Miksi suunterveyden laiminlyönti ei kannata

Miksi suunterveyden laiminlyönti ei kannata

Karies on maailman yleisin sairaus, joka johtuu suuhygienian laiminlyönnistä. Heikko suunterveys voi kuitenkin johtaa paljon vakavampiin terveydellisiin ongelmiin kuin reikiintymiseen – esimerkiksi ientulehdukseen ja sydänkohtauksiin. Tämä artikkeli kertoo, miten suunterveydestä kannattaa huolehtia, jotta vakavilta terveyshaitoilta voi välttyä.

– Jos laiminlyöt hampaiden harjauksen, hampaat reikiintyvät.

Kuka ei olisi kuullut tuota lausetta lapsuudesta lähtien? Ja se pitää vielä paikkansa - hampaiden pesemättä jättäminen voi johtaa kariesiin. Mutta sillä voi olla myös paljon vakavampia ja kauaskantoisempia seurauksia.

– Suumme kätkevät sisäänsä sekä hyviä että huonoja bakteereita. Meidän täytyy poistaa huonot niistä muun muassa harjaamalla, tai ne aiheuttavat monenlaisia ongelmia kehossamme, sanoo suuhygienisti Ing-Marie Albinsson, Lilla Tandkronan -hammasklinikalta Ruotsista.

Haitalliset bakteerit viihtyvät vähähappisissa ympäristöissä. Tämä tekee hampaiden ja ikenien välisestä alueesta sekä hampaiden välisistä alueista oivallisia pesäkkeitä bakteerien kertymiselle.

– Niihin alueisiin on vaikeampi päästä käsiksi, joten usein emme onnistu poistamaan bakteereita riittävän huolellisesti. Mutta jos ne lisääntyvät, ne voivat aiheuttaa ientulehdusta, joka on ikenien tulehdus, ja lopulta parodontiittia, jossa hampaat yksinkertaisesti irtoavat kiinnityskudoksestaan, sanoo Ing-Marie Albinsson.

Antibakteerinen kaksoisvaloterapia on tehokas apu

Tulehduksia aiheuttavat haitalliset bakteerit voivat myös levitä kehossa ja aiheuttaa vakavia ongelmia.

– Bakteerit voivat levitä ikenien kautta verenkiertoon aiheuttaen kaikenlaista haittaa elimistölle, kuten keuhkokuumetta ja sydämen ja verisuonten tulehduksia. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että ne voivat lisätä diabeteksen ja aivohalvauksen riskiä, sanoo Albinsson.

Hampaiden reikiintyminen ei ole milloinkaan mukavaa, mutta on myös vakavampia syitä huolehtia suunterveydestä huolellisesti.

– Suunterveyden perustavanlaatuinen tekijä on hampaiden puhdistaminen. Harjaamalla hampaasi puhdistat hampaidesi herkät pinnat – etu-, taka- ja purupinnat. Mutta puhdistaaksesi hampaiden väliset alueet, sinun on myös käytettävä hammaslankaa tai väliharjoja, sanoo Ing-Marie Albinsson.

Tutkimuksissa on havaittu, että mekaaninen hampaiden puhdistaminen poistaa vain 65 prosenttia kaikista bakteereista. Ne, jotka haluavat poistaa enemmän kuin sen, tarvitsevat lisämenetelmiä. Yksi vaihtoehto on Lumoral, joka poistaa patentoidulla valoterapialla 99,9 prosenttia haitallisista bakteereista suuontelosta.

Menetelmä kehitettiin Tommi Pätilän, suomalaisen sydänkirurgin, toimesta.

– Hän näki, miten haitalliset bakteerit suuontelossa aiheuttivat merkittäviä ongelmia potilailleen ja tajusi, että jotain oli tehtävä. Näen myös omissa potilaissani, että Lumoral tekee uskomattoman suuren eron, erityisesti niille, joilla on edistynyt ientulehdus suussaan, sanoo Albinsson.

– Lumoral on auttanut potilaita saamaan takaisin terveet ikenet ja myös madaltanut parodontiitin aiheuttamia ientaskuja 2-3 millimetrillä, mikä on erittäin hyvä tulos.

– Antibakteerinen kaksoisvaloterapia on erittäin tehokasta niille, joilla on jo ongelmia. Mutta sitä voidaan käyttää myös ennaltaehkäisevästi. Tämä tuo merkittäviä etuja, ei vain yksilölle, vaan myös hammas- ja yleiselle terveydenhuollolle, sanoo Ing-Marie Albinsson.

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.