Mikä ihmeen parodontiitti?

Parodontiitti tarkoittaa edennyttä iensairautta tai ientulehdusta. Sairaus alkaa usein ientulehduksesta eli gingiviitistä. Ellei ientulehdukseen puututa, ientaskut syvenevät ja parodontiittia aiheuttavat bakteerit, niin sanotut parodontopatogeenit, tunkeutuvat syvälle ientaskuun ja lisääntyvät.

Parodontopatogeenit ovat anaerobisia bakteereja, mikä tarkoittaa, että ne viihtyvät hapettomissa oloissa. Lisääntyessään ientaskussa ne alkavat hajottaa hammasta leukaluuhun kiinnittäviä sidekudossäikeitä. Tulehdustila siis tunkeutuu syvälle suun kudoksiin. Tätä tilaa kutsutaan parodontiitiksi.

Parodontiitin oireet

Parodontiitti voi edetä huomaamatta, sillä se on yleensä kivuton ja parhaassa tapauksessa jopa täysin oireeton. Ikenet punoittavat ja voivat tuntua hiukan aroilta, ja saatat tuntea pahaa hajua hengityksessä. Hampaita harjatessa tai langatessa saattaa esiintyä verenvuotoa. Pahimmillaan hammas voi alkaa heilua ja lopulta olla vaarassa irrota kokonaan.

Hammaslääkäri diagnosoi parodontiitin. Hän tarkastelee ienten terveydentilaa monin tavoin, muun muassa mittaamalla ientaskujen syvyyden ja tarkistamalla ienten alttiuden vuotaa verta. Röntgenkuvat paljastavat lääkärille mahdollisen luukadon.

Miksi parodontiittiin tulisi puuttua?

Parodontiitin aikaansaamat oireet, kuten ikenien vetäytyminen, hampaiden löystyminen, paha haju hengityksessä sekä hampaiden menettäminen kokonaan ovat jo itsessään epämukavia asioita.

Vakavampi parodontiittiin liittyvä huoli on kuitenkin sen yhteys moniin yleissairauksiin. Parodontiitti on tulehdustila, jonka on huomattu lisäävän riskiä sydän- ja verisuonitauteihin, keuhkosairauksiin, moniin syöpiin, autoimmuunisairauksiin ja diabetekseen.

Parodontiitti ja diabetes

Parodontiitin ja diabeteksen välillä on kaksisuuntainen vaikuttavuus. Käytännössä tämä tarkoittaa, että diabetes nostaa parodontiitin muodostumisen riskiä, kun taas parodontiittiin liittyvä krooninen tulehdustila heikentää verensokerin säätelyä. Diabeetikon onkin tärkeää paitsi huolehtia hyvästä sokeritasapainosta, myös pitää erityisen hyvää huolta suun terveydestä, johon kuuluu niin säännölliset vierailut hammaslääkärillä kuin huolellinen omahoito kotona. 

Tutustu diabeetikon hammashygieniaan ja suun terveydenhoitoon täällä.

Lumoral avuksi sekä parodontiitin ennaltaehkäisyyn että sairauden etenemisen hidastamiseen

Säännöllinen Lumoralin käyttö vähentää vahingollista bakteerikantaa suusta niin, että ientulehduksen eli gingviitin riskiä saadaan pienennettyä. Kun gingiviitti saadaan hoidettua pois jo varhain, ei parodontiitti pääse kehittymään. 

Jos taas parodontiitti on jo kehittynyt, Lumoralin avulla saadaan vähennettyä parodontiittia ylläpitävää bakteerikantaa suussa ja siten hidastettua sairauden etenemistä.

Parodontiitissa säännölliset käynnit suunterveyden ammattilaisen luona ovat tärkeä osa hoitoa. Keskeistä on myös huolellinen omahoito. Tehokkain hoito syntyy siis suunterveyden ammattilaisten antaman hoidon ja huolellisen omahoidon yhteistuloksena. Lumoral-hoito auttaa pääsemään tehokkaampiin tuloksiin.