Home / Parodontiitti

 

Parodontiitti tarkoittaa edennyttä iensairautta, ientulehdusta. Sairaus alkaa usein ientulehduksesta eli gingiviitistä. Oireena voi olla pientä ienverenvuotoa harjatessa tai punoittavat ikenet. Jos ientulehdukseen ei puututa tässä vaiheessa, ientaskut syvenevät. Tällöin parodontiittia aiheuttavat bakteerit, niin sanotut parodontopatogeenit, etenevät syvälle ientaskuun ja lisääntyvät.
Parodontopatogeenit ovat anaerobibakteereita, ne viihtyvät hapettomissa oloissa. Lisääntyessään ientaskussa ne alkavat hajottaa hammasta leukaluuhun kiinnittäviä sidekudossäikeitä. Tätä tilaa kutsutaan parodontiitiksi.

Hymy _lähikuvassa

Millaiset parodontiitin oireet ovat?

Parodontiitti voi edetä huomaamatta, sillä se on yleensä kivuton ja voi olla oireeton. Ikenet punoittavat, ne voivat tuntua aralta, ja saatat tuntea pahaa hajua hengityksessäsi. Harjatessa tai langatessa saattaa vuotaa hiukan verta. Pahimmillaan hammas voi alkaa heilua ja on lopulta vaarassa irrota. 

Hammaslääkäri diagnosoi parodontiitin. Hän tarkastelee ienten terveydentilaa monin tavoin, muun muassa mittaamalla ientaskujen syvyyden ja tarkistamalla ienten alttiuden vuotaa verta. Röntgenkuvat paljastavat lääkärille mahdollisen luukadon.

Miksi parodontiittin tulisi puuttua?

Parodontiitin seuraukset suussa: ienten vetäytyminen, hampaiden löystyminen, paha haju hengityksessä, ja hampaiden menettäminen ovat epämukavia asioita jo itsessään. Vakavampi parodontiittiin liittyvä huoli on sen yhteys moniin yleissairauksiin. Parodontiitti on tulehdustila, jonka on huomattu lisäävän riskiä sydän- ja verisuonitauteihin, keuhkosairauksiin, moniin syöpiin, autoimmuunisairauksiin ja diabetekseen. Suun puhtauteen kannattaa siis panostaa.

Diabetes & Parodontiitti

Parodontiitin ja diabeteksen välillä on kaksisuuntainen vaikuttavuus, missä diabetes nostaa parodontiitin muodostumisen riskiä ja parodontiittiin liittyvä krooninen tulehdustila heikentää verensokerin säätelyä. Diabeetikon on erittäin tärkeä pitää huolta suun terveydestä. Muista kaksi asiaa: hyvä sokeritasapaino ja hammashygienia. Hyvään hammashygieniaan kuuluu säännöllinen vierailu hammaslääkärillä ja Lumoral-tuotteella voi tehostaa merkittävästi kotona tehtävää hampaiden puhdistusta.

Voiko Lumoral olla avuksi henkilöille, joilla on parodontiitti tai riski sairastua siihen? 

Kyllä voi. Lumoralin avulla vähennetään vahingollista bakteerikantaa suusta niin, että saadaan pienettyä gingiviitin riskiä. Kun gingiviitti saadaan hoidettua pois jo varhain, ei parodontiitti pääse kehittymään. Jos taas parodontiitti on jo kehittynyt, Lumoralin avulla saadaan vähennettyä parodontiittia ylläpitävää bakteerikantaa suussa ja hidastettua sairauden etenemistä.
Parodontiitissa säännöllinen ylläpitohoito suun terveyden ammattilaisen luona on tärkeä osa hoitoa. Keskeistä on myös olla itse huolellinen omahoidon kanssa kotona. Parodontiittia hoidetaan siis yhteistyössä, ja Lumoralin avulla voidaan päästä tehokkaampiin tuloksiin.