ADHD

Annimari Korte – “Flunssat loppuivat, kun aloin kiinnittää huomiota suun terveyteeni”

Annimari Korte – “Flunssat loppuivat, kun aloin kiinnittää huomiota suun terveyteeni”

Annimari Korte (35) tunnetaan menestyksestään kilparadoilla ja pitkästä urheilu-urastaan. Mutta harva tietää, että hän on myös aktiivinen suunterveyden puolestapuhuja kilpakentillä ja niiden ulkopuolella. Äskettäinen ADHD-diagnoosi voi olla yllättävä käänne elämässä, mutta Kortelle se oli myös helpotus.

Annimari on yksi kaikkien aikojen nopeimmista suomalaisista 100 metrin aitajuoksijoista ja edustanut Suomea useissa arvokilpailuissa. Vaikka hän onkin päättänyt lopettaa kilpauransa tähän kauteen, tavoitteet ovat hänellä edelleen kovat.

– Kesäkuun alun EM-kilpailut ovat yksi päätavoitteistani. Niihin juoksin rajan jo viime kesänä, joten rajoja ei tarvitse enää metsästää, mutta täytyy olla kovassa kunnossa jo toukokuussa, hän sanoo.

Olympialaisiin päästäkseen Annimarin täytyy juosta raja tai olla rankingissa tarpeeksi korkealla kesäkuun loppuun mennessä.

– Olisi hienoa lopettaa ura toisiin olympialaisiin. Suurimman osan yksilöurheilijoita maailmassa suurin unelma on päästä olympialaisiin. Se oli minullekin unelmien täyttymys.

Huippu-urheilu haastaa suunterveyden

Tähtiurheilijalle menestyminen kilpaurheilijana ei ole ollut mikään itsestäänselvyys. Sairaudet pakottivat hänet jopa luopumaan kilpaurheilusta 2012–2017. Ehkäpä juuri vastoinkäymisten takia yleisterveyden ja suun hyvinvoinnin tukeminen ovat olleet hänen elämässään aina niin tärkeässä roolissa.

Annimari muistuttaa, että huippu-urheilu on yksi merkittävimmistä riskitekijöistä suun sairauksien puhkeamiselle. Erään tutkimuksen mukaan kariesta eli hampaiden reikiintymistä tavataan jopa 70 prosentilla kilpatason urheilijoista, hammaseroosiota eli hammaskiilteen kulumista lähes 40 prosentilla ja vakavaa iensairautta parodontiittia jopa 15 prosentilla tavoitteellisesti urheilevista henkilöistä (1).

– Urheilijoilla kehon lisäksi hampaat joutuvat usein koville, koska runsas treenaaminen vaatii kulkeakseen riittävästi energiaa. Tämä taas voi näkyä ruokailukertojen ja suuhun muodostuneiden happohyökkäysten määrässä, Annimari sanoo.

Raskas hengitys kovien harjoitusten aikana vähentää suun syljen eritystä ja kuivattaa urheilijan suuta. Sylki antaa luonnollisesti hyvää suojaa hampaille. Kun tätä ei enää ole, bakteerit pääsevät suussa kariesta muodostamaan.

Annimarilla on käytössään suomalaistutkijoiden kehittämä valoaktivoiva Lumoral-hoito osana säännöllistä suuhygieniarutiiniaan.

– On todella hienoa, että on keksitty laite, joka auttaa pitämään suun terveenä. Moni ei tule ajatelleeksi kuinka paljon suun terveys vaikuttaa terveyteen yleisesti ja urheiluun – myös urheilusuorituksiin.

Annimari myöntää, että treenaaminen ja kilpaileminen ovat huomattavasti vaikeampaa yleisurheilussa mitä vanhempi on. Harva yli 30-vuotias pystyy kilpailemaan tai harjoittelemaan ilman mitään vammoja ja niiden kanssa joutuu taistelemaan enemmän kuin nuorempana. Myös tämän vuoksi terveydestä ja terveellisistä elintavoista huolehtiminen on ollut hänellä tärkeässä roolissa.

– Palautuminen on hitaampaa ja ei voi harjoitella yhtä paljon. Kilpailuista ja niihin matkustamisesta kestää enemmän aikaa palautua. Täytyy siis yrittää vähentää harjoittelusta kaikki ylimääräinen ja keskittyä vain tärkeimpiin asioihin. Kokemus tuo tietysti sen edun, että tietää millainen harjoittelu itselle toimii ja osaa harjoitella sen mukaan.

Suunterveys ja yleisterveys kulkevat käsi kädessä

Tutkimukset osoittavat, että suussa on piilevä pitkäaikainen infektio voi aiheuttaa elimistössä matala-asteisen tulehduksen. Matala-asteisella tulehduksella puolestaan on haitallisia vaikutuksia yleisterveyteen. Tulehdus voi olla valloillaan elimistössä siten, että sitä ei edes tiedosta.

Annimari on huomannut, että Lumoral-käytön aloittamisen jälkeen hänen ienongelmansa ovat helpottaneet. Tämä on ollut hänelle erityisen tärkeää kilpaurheilijana, koska ientulehdus voi ylläpitää elimistön lievää tulehdustilaa, mikä voi vaikuttaa haitallisesti yleisterveyteen ja siten myös harjoitusten sujumiseen.

Näkyvät parannukset suunterveydessä ovat motivoineet Annimaria käyttämään Lumoralia säännöllisesti jo noin puolentoista vuoden ajan.

– Lumoralin käytön aloitettuani olen huomannut, etteivät ikeneni enää vuoda verta hammasvälejä puhdistaessa. Tämä on ollut merkittävä parannus alkutilanteeseen verrattuna. Olen viime vuoden alusta käyttänyt Lumoralia, enkä ole ollut sen jälkeen kertaakaan edes flunssassa. Viime kevään sain treenata sen verran terveenä, että juoksin 12,83 ajan, joka oli kolmeen vuoteen paras aikani!

Annimarin suuhygieniarutiiniin kuuluu päivittäisen mekaanisen hampaiden harjauksen ja hammasvälien puhdistuksen ohella säännöllinen Lumoral-hoito (2, 3, 4).

– Jos olen joskus unohtanut Lumoralin käytön joksikin aikaa, olen huomannut, että ikenet alkavat pikkuhiljaa särkemään. Tämä on merkkinä siitä, että ientulehdus on varmaan taas alkamassa. Tämän jälkeen olen käyttänyt heti Lumoralia, ja jo kerran jälkeen ikenet ovat taas paremmassa kunnossa.

Elämä kilparatojen ulkopuolella

Annimari on lopettamassa kilpauraansa tämän kauden jälkeen. Millaisia ajatuksia kilpauran päätös hänessä herättää?

– Minun on huippu-urheilijaksi varmasti harvinaisen helppo lopettaa ura, koska tein sen jo kerran useaksi vuodeksi. Monelle tulee kriisi urheilun loppumisesta, mutta itse enemmänkin odotan sitä, että pääsee nauttimaan normaalista arjesta enemmän ja pääsen aloittamaan kunnon harjoittelun koirieni kanssa, Annimari sanoo.

Urheilu on aina ollut Annimarille intohimo ja elämäntapa, mutta nyt hän odottaa jo innolla uusia seikkailuja ja mahdollisuuksia elämässä.  Jo tulevana syksynä hänellä on suunnitelmissa valjakkourheilussa kilpaileminen siperianhuskynsa Cairon kanssa.

Pika-aituri sai viime vuoden syyskuussa vahvistuksen ADHD-oireyhtymästä, jonka olemassaolon hän oli aavistellut jo pitkän aikaa. Itse diagnoosin saaminen oli hänelle helpotus, sillä se selitti hänelle monta asiaa elämässä.

– Olin miettinyt ADHD diagnoosia jo kolme vuotta sitten, mutta se sitten jäi. Vuosi sitten talvellakin ääneen mietin sitä kerran, mutta taas jäi. Nämä ovat tyypillisiä oireita ADHD:ssa, asiat vain jäävät tai unohtuvat.

– Diagnoosi oli iso helpotus ja selitti todella paljon tapahtumia, ongelmia ja tapaturmia elämästä.

Kortteen avoimuus ADHD-diagnoosistaan ja sen vaikutuksesta elämäänsä on tärkeää stigmaa vastaan taistelussa ja muiden samassa tilanteessa olevien tukemisessa. Hän haluaa kannustaa nyt kaikkia, joilla on epäilyksiä terveytensä suhteen, hakeutumaan tutkimuksiin ja hakemaan apua tarvittaessa.

– Vaikka ADHD:sta on tietysti haittaa, voi siitä olla isokin etu urheilijana. ADHD:seen kuuluu hyperfokus, eli jokin kiinnostava asia saa kaiken muun unohtumaan ja kaiken voi laittaa siihen yhteen asiaan. Minulle tämä on ollut aitajuoksu.

– ADHD ei estä menestymistä, mutta varmasti auttaa, kun löytää sen oman juttunsa. Kannustaisin ADHD nuorta kokeilemaan paljon erilaisia harrastuksia, joista voi löytää sen oman kiinnostuksen kohteensa, missä voi hyödyntää tätä hyperfokusta.

 Lähteitä:

  1. Merle CL, Wuestenfeld JC, Fenkse F, Wolfarth B, Haak R, Schmalz G, Ziebolz D. The Significance of Oral Inflammation in Elite Sports: A Narrative Review. Sports Med Int Open. 2022 Dec 25;6(2):E69-E79. doi: 10.1055/a-1964-8538. PMID: 36643596; PMCID: PMC9839431.
  2. Pakarinen S, Saarela RKT, Välimaa H, Heikkinen AM, Kankuri E, Noponen M, Alapulli H, Tervahartiala T, Räisänen IT, Sorsa T, et al. Home-Applied Dual-Light Photodynamic Therapy in the Treatment of Stable Chronic Periodontitis (HOPE-CP)—Three-Month Interim Results. Dentistry Journal. 2022; 10(11):206. https://doi.org/10.3390/dj10110206
  3. Nikinmaa S, Alapulli H, Auvinen P, Vaara M, Rantala J, et al. (2020) Dual-light photodynamic therapy administered daily provides a sustained antibacterial effect on biofilm and prevents Streptococcus mutans adaptation. PLOS ONE 15(5): e0232775. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0232775
  4. Nikinmaa S, Moilanen N, Sorsa T, Rantala J, Alapulli H, Kotiranta A, Auvinen P, Kankuri E, Meurman JH, Pätilä T. Indocyanine Green-Assisted and LED-Light-Activated Antibacterial Photodynamic Therapy Reduces Dental Plaque. Dentistry Journal. 2021; 9(5):52. https://doi.org/10.3390/dj9050052

 

 Usein kysytyt kysymykset artikkelin aiheeseen liittyen

Mitä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä kestävyysurheilijat voivat yllämainittujen toimenpiteiden lisäksi toteuttaa suojellakseen suunsa terveyttä harjoittelun ja kilpailujen aikana?

Kestävyysurheilijat voivat suojella suun terveyttään pitämällä yllä tasapainoista, vitamiini- ja kivennäisainepitoista ruokavaliota, välttämällä sokeripitoisten ruokien napostelua ja käyttämällä fluoripitoista suuvettä hammaskiilteen vahvistamiseksi. Kestävyysharjoittelun aikana olisi hyvä ottaa kulaus tavallista vettä aina sen jälkeen kun on nauttinut ottanut sisään energiaa.

Onko olemassa pitkäaikaisia tutkimuksia tai selvityksiä, jotka osoittavat paremmalla suun terveydellä olevan vaikutusta kestävyysurheilijoiden suorituskykyyn?

Asiasta on tehty ja paljon tutkimusta ja aiheesta julkaistaan jatkuvasti lisää uusia tutkimustuloksia. Alla muutamia poimintoja:

  1. Vougiouklakis G et al. Dental data of the Athens 2004 Olympic and Paralympic Games. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18418811/
  2. Ashley P. (2015, January 27). Oral health of elite athletes and association with performance: a systematic review. Retrieved from British Journal Of Sports Medicine : http://bjsm.bmj.com/content/early/2014/11/11/bjsports-2014-093617
  3. Gallagher J, Ashley P, Petrie A, Needleman I. Oral health and performance impacts in elite and professional athletes. Community Dent Oral Epidemiol. 2018 Dec;46(6):563-568. doi: 10.1111/cdoe. 12392. Epub 2018 Jun 25. PMID: 29938820. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29938820/
  4. Frese C, Frese F, Kuhlman S, Reljic D, Saure D, Staehle H, Wolff D. (2014, May 9). Effect of endurance training on dental erosion, caries, and saliva. Retrieved from Scandinavian Journal Of Medicine and Science in Sports : http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/sms.12266/abstract.
  5. Oral health and sports performance in elite athletes (Perio talks podcast, löytyy myös Spotifysta haulla Perio talks): https://www.efp.org/efp-virtual/perio-talks-podcast/podcast/oral-health-and-sports-performance-in-elite-athletes-30885/

Miten eri urheilujuomamerkkien ja -geelien happo- ja sokeripitoisuuksia verrataan toisiinsa ja mitkä niistä ovat turvallisempia hampaille?

Urheilujuomien ja -geelien happamuus ja sokeripitoisuus vaihtelevat suuresti eri tuotemerkkien välillä; sellaisten tuotteiden valitseminen, joiden pH-taso on neutraali, voi auttaa minimoimaan hampaiden eroosiota. Sitruunahappoa lisätään usein energiageeleihin ylimääräisenä aineena lisäämään makua. Sitruunahappoa kannattaisi kuitenkin välttää, koska se lisää eroosion riskiä. Yksityiskohtaisempia näkemyksiä varten on parasta neuvotella hammaslääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa.