Home / Hammaskivi

 

Mitä hammaskivi on?

Hammaskivi on mineralisoitunutta bakteeripeitettä eli plakkia. Kun plakki on pitkään poistamatta, se kovettuu yhdessä syljen mineraalien vaikutuksesta hammaskiveksi. Hammaskiven karheaan ja huokoiseen pintaan bakteerien on helppo tarttua, ja se toimii niille hyvänä lisääntymisalustana. Hammaskivi ja sen pinnalla kasvavat bakteerit ärsyttävät ientä ja aiheuttavat ientulehdusta.

Syntyykö hammaskiveä kaikille? 

Taipumuksessa muodostaa hammaskiveä on suuria yksilöllisiä eroja. Kun syljen mineraalipitoisuus on korkea, hammaskiveä muodostuu enemmän.  Hammaskiveä voi muodostua myös ienrajan alapuolelle ientaskuun, jolloin sitä on vaikeampi itse havaita.

Onko hammaskivestä haittaa? 

Hammaskivestä on ehdottomasti haittaa, sillä se voi aiheuttaa parodontiittia, eli ientulehduksen pahenemista vakavamman asteiseksi. Ienrajan alle kertyvä hammaskivi syventää ientaskuja, joissa parodontobakteerit viihtyvät. Kun tulehdusta edistävät bakteerilajit lisääntyvät ientaskuissa, ne alkavat vahingoittaa  hampaiden kiinnityskudoksia.

Tämän lisäksi hammaskivi aiheuttaa sen, että hampaita on vaikeampi pitää puhtaana. Hampaisiin jää enemmän plakkikertymiä ja reikiintymisen todennäköisyys saattaa olla suurempi. 

Mitä hammaskiveä vastaan voi tehdä? 

Hammaskiveä ei pitäisi päästä kertymään alun perinkään. Jos sitä on kertynyt, niin se tulisi käydä puhdistuttamassa suuhygienistillä tai hammaslääkärillä. 

Millä tavoin Lumoralin antibakteerinen vaikutus voi auttaa hammaskiven kanssa? 

Lumoralin teho perustuu siihen, että se vähentää tehokkaasti bakteereja, jotka aiheuttavat plakin ja hammaskiven muodostusta. Säännöllinen Lumoralin käyttö vähentää plakin muodostumista ja samalla luonnollisesti hammaskivenkin muodostumista.