Hammaskivi on kovettunutta plakkia, joka muodostuu hampaiden pinnalle useimmiten huonon suuhygienian seurauksena. Plakki on tahmea kalvo, joka koostuu bakteereista, ruoan jäämistä ja syljen proteiineista. Jos plakkia ei poisteta säännöllisesti hampaiden harjauksella ja hammasvälien puhdistuksella, se voi kovettua ja muuttua hammaskiveksi. Hammaskivi on karheaa ja voi aiheuttaa ärsytystä ikenissä, johtaa ientulehdukseen ja edistää muiden suun terveysongelmien, kuten parodontiitin, kehittymistä.
Kuinka yleistä on hammaskivi?
Hammaskivi on erittäin yleinen suun terveysongelma. Lähes kaikilla aikuisilla on jossain vaiheessa elämäänsä hammaskiveä, ja sen esiintyvyys kasvaa iän myötä. Seuraavassa on muutamia keskeisiä seikkoja, jotka auttavat ymmärtämään hammaskiven yleisyyttä:
Aikuiset: Suurin osa aikuisista kokee hammaskiveä jossain vaiheessa. Sen muodostumisen riski kasvaa iän myötä, koska plakki kertyy ajan myötä, ja mahdollisesti myös suuhygienia voi heikentyä, kun esimerkiksi käsien hienomotoriikka heikkenee.
Nuoret ja lapset: Vaikka hammaskivi on yleisempää aikuisilla, sitä voi esiintyä myös nuorilla ja lapsilla, erityisesti jos suuhygienia on puutteellista.
Riskiryhmät: Tietyt ihmisryhmät ovat alttiimpia hammaskiven muodostumiselle. Näitä ovat esimerkiksi tupakoitsijat, diabeetikot ja ne, joilla on kuiva suu. Myös ravinnolla on vaikutusta. Esimerkiksi runsas sokeri- ja tärkkelyspitoisten ruokien kulutus lisävät plakin määrää.
Hampaiden sijainti: Hammaskiveä muodostuu tyypillisesti enemmän alaleuan etuhampaisiin ja yläleuan poskihampaiden ulkopinnoille, koska sylkirauhaset sijaitsevat näiden hampaiden lähellä ja sylki voi edistää plakin mineralisoitumista.
Kuinka voin ehkäistä hammaskiven muodostumisen?
Antibakteerinen Lumoral-hoito säännöllisesti käytettynä vähentää bakteerien määrää suussa ja ehkäisee hammaskiven muodostumista vaikuttamalla jo muodostuvaan hammasplakkiin. Lumoralin avulla saat jatkuvasti sileät ja puhtaat hampaat.
Säännöllinen harjaus: Harjaa hampaat kahdesti päivässä vähintään kaksi minuuttia kerrallaan fluoria sisältävällä hammastahnalla. Käytä pehmeää harjaa ja harjaa huolellisesti kaikki hampaan pinnat, mukaan lukien ienraja.
Hammasvälien puhdistus: Käytä päivittäin hammaslankaa, hammasväliharjaa tai muuta hammasvälien puhdistusvälinettä poistaaksesi plakin hampaiden välistä, minne harja ei ylety.
Terveellinen ruokavalio: Vältä sokeripitoisia ja tärkkelyspitoisia ruokia ja juomia, jotka edistävät plakin muodostumista. Syö terveellisiä ruokia, kuten hedelmiä ja vihanneksia, jotka edistävät syljeneritystä ja auttavat pitämään suun puhtaana.
Säännölliset hammaslääkärikäynnit: Käy hammaslääkärissä säännöllisesti tarkastuksissa ja puhdistuksissa.
Kun hampaan pinta on hammaskivestä karhea, siihen tarttuu helposti uusia bakteereja. Nämä bakteerit yhdessä hammaskiven kanssa ärsyttävät ientä ja aiheuttavat ientulehdusta, toteaa Hampaasi hammaslääkäriasemien suuhygienisti Viivi Soikkeli.
"Hammaskiveä ei voi itse poistaa kotona, mutta me suuhygienistit ja hammaslääkärit annamme potilaille anti-infektiivisen hoidon, jossa hampaat ja myös ientaskut puhdistetaan."
Antibakteerinen Lumoral-hoito toteutetaan kotona mekaanisen hampaiden puhdistuksen lisänä.
"Lumoral-hoito perustuu siihen, että se vähentää tehokkaasti plakin määrää suussa ja samalla vähentää plakin ja hammaskiven muodostumista. Suosittelen Lumoral-hoitoa erityisesti asiakkaille, joilla on runsaasti hammaskiven muodostusta," Soikkeli sanoo.
Mekaanisen suuhygienian tueksi Lumoral-hoito
Tutkimusten mukaan säännöllinen antibakteerinen hoito perinteisen ei-kirurgisen standardihoidon tukena vähentää tulehdusta ienkudoksissa sekä parantaa suuhygieniaa ja syventyneiden taskujen paranemista kroonisessa parodontiitissa verrattuna tavanomaiseen hoitoon.
Antibakteerisen hoidon on osoitettu myös ennaltaehkäisevän ja osaltaan parantavan myös implanttien ympäryskudosten tulehduksia. Hoito sopii kaikille, mutta tehokkaimpana valoaktivoitava antibakteerinen hoito nähdään potilailla, joilla on tarvetta tehostettuun suuhygieniaan.
Toisin kuin tavanomaiset antibakteeriset suuvedet, jotka vaikuttavat koko suuhun, Lumoral-hoito vaikuttaa kohdennetusti vain plakkiin, vähentäen samalla bakteerien määrää ja hammaskiven muodostumista.