen heikentää suunterveyttä.

Stressin aiheuttamat purentahäiriöit, kuten hampaiden narskuttelu voivat aiheuttaa hampaiden kulumista, lihaskipuja leukanivelessä sekä päänsärkyä. Purentahäiriöt voivat myös vaikuttaa hampaiden asentoon ja purentaan, mikä saattaa lisätä suun terveysongelmien riskiä ja vaatia hoitoa hammaslääkäriltä. Stressin ja ahdistuksen hallinta voi auttaa vähentämään purentahäiriöiden ilmenemistä ja ylläpitää parempaa suunterveyttä.

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.