Rockmuusikko suunterveyden äänitorvena

Rockmuusikko suunterveyden äänitorvena

Rockmuusikko Mikko "Pide" von Hertzen on monille tuttu kansainvälisestikin menestyneen Von Hertzen Brothers -yhtyeen laulajana ja kitaristina. Kroonisen ihosairauden puhkeaminen parikymppisenä toimi rokkarille käännekohtana, joka innoitti häntä etsimään syvempää merkitystä elämälleen. Samalla se inspiroi kiinnittämään entistä enemmän huomiota kehon ja suun terveyteen.

– Kesällä 1994 minulla oli pidempi flunssa, ja samaan aikaan oli ammattikorkeakouluun hakua ja paljon muutakin meneillään. Kesän lopussa huomasin ensimmäiset iholäiskäni. Siitä ne lähtivät leviämään hyvin nopeasti, kuvailee Mikko von Hertzen sairastumisensa alkuvaiheita.

Psoriasis on krooninen autoimmuunisairaus, joka ilmenee iholla punaisina laikkuina, hilseilynä ja joskus nivelkipuina. Suomessa arvioidaan olevan tuhansia psoriasiksesta kärsiviä. Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi, että noin 2–3 prosenttia maailman väestöstä sairastaa psoriasista. Yleensä psoriasis ilmenee nuorena aikuisena, mutta se voi alkaa missä iässä tahansa.

– Sairaus puhkesi ihan yllättäen. Vasta jälkeenpäin selvisi, että minulla oli geneettinen taipumus sairauteen ja että pidempi influenssa laukaisi sen, rokkari kertoo.

– Elin melko turbulenssia aikaa siinä vaiheessa, kun keho aika nopeasti muuttui sellaiseksi, etten tunnistanut itseäni. Sain kuitenkin nopeasti diagnoosin ja myös tiedon siitä, että sairaus tulee olemaan minulla todennäköisesti lopun elämäni. Se oli nuorelle miehelle hyvin pysäyttävä tieto, hän jatkaa.

Rokkarin monipuolinen musiikkitausta

Mikko, Kie ja Jonne von Hertzen ovat rokkaavia veljeksiä jo toisessa polvessa. Heidän isänsä Hasse von Hertzen on soittanut 60-luvulta lähtien yhdessä oman veljensä Lassen kanssa The Roosters -yhtyeessä. Kiinnostus musiikin tekemiseen siirtyikin nuoremman polven veljeksille verenperintönä. Pianonsoiton opinnot Mikko aloitti musiikkikoulussa alle 5-vuotiaana, seitsemännellä luokalla kuvioihin tuli rumpujen soitto, ja ensimmäiset levytyksensä hän teki yhdessä veljiensä kanssa vuonna 1990 ollessaan 18-vuotias.

Mikko, 51, veljeskolmikon keskimmäinen, valmistui ylioppilaaksi Sibelius-lukiosta vuonna 1991. Lukion jälkeen hän toimi vuoden verran musiikinopettajan sijaisena espoolaislukiossa ennen armeijaan siirtymistään. Tässä vaiheessa hän harkitsi vahvasti musiikinopettajaksi kouluttautumista, mutta elämä kuitenkin kuljetti muualle.

– Sibelius-akatemian musiikinkasvatuslinjalle hain, mutta taisin jäädä toiselle varasijalle.

Isoveljensä Kien jalanjäljissä Mikko päätyi soittamaan lukuisissa suosituissa suomalaisissa rockbändeissä. Hän on soittanut muun muassa Venus Flytrapissä ja myöhemmin Egotripissä sekä Lemonatorissa. Musiikin tekemisen hän on lopettanut jo useamman kerran vuosien varrella, mutta vain tilapäisesti.

– Vuodet 1989–93 vietin veljeni Kien kanssa Venus Flytrap -yhtyeessä. Bändi hajosi, kun kaikki sen jäsenet menivät armeijaan, eikä yhteistä aikaa keikkailuun löytynyt. Armeijan jälkeen opiskellessani Haaga-Helian hotelli- ja ravintola-alan koulutuksessa minut pyydettiin mukaan Egotrippiin. Sen touhun kuitenkin lopetin, kun muutin vuonna 1998 Intiaan. 

– Siinä vaiheessa mietin jo, että lopetan musiikin soittamisen kokonaan ja lähden tekemään hyväntekeväisyystyötä Intiaan, mutta toisin siinä kävi. Koskaan ei pidäkään sanoa ei koskaan, Mikko toteaa.

Matka kohti henkistä tasapainoa

Sairastumisen myötä Mikon omakuva muuttui, eikä muutoksen hyväksyminen ollut aina ihan helppoa, Mikko myöntää. Positiivisena puolena kokemus avasi oven henkiselle kasvulle ja oivalluksille elämästä, joita hän ei välttämättä olisi siinä elämänvaiheessa ilman sairastumista lähtenyt käsittelemään.

Äiti Amman seuraaminen vei Mikon vuonna 1998 vuosiksi Intiaan työskentelemään ashramissa, joogaamaan ja meditoimaan. Intiassa hän eli ulkoisesti askeettista elämää: ensimmäiset pari vuotta hänellä oli nukkumiseen käytössään vain pari milliä paksu patja, suoraan kovalla lattialla. Henkisesti Intian vuodet antoivat kuitenkin paljon keikkailevan rockmuusikon elämään tottuneelle maailmanmatkaajalle.

– Sairastumisen myötä halusin syventyä elämän perimmäiseen merkitykseen ja tutkia eri filosofioita, aatteita ja uskontoja ihmisyydestä ja kehon merkityksestä. Haluan uskoa niin, että autoimmuunisairauden puhkeaminen ja sen ajoitus elämässäni auttoivat ohjaamaan minut kohti suuntaa, joka on osoittautunut itselleni parhaaksi ja tarkoituksenmukaisimmaksi.

– Intia on henkisesti hyvin rikas maa. Maassa näkee paljon raastavaa köyhyyttä, mutta siellä on myös paljon henkistä rikkautta. Meillä Suomessa henkisyys on kristinuskon myötä piilotettu karuihin betonikirkkoihin ja riisuttu kaikelta mystiikalta. Yhteiskunnat ovat valtavan erilaisia, Mikko kuvailee.

Mikon rakkaus Intiaa kohtaan on säilynyt vahvana myös Suomeen palaamisen jälkeen. Hän haluaa edelleen toteuttaa arvojaan tekemällä toisille hyvää.

– Jokainen meistä toimii esikuvana toisille. Se, miten käyttäydymme ja millaisen kuvan annamme itsestämme muille, vaikuttaa. Henkilökohtainen tavoitteeni elämässä on elää entistä epäitsekkäämmin ja auttaa muita, koska tiedän, että olen itse onnellisimmillani juuri silloin.

Henkiset harjoitukset ja jooga ovat muusikolle edelleen tärkeitä. Ensisijaisena tavoitteenaan hänellä on hyvä terveys. Terveelliset elämäntavat auttavat myös lievittämään psoriasiksen iho-oireita.

– Psoriasikseen sairastuminen on motivoinut minua kiinnittämään erityistä huomiota elintapoihin, jotka tukevat ihoni ja kehoni hyvinvointia. Esimerkiksi 12 vuoden ajan pidin taukoa alkoholista. Nykyään juon sitä harkiten ja harvoin. Vaikka sairauteen en voi vaikuttaa, valinnoillani kuten kasvisruokavalion noudattamisella voin edistää hyvinvointiani, Mikko korostaa.

Jooga, meditaatio ja terveellinen ravinto ovat Mikon keinoja ylläpitää myös tasapainoista mieltä. Tiedostava läsnäolo auttaa erityisesti haastavissa elämänkäänteissä, hän muistuttaa.

– Kukaan ei voi välttää elämän myrskyjä ja pettymyksiä. Elämässä koetaan välillä ihania hetkiä ja joskus traagisia menetyksiä. Avain on siinä, miten hallitsee omaa mieltään kaiken keskellä. Tämä on se, mitä henkisyydestä olen saanut itselleni.

Hyvän suunterveyden asialla

Suun terveydestä huolehtiminen on tärkeää psoriasista sairastaville. Huolellinen suuhygienia on taudin hoidonkin kannalta tärkeää. Psoriasis on sairaus, jonka hoitoon käytetään immuniteettia alentavia lääkkeitä. Erityisesti biologiset lääkkeet ovat tulleet viime vuosina kuvioihin. Ennen niiden käyttöä pyritään ensisijaisesti hoitamaan potilaan hampaisto. Joskus tapahtuu jopa niin, että kun hampaisto hoidetaan kuntoon, biologisia lääkkeitä ei tarvitsekaan aloittaa, kun oireet paranevat jo hampaiden infektion hoidolla.

– Käyn ihotautilääkärillä säännöllisesti ja olen yrittänyt olla käyttämättä kovia lääkkeitä. Elintapoja muokkaamalla olen pyrkinyt pitämään taudin kontrollissa siten, että iho voisi mahdollisimman hyvin.  Mutta eihän se voi aina hyvin tässä Suomen kuivassa ja kylmässä ilmastossa. Jonkun verran huomaan ainakin talven alkaessa, että oireet pahenevat, Mikko myöntää.

Mikolle suun hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää monestakin eri syystä.

– Psoriasiksen lisäksi minulla on suunterveyteen vaikuttava alttius kiillevaurioille. Olen käyttänyt purentakiskoa jo monia vuosia - se estää hampaiden kulumista ja auttaa pitämään kiilteen kunnossa. Kaikki suuhygieniaa parantavat kotikonstit ovat todella tarpeellisia hampailleni.

Lumoral on ollut rokkarilla käytössä noin puolen vuoden ajan.

– Lumoral on suomalainen innovaatio, ja omien kokemusteni perusteella se on myös erittäin hyvä sellainen. Olen aina pyrkinyt pitämään hampaistani mahdollisimman hyvää huolta, ja Lumoral-menetelmä on todella hyvä lisä tähän. Kun käytän laitetta pari kertaa viikossa muun suuhygieniarutiinin lisänä, voin olla varma, että suuhygienia on huippuluokkaa, ja suun bakteeritasapaino on kunnossa.

 

 

 

Lähteitä:

  1. Korman N.J. Management of Psoriasis as a Systemic Disease: What Is the Evidence? Br. J. Dermatol. 2020;182:840–848. doi: 10.1111/bjd.18245.
  2. Lewis DJ, Chan WH, Hinojosa T, Hsu S, Feldman SR. Mechanisms of microbial pathogenesis and the role of the skin microbiome in psoriasis: A review. Clin Dermatol. 2019 Mar-Apr;37(2):160-166. doi: 10.1016/j.clindermatol.2019.01.011. Epub 2019 Jan 16. PMID: 30981296.
  3. Preus H.R., Khanifam P., Kolltveit K., Mørk C., Gjermo P. Periodontitis in Psoriasis Patients. A Blinded, Case-Controlled Study. Acta Odontol. Scand. 2010;68:165–170. doi: 10.3109/00016350903583678.
  4. Fadel H.T., Flytström I., Calander A.-M., Bergbrant I.-M., Heijl L., Birkhed D. Profiles of Dental Caries and Periodontal Disease in Individuals With or Without Psoriasis. J. Periodontol. 2013;84:477–485. doi: 10.1902/jop.2012.120119.

 

 

 

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.

Äitienpäivä – Katso tarjoukset! Äitienpäivä – Katso tarjoukset!