Uusi suun infektiofokuspoliklinikka aloitti toimintansa Pirkanmaalla

Uusi suun infektiofokuspoliklinikka aloitti toimintansa Pirkanmaalla

Pirkanmaan hyvinvointialueella on otettu käyttöön uusi suun infektiofokuspoliklinikka. Poliklinikan tarkoituksena on hoitaa pitkäaikaissairaita potilaita, jotka ovat menossa leikkaukseen tai hoitoon, jossa edellytetään tulehduksetonta suuta. Poliklinikan tarjoamalla hoidolla on myös keskeinen rooli ennen tiettyjen lääkehoidon aloitusta, jolloin on tärkeää varmistaa, ettei suussa ole tulehduspesäkkeitä.

Suun infektiofokuspoliklinikalla hammaslääkärit ja hammashoitajat vastaavat potilaiden suun hoidosta. Pirkanmaan hyvinvointialueen suun erikoishoidon vastuualuejohtaja, Anna Maria Heikkinen, korostaa, että poliklinikalla pyritään hoitamaan suun ja hampaiden tulehduspesäkkeet mahdollisimman nopeasti, jotta leikkaukset tai muut hoidot eivät viivästy suunterveyden vuoksi.

Suun ja hampaiden hoito poliklinikalla alkaa perusteellisella tutkimuksella ja hoitosuunnitelmalla. Hoito voi sisältää muun muassa reikien paikkaamista, juurihoitoa, iensairauksien hoitoa tai huonokuntoisten hampaiden poistoa.

Tampereella Tays Acutan tiloissa sijaitsevalle Pirkanmaan hyvinvointialueen suun infektiofokuspoliklinikalle tullaan hammaslääkärin tai lääkärin lähetteellä. Lääketieteellisesti erityisen vaativat ja infektioherkät potilaat hoidetaan edelleen erikoissairaanhoidossa Tampereen yliopistollisen sairaalan suu- ja leukasairauksien poliklinikalla, tiedotteessa kerrotaan.

Askel kohti tehostettua suun terveydenhuoltoa

Suun infektiosairauksiin hoitoon keskittyvän poliklinikan avaaminen on askel kohti entistä parempaa suun terveydenhuoltoa Pirkanmaan hyvinvointialueella ja se mahdollistaa nopeamman ja tehokkaamman hoidon potilaille, joilla on suun terveysongelmia.

– Suunterveydellä on suora yhteys ihmisen yleisterveyteen ja hyvinvointiin, joten ennen leikkauksia suun on oltava infektiovapaa. Hampaiden ja suun kunnosta huolehtiminen on erityisen tärkeää, jos on taustalla jokin perussairaus, kuten diabetes tai sydän- ja verisuonitauti, korostaa Helsingin Uuden lastensairaalan sydän- ja elinsiirtokirurgi Tommi Pätilä. Hän on yksi suomalaisen Lumoral-suunterveysinnovaation kehittäjistä.

Pätilän mukaan suussa muhiva tulehdus voi olla vaarallinen paitsi yleisterveydelle, estää myös leikkaukseen pääsyn.

– Esimerkiksi tekonivel- tai läppäleikkausta varten tarvitaan hammaslääkärin todistus siitä, että potilaalla on terve suu. Suun alueella ei saa olla oireetontakaan tulehdusta, josta bakteerit voisivat päästä leikattuun kohtaan komplikaatioita aiheuttamaan.

Ajoissa hoitoon ennen leikkauksia

– Tulehtunut ien muodostaa suun bakteereille suoran kulkuväylän muualle elimistöön. Hammaslääkärille kannattaakin hakeutua hyvissä ajoin, mieluiten heti, kun leikkauspäätös on tehty, HUS:in Tommi Pätilä korostaa.

– Silloin mahdolliset ongelmat ehditään hoitaa ja suu saa aikaa toipua. Esimerkiksi hampaan poisto kannattaa tehdä vähintään kaksi viikkoa ennen leikkausta, jotta sen paranemiselle jää riittävästi aikaa ennen leikkausta.

Myös oireeton krooninen tulehdus, kuten hyvin yleinen hampaan kiinnityskudosta tuhoava parodontiitti, voi hidastaa toipumista minkä tahansa leikkauksen jälkeen. Siksi myös oireettomat suun krooniset tulehdukset on hoidettava kuntoon ennen leikkaukseen menemistä – esimerkiksi ottamalla Suomen Suuhygienistiliiton suosittelema Lumoral-menetelmä käyttöön osaksi huolellista suuhygieniarutiinia.

 

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.

Äitienpäivä – Katso tarjoukset! Äitienpäivä – Katso tarjoukset!