Huolehdi suuhygieniasta

Terveelliset elämäntavat, huolellinen suuhygienia sekä säännölliset käynnit hammaslääkärillä ja suuhygienistillä auttavat ylläpitämään erinomaista suun terveyttä.

Tehosta suun puhdistusta Lumoralilla

Lumoral-hoito eliminoi yli 99,99 % hammasplakista ja suun muista epätoivotuista bakteereista. Lumoral todistetusti myös rauhoittaa jo mahdollisesti alkaneen ientulehduksen. 

Lumoral-hoitoa on suositeltavaa käyttää vähintään kahdesti viikossa. Mikäli olet saanut yksilöllisen Lumoral hoito-ohjelman suunterveyden ammattilaiselta, noudata sitä. Akuuteissa tapauksissa Lumoral-hoitoa voi käyttää kahdesti päivässä. Hoidolle ei kehity resistenssiä eli hoitoa on turvallista jatkaa pitkään ja sen teho säilyy.

Tehostetusta suunterveyden omahoidosta hyödyt etenkin jos olet oikomishoidossa tai jos sinulla on paikatut hampaat, implantteja tai proteeseja, parodontiitti tai jokin yleissairaus.

Hampaiden puhdistus

Päivittäinen hampaiden puhdistus on terveen suun edellytys. Puhtaat hampaat pysyvät terveinä ja luovat perustan paitsi hyvälle suuhygienialle myös terveelle keholle. Puhtailla hampailla on myös helpompi hymyillä, sillä ne lisäävät itseluottamusta ja hyvää oloa.

Perusteellinen hampaiden puhdistus poistaa hampaiden pintaan, hammasväleihin ja ienrajoihin kiinnittyneen plakin ennaltaehkäisten siten hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta.

Jos käytät hammasproteeseja tai oikomislaitteita, tulee hampaat ja ikenet puhdistaa erityisen huolellisesti.

Harjaa hampaat aamuin illoin kahden minuutin ajan

Hampaiden puhdistaminen on tekniikkalaji. Hampaat tulisi harjata huolellisesti aamuin illoin vähintään kahden minuutin ajan pehmeää harjaa – mieluiten sähköhammasharjaa – ja fluorihammastahnaa käyttäen.

  • Aloita harjaus takahampaista ja etene järjestelmällisesti puolelta toiselle ienrajaa pitkin. Mikäli käytät sähköhammasharjaa, kuljeta harjaa hitaasti hammaskaarella ienrajaa myötäillen. Jos harjaat tavallisella hammasharjalla, liikuta harjaa edestakaisin hammasriviä pitkin.
  • Kriittisin puhdistettava kohta on hampaiden ienraja. Aseta harja vinosti ienrajaa vasten hampaiden sivupinnoilla, niin puhdistat sekä hampaat että ikenet. Älä kuitenkaan paina liikaa, sillä painaminen saattaa aiheuttaa ienten vetäytymistä.
  • Kun olet käynyt perusteellisesti läpi koko suun, sylje tahna pois suusta ja huuhtele suu kevyesti pienellä määrällä vettä. Suuhun jäänyt fluori suojaa hampaita, joten vältä purskuttelemasta sitä kokonaan pois.

Jos haluat tehostaa hammastahnan sisältämän fluorin vaikutusta hampaistossa, lisää joko harjauskertoja tai hammastahnan määrää sekä purskuttele harjauksen jälkeistä tahna-sylkivaahtoa suussa harjauksen jälkeen. Mikäli reikiintymisriski on suurentunut, on suositeltavaa olla harjauksen jälkeen syömättä ja juomatta noin kahden tunnin ajan.

Vaihda hammasharja säännöllisin väliajoin, mielellään noin kolmen kuukauden välein tai viimeistään silloin, kun harjakset alkavat harittamaan. Vaihda hammasharja myös sairastamisen jälkeen.

Hammasvälien puhdistus

Pelkkä hampaiden harjaus ei riitä pitämään suuta puhtaana, sillä etenkin hammasvälien tavoittaminen hammasharjalla on vaikeaa.

Ientulehdus saa useimmiten alkunsa bakteeriärsytyksestä hammasväleissä, kun hammasväliin on jäänyt plakkia. Hammasvälit on siksi puhdistettava erikseen hammaslangalla, hammasväliharjalla tai hammastikulla.

Myös säännöllinen Lumoral-hoito tehostaa hammasvälien puhdistusta.

Puhdista hammasvälit kerran päivässä

Hammasvälit tulisi puhdistaa kerran päivässä iltapesun yhteydessä. Parhaan hyödyn saat kun puhdistat hammasvälit jo ennen hampaiden harjausta, jolloin hammasvälit ovat jo puhtaat ja fluorihammastahnaa pääsee myös hammasväleihin. 

Suunterveyden ammattilaiset opastavat hammasvälien puhdistukseen ja auttavat löytämään juuri sinulle sopivat puhdistusvälineet – erityisesti, jos suussasi on siltoja, implantteja tai oikomiskojeita. Löydät laajan valikoiman hammaslankoja, hammasväliharjoja ja hammastikkuja päivittäistavarakaupoista ja apteekeista.

Hammaslanka

Hammaslanka on tehokas apuväline hampaiden välisten pintojen puhdistukseen. Hammaslankoja on tarjolla laaja kirjo litteitä, ohuita, kosteudesta turpoavia, vahattuja, fluorillisia ja fluorittomia lankoja. Hammaslangan valinnassa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen, sillä omaan suuhun sopivan langan löytäminen on onnistuneen lankaamisen A ja O.

Hammaslankain

Hammaslankain on hammasvälien puhdistamiseen soveltuva varrellinen yhdistelmä hammaslangasta ja lankainhaarukasta. Hammaslankaimen käyttö helpottaa hammasvälien puhdistusta, sillä lankaa on helpompi hallita verrattuna sormien ympärille kiedottavan perinteisen hammaslangan käyttöön. 

Hammasväliharja

Hammasväliharja on tehokas hammasvälien puhdistaja. Hammasväliharja soveltuu erityisen hyvin ienrajasta hampaiden ja ikenien välistä löytyvien “kolmioiden” puhdistamiseen. Saatavilla on useita erilaisia, erikokoisia ja -pituisia hammasväliharjoja. Uudelleenkäytettävät harjat tulee puhdistaa huolellisesti aina käytön jälkeen.

Hammastikku

Myös silikonitikut tai kertakäyttöiset harjatikut soveltuvat hammasvälien puhdistukseen. Perinteiseen puiseen hammastikkuun verrattuna silikonitikut ovat tehokkaampi, hygieenisempi ja joustavampi vaihtoehto. Hammastikku soveltuu hammasväliharjan tavoin hampaiden ja ikenien välisten “kolmioiden” puhdistukseen.

Ennaltaehkäise reikiintymistä – muista ainakin nämä!

  • Harjaa hampaat kahdesti päivässä vähintään 2 minuutin ajan kerrallaan.

  • Käytä mieluiten sähköhammasharjaa ja fluorihammastahnaa.

  • Vaihda hammasharja tai sähköhammasharjan vaihtoharjaspää säännöllisin väliajoin. 

  • Puhdista hammasvälit päivittäin hammaslangalla tai hammasväliharjalla, mieluiten jo ennen hampaiden harjausta. Konsultoi suunterveyden ammattilaista sinulle sopivien puhdistusvälineiden valinnassa.

  • Tehosta hampaiden ja ienten puhdistusta Lumoral-menetelmän avulla.

Lumoral-hoito osaksi säännöllistä suuhygieniaa

Jopa joka toinen suomalainen kärsii tietämättään jonkin asteisesta tulehduksesta suussa (Hammaslääkäriliitto 2022). Tämä kielii siitä, että suunterveyden itsehoito ei tällä hetkellä ole riittävällä tasolla Suomessa.

Huolellisinkaan hampaiden harjaus ei riitä poistamaan hampaisiin kertynyttä jäännösplakkia. Plakki ärsyttää ikeniä ja aiheuttaa valtaosan hampaiden ja suun ongelmista edistäen muun muassa reikiintymistä, hammaskiven muodostumista ja ientulehdusta, jotka hoitamattomina altistavat suun alueen ongelmien lisäksi jopa yli 200 yleissairaudelle. Ongelmien ennaltaehkäiseminen ja hoitaminen on siksi ensiarvoisen tärkeää.

Lue lisää täältä