Hammaskivi, plakki ja hampaiden biofilmi

Hammaskivi on mineralisoitunutta bakteeripeitettä eli plakkia. Plakki, josta käytetään myös termiä hampaiden biofilmi, on bakteerien ja niiden aineenvaihduntatuotteiden muodostama rakenne, jonka tehtävänä on suojata bakteerikuntaa. Plakin suojissa bakteereiden on hyvä elää ja lisääntyä.

Miksi hammaskiveen tulisi puuttua?

Huolellinenkin hampaiden harjaaminen jättää jälkeensä jäännösplakkia. Hampaiden väleihin on vaikeaa yltää hammasharjalla, miksi hammasvälit onkin tärkeä puhdistaa plakista hammasväliharjan tai hammaslangan avulla. Plakki ei ole vain esteettinen haitta, vaan sen bakteerit voivat vahingoittaa niin ikeniä kuin hampaita.

Kun plakki on pitkään poistamatta, se kovettuu yhdessä syljen kalsiumyhdisteiden kanssa hammaskiveksi. Bakteerien on helppo tarttua hammaskiven karheaan ja huokoiseen pintaan, sillä se toimii niille hyvänä lisääntymisalustana. Hammaskivi ja sen pinnalla kasvavat bakteerit ärsyttävät ientä ja aiheuttavat ientulehdusta.

Hammaskiveä voi kertyä myös ienrajaan, josta bakteereita on vaikea puhdistaa. Lisäksi sitä voi muodostua ikenen alle, jossa se syventää ientaskua, jossa parodontobakteerit viihtyvät. Kun tulehdusta edistävät bakteerilajit lisääntyvät ientaskuissa, ne alkavat vahingoittaa hampaiden kiinnityskudoksia altistaen parodontiitille eli syvälle suun kudoksiin tunkeutuvalle tulehdukselle. 

Hammaskiven takia hampaita on myös vaikeampi pitää puhtaana. Hampaisiin jää enemmän plakkikertymiä, jolloin myös reikiintymisen vaara on suurempi.

Vältä hammaskiven muodostumista hyvällä hammashygienialla

Hammaskiveä ei pitäisi päästää kertymään alun perinkään. Taipumuksessa muodostaa hammaskiveä on kuitenkin suuria yksilöllisiä eroja. Kun syljen mineraalipitoisuus on korkea, hammaskiveä muodostuu enemmän. Hammaskiveä voi muodostua myös ienrajan alapuolelle ientaskuun, jolloin sitä on vaikeampi itse havaita.

Hampaiden puhtaudesta ja suuhygieniasta on siksi erittäin tärkeä huolehtia. 

Hammaskiveä ei voi poistaa itse, vaan se poistetaan suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolla. Jos hammaskiveä on kertynyt, se tulisi käydä poistattamassa mahdollisimman pian.

Lumoral avuksi ennaltaehkäisyyn

Lumoral-hoidon antibakteerinen vaikutus vähentää hammaskiven muodostumista huomattavasti. Hoidon teho perustuu siihen, että se vähentää tehokkaasti bakteereja, jotka aiheuttavat plakin ja hammaskiven muodostumista. Säännöllinen Lumoralin käyttö vähentää plakin muodostumista ja siten myös hammaskiven muodostumista.