Hammassairaudet, jotka monet sivuuttavat – Tarkkaile ainakin näitä oireita

Hammassairaudet, jotka monet sivuuttavat – Tarkkaile ainakin näitä oireita

Hoitamaton ientulehdus voi lopulta johtaa parodontiittiin. Silti monet ihmiset jättävät huomiotta ientulehduksen ensioireet. Plakki, eli hampaisiin kertyvä bakteerikerrostuma, aiheuttaa 95 prosenttia kaikista suusairauksista, eikä ientulehdus ole tässä poikkeus. 

– Ientulehdus on tulehdus, joka vaikuttaa hammaskudokseen eli ikeniin. Se johtuu haitallisista bakteereista, joita meillä kaikilla on suussamme, eikä niitä ole poistettu riittävän huolellisesti. Tämä mahdollistaa niiden lisääntymisen, sanoo tukholmalaisella Lilla Tandkronan -hammaklinikalla työskentelevä hammashygienisti Ing-Marie Albinsson.

Immuunijärjestelmä reagoi bakteereihin lähettämällä alueelle lisää valkosoluja, mikä lisää verenkiertoa ja aiheuttaa ikenien turpoamista.

– Valitettavasti sillä on tässä tapauksessa hieman epätoivottu vaikutus. Tulehduksen aiheuttaneet bakteerit viihtyvät erityisen hyvin hapettomassa ympäristössä, ja turvonneiden ikenien suojassa ne voivat kasvaa entisestään, Albinsson sanoo.

Ientulehduksen ensimmäinen merkki on siis turvonneet ikenet, mikä ei aina ole helppo havaita. Seuraavaksi ikenet tulehtuvat entisestään ja alkavat vuotaa verta. Aluksi verta esiintyy harvoin, mutta vähitellen yhä useammin ja kevyemmistä rasituksista johtuen.

Jos ikenet vuotavat verta joka kerta, kun harjaat hampaita tai esimerkiksi puret palan omenaa, tulehdus on edennyt suhteellisen pitkälle, huomauttaa hammashygienisti Ing-Marie Albinsson.

Valitse oikea työkalu

Tärkein vaihe ientulehduksen torjunnassa on puhdistus - sekä hampaiden pinnalla että niiden välissä.

Hammasharjalla saavutat vain vapaat pinnat, kuten ulko-, sisä- ja purupinnat. Mutta hampaiden välissä on käytettävä muita välineitä, kuten hammasväliharjaa tai hammaslankaa, opastaa Albinsson.

Työkalun valinta riippuu hammasvälien koosta. Yhtä tärkeää on, miten sitä käytetään.

Suuri osa pitkälle edenneestä ientulehduksesta kärsivistä potilaista hyötyy hammashygienistin antamasta koulutuksesta. Jos oikeaa työkalua ei käytetä oikein, vaikutus jää puuttumaan, Albinsson korostaa.

Ientulehduksen ensimmäinen merkki on siis turvonneet ikenet, mitä ei ole aina helppo havaita. Seuraavaksi ikenet tulehtuvat entisestään ja alkavat vuotaa verta. Aluksi sitä esiintyy harvoin, mutta vähitellen yhä useammin ja kevyemmistä rasituksista johtuen.

Jos ikenet vuotavat verta joka kerta, kun harjaat hampaita tai esimerkiksi haukkat palan omenaa, tulehdus on edennyt suhteellisen pitkälle, Ing-Marie Albinsson sanoo.

Antibakteerinen kaksoisvalohoito on tehokas

Ientulehduksen hoidon onnistuminen on äärimmäisen tärkeää, sillä jos sitä laiminlyödään, seuraukset voivat olla vakavia.

Jos bakteerit jatkavat kasvuaan, ne voivat luoda syviä taskuja, jotka mahdollistavat bakteerien pääsyn hampaiden kiinnityskohtiin. Tämä voi johtaa parodontiittiin, varoittaa Albinsson.

Tämän välttämiseksi Ing-Marie suosittelee täydentävää hoitoa suomalaisella Lumoral-innovaatiolla, joka poistaa 99,9 prosenttia suussa olevista haitallisista bakteereista patentoidun valo-aktivoidun hoidon avulla.

Kun harjaamme hampaita, 65 prosenttia bakteereista häviää. Lumoralilla saat täysin erilaisen tuloksen. Menetelmä on helppokäyttöinen ja erityisen tehokas niille, joilla on jo ongelmia. Sitä voidaan kuitenkin käyttää myös ennaltaehkäisevästi sekä terveenä pysymiseksi että tulevien hammashoitokustannusten vähentämiseksi, Albinsson korostaa.

Tämä on Lumoral

Antibakteerinen Lumoral-menetelmä poistaa mikroskooppisen pienen plakin hampaiden ja ikenien pinnalta, hidastaa uuden plakin muodostumista ja hidastaa hammaskiven syntymistä. Sen vaikutus perustuu valolla aktivoituvaan Lumorinse-suuveteen. Hoito kohdistaa antibakteerisen vaikutuksensa vain plakkiin, eikä häiritse siten suun normaalia bakteeriflooraa. Lumoral on CE-merkitty lääkinnällinen laite.

Lumoral koostuu mintunmakuisesta Lumorinse-suuhuuhteesta, jota käytetään yhdessä valoa tuottavan suukappaleen kanssa. Hoito poistaa plakin kyvyn tarttua hampaiden pintoihin niin, että hampaista tulee puhtaat ja hampaiden pinnat sileät.

 Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.