Lumoralin tarina

Lumoralin kaksoisvalohoitoon perustuva innovaatio on mullistanut suomalaisten ennalta ehkäisevän hammashoidon.
Sydänkirurgi Tommi Pätilä kertoo videolla miten Lumoral innovaatio sai alkunsa.

Sydänkirurgin missio

Vuonna 2016 sydänkirurgi Tommi Pätilä teki vaikeaa sydänleikkausta HUS-sairaalassa. Sydämestä otetut näytteet osoittivat, että ongelmien syy oli lähtöisin suun bakteereista. Pätilälle heräsi vahva tunne: jotain oli tehtävä. Hän ei enää koskaan halua joutua leikkaamaan sydäntä, joka kärsisi suusta peräisin olevista bakteereista. 

Suun sairauksista 95 % on plakin aiheuttamia. Hammasharja on oiva keino torjumaan plakkia, mutta silläkin saa parhaimmillaan vain 50-65 % plakista poistettua. Pätilä ajatteli, että jäljelle jäävälle plakille olisi pakko tehdä jotain. 

Merkittävä kohtaaminen

Samoihin aikoihin Pätilä kohtasi sattumalta Lastenklinikan Biodesign-projektissa työskennelleen insinööri Sakari Nikinmaan. Nikinmaa oli etsimässä uutta mielenkiintoista projektia, ja kiinnostui Pätilän havainnoista. Nikinmaan ja Biodesign-ryhmän kanssa he päättivät ryhtyä toimeen. He perustivat Aalto-yliopistoon tutkimusryhmän, joka aloitti laajat tekniset ja antibakteeriset selvitykset.

Perustajajoukko

Ryhmään kutsuttiin mukaan maailman parhaita asiantuntijoita fysiikan, kemian ja hammaslääketieteen aloita. Myös tekniikan alalta löytyi maailman parasta osaamista. Kansainvälisesti ansioitunut puolijohdekemisti Juha Rantala lähti mukaan. Rantala on syvällisesti perehtynyt antibakteerisen sinivalon käyttöön. Saija Perovuon, Suu- ja leukasairauksien tutkimusosaston laboratorioanalyytikon tietotaito oli käänteentekevää Lumoralin kehitystyölle.

Innovaatio

Laajoissa kokeisssa havaittiin, että aPDT ei riitä, vaan se tarvitsee tuekseen antibakteerisen sinivalon. Rantala suunnitteli ja toteutti tarkasti kahta eri aallonpituutta tuottavia LED-komponentteja, jotka tehostivat alkuperäistä teknologiaa merkittävästi. Tuhansien maljatestien jälkeen parametrit saatiin toimimaan ja päästiin vihdoin suunnittelemaan konkreettinen käytettävä menetelmä, Lumoral, jonka muotoilusta vastasi Harri Koskinen.

Kliiniset tutkimukset alkavat

Professori Timo Sorsan ohjaamana laaja-alaiset kliiniset kokeet saatiin käyntiin euroopanlaajuisesti. Satunnaistetut kokeet osoittivat teorian toimivaksi. Kun paikallisesti plakkiin kohdistuva säännöllinen bakteerien inaktivaatio tehdään säännöllisesti ja muun hoidon lisänä,  saadaan merkittävästi parannettua parodontiitin nykysuositusten mukaista hoitoa.

Kansainvälinen menestys

Lumoral on herättänyt laajaa kansainvälistä kiinnostusta. Vaikka hampaiden reikiintyminen on maailman yleisin sairaus ja hampaiden tukikudosten tulehdus on maailman kuudenneksi yleisin sairaus, lääketieteellinen yhteisö kamppailee löytääkseen uusia ratkaisuja näiden infektioiden torjumiseksi.

Lumoral-hoito on osoittanut, että se voi hyödyttää useita potilasryhmiä, joilla on vaikeasti hoidettavia sairauksia. Tiimi jatkaa tieteellisiä toimiaan käynnissä olevilla tutkimuksilla akateemisissa yhteisöissä ympäri maailmaa.