Biofilm

Naisen hormonit ja suunterveys: murrosiästä vaihdevuosiin

Naisen hormonit ja suunterveys: murrosiästä vaihdevuosiin

Kansainvälisen naistenpäivän lähestyessä on hyvä hetki miettiä, millainen vaikutus hormoneilla on suunterveyteen. Murrosiästä vaihdevuosiin naisen keho kokee hormonaalisia vaihteluita, jotka vaikuttavat suunterveyteen ja sitä kautta koko kehon ja mielen hyvinvointiin.

Suurten hormonaalisten muutosten ikäkausina, kuten murrosiässä, kuukautisten aikaan,  raskausaikana ja vaihdevuosissa, naisten hormoneissa tapahtuu suuria muutoksia, jotka vaikuttavat niin kehon kuin suun hyvinvointiin. Hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa myös suun alueella ja ilmetä erilaisina suun terveysongelmia, kuten lisääntyneenä ikenien herkkyytenä, ienverenvuotona ja hampaiden reikiintymisenä.

Naisten ja terveydenhuoltohenkilöstön on tärkeää ymmärtää hormonien ja suunterveyden välinen yhteys, sillä tieto auttaa tekemään ennakoivia toimenpiteitä suun terveyden ylläpitämiseksi.

Hyvät suuhygieniatottumukset alusta pitäen

Murrosiän hormonaaliset muutokset vaikuttavat suun terveyteen merkittävästi. Siksi vanhempien tulisi toimia suunterveyden esimerkkinä ja opettaa lapsille hyvät hygieniakäytännöt varhain. Hyvän suuhygienian painottaminen ja rutiinien juurruttaminen luovat perustan lapsen koko elämän kestävälle suun terveydelle ja hyvinvoinnille.

Murrosikä voi vaikuttaa tyttöjen itsetuntoon ja kehonkuvaan, ja terve suu voi tukea myös itsevarmuutta. Siksi on tärkeää kannustaa hyviin suuhygieniatapoihin tässä elämänvaiheessa.

Murrosiässä ruokailutottumukset saattavat muuttua, joten aikuisen kannustus tasapainoiseen ruokavalioon tukee osaltaan suun terveyttä. 

Nuoruusiässä myös oikomishoidot yleensä alkavat. Tällöin hyvän suuhygienian merkitys korostuu entisestään reikiintymisen ja ientulehduksen ehkäisemiseksi.

Murrosikä laittaa suun terveyden koetukselle

Murrosikään liittyvä ikenien tulehdus alkaa tyypillisesti murrosiän alkamisen yhteydessä, 8-13 vuoden iässä. Murrosiän gingiviitti ilmenee turvonneina, punoittavina, arkoina tai kipeinä ikeninä, jotka voivat vuotaa verta hampaita harjatessa ja jopa kevyestä kosketuksesta. Yleensä tulehdukseen liittyy myös pahanhajuinen hengitys sekä plakkia ja hammaskiveä hampaiden pinnoilla. 

Jos murrosiän ientulehdusta ei hoideta, se voi johtaa vakavampaan iensairauteen parodontiittiin. Tämä voi aiheuttaa ikenien vetäytymistä ja johtaa jopa hampaiden menetykseen. Aikuisen opastus ja esimerkki tukee murrosikäisen ikenien terveyttä.  Ennaltaehkäisevä hoito, mukaan lukien tehokas suuhygieniarutiini, on tärkeää.

Kuukautisten alkaminen murrosiässä lisää hormonaalisten muutosten vaikutusta suunterveyteen. Monet naiset kokevat kuukautiskierrosta johtuvia muutoksia suun terveydessä. Myös näihin muutoksiin liittyvät lisääntynyttä ikenien herkkyyttä ja verenvuototaipumusta. Tutkimusten mukaan hormonitasojen vaihtelut ovat yhteydessä jopa halitoosin eli pahanhajuisen hengityksen lisääntymiseen.

Ientulehdus on yleinen vaiva raskausaikana

Tutkimusten mukaan jopa 75 % raskaana olevista naisista kärsii ientulehduksesta. Hormonivaihteluitten takia lievä ikenien tulehdus voi raskaana olevilla johtaa jopa vakavan iensairauden, parodontiitin, puhkeamiseen. 

Raskauden aikainen ientulehdus vaikuttaa moniin odottaviin äiteihin erityisesti toisella ja kolmannella kolmanneksella. Oireisiin voi kuulua turvonneet, arat ikenet, jotka vuotavat verta helposti. Jos ientulehdus jätetään hoitamatta, hampaan kiinnitys voi vaurioitua, kun bakteeriplakki etenee ikenen alle ja tuhoaa hampaita tukevia sidekudossäikeitä. Parodontiittia aiheuttavien bakteerien kertyminen ienrajaan ja ientaskuun lisää tulehdusta. Hoitamaton tulehdus voi johtaa hampaan kiinnityksen heikkenemiseen ja lopulta hampaan irtoamiseen. 

Huono suuhygienia usein laukaisee ientulehduksen. Säännöllinen ja perusteellinen hampaiden harjaus sekä hammaslangan käyttö vähentävät ikenien ärsytystä ja verenvuotoa raskaana olevilla naisilla, poistamalla hampaiden pinnoilta ja ikenien reunoilta plakin. Tutkimusten mukaan jopa 95 % suun sairauksista johtuu plakin bakteereista.

Suunterveyden laiminlyönti raskauden aikana voi johtaa jopa ennenaikaiseen synnytykseen, lapsen matalaan syntymäpainoon ja raskaudenaikaisen pre-eklampsian (”raskausmyrkytys”) puhkeamiseen.

Raskauden aikana hyvä suuhygienia suojelee myös syntymätöntä lasta

Suunterveys on osa yleisterveyttä, ja sillä on vaikutus sekä tulevan äidin että syntymättömän lapsen hyvinvointiin. Raskauden hormonaaliset muutokset lisäävät syljen happamuutta ja vastustuskykyä plakkia vastaan heikkenee. Siksi suuhygienia on erityisen tärkeää raskauden aikana. Raskaana ollessa hampaiden harjaaminen voimakkaan makuisella ja tuoksuisella fluorihammastahnalla voi kuitenkin olla epämiellyttävää. Mikäli hammastahnan voimakas haju tai maku aiheuttaa raskauspahoinvointia, kannattaa kokeilla eri hammastahnamerkkiä.

Monet odottavat äidit kärsivät myös hormonien aiheuttamasta aamupahoinvoinnista. Tällöin hampaiden kiille altistuu suun mahahapoille, jolloin hammaskiilteen eroosioita voi tapahtua. Myös närästys, yleinen vaiva raskauden aikana, voi syövyttää hampaiden kiillettä. Happojen vaikutuksesta hampaan pinta pehmenee, mikä altistaa sen kulumiselle, erityisesti pureskellessa tai jos hampaita harjataan pian happaman ruoan nauttimisen jälkeen.

Eroosion estämiseksi on hyvä tottua käyttämään ksylitolia säännöllisesti. Myös suun huuhtelu vedellä oksentamisen jälkeen auttaa myös vähentämään mahahappojen aiheuttamaa hammaskiilteen eroosiota.

Raskauden aikana huolellinen suuhygienia on ensiarvoisen tärkeää sekä odottavalle äidille että kehittyvälle lapselle. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ientulehdukseen liittyy riski ennenaikaiseen synnytykseen ja matalaan syntymäpainoon, joten suun terveyden ylläpitäminen on erityisen tärkeää odotusaikana. Antibakteerinen Lumoral-hoito on erittäin suositeltavaa raskauden aikana, sillä se auttaa odottavia äitejä huolehtimaan omasta suun terveydestään sekä syntymättömän lapsen hyvinvoinnista. Muista kertoa hammaslääkärillesi, jos olet raskaana. Hän saattaa suositella useampia hammaslääkärin käyntejä raskausaikana, mikä voi vähentää hormonaalisten tekijöiden aiheuttamia suun terveysongelmia.

Miten vaihdevuodet vaikuttavat naisen suun terveyteen?

Monet naiset tuntevat kipua tai polttavaa tunnetta suussaan vaihdevuosien aikana tai niiden jälkeen. Suu voi olla kipeä ja limakalvot arat ja haavaiset. Makuaistikin voi muuttua. Vaihdevuosien aikana elimistön estrogeenituotanto vähenee merkittävästi, ja tällä on vaikutusta myös suunterveyteen, sillä syljen eritys suussa samalla vähenee.

Sylki suojaa hampaita reikiintymiseltä, ja jos sylkeä ei ole, hampaat voivat reikiintyä helposti. Kun ikenien puolustuskyky heikkenee hormonimuutosten myötä, vähäinenkin bakteeriplakkimäärä aiheuttaa helposti ientulehduksen.

Kuiva suu on hormonaalisesta taustastaan johtuen selvästi tavallisempi vaiva naisilla kuin miehillä. Myös monet sairaudet ja lääkevalmisteet, joita vaihdevuosi-ikäisille määrätään, lisäävät kuivuuden tunnetta suussa.

Vaihdevuosien jälkeinen alhainen estrogeenihormonin määrä nostaa jokaisen naisen osteoporoosiriskiä. Kun osteoporoosin johdosta luusto heikkenee, myös iensairaudet voivat puhjeta nopeammin. Jos luun mineraalitiheys on alhainen, menetät todennäköisemmin myös hampaita.

Ikääntyminen nostaa myös implanttihoitojen tarpeen todennäköisyyttä. Implantteja asetetaan myös potilaille, joita on hoidettu parodontiitin vuoksi. Tämä voi olla haastavaa implanttien kestävyyden kannalta, koska implanttien asettaminen edellyttää tervettä kasvojen alueen luustoa ja terveitä ikeniä.

Huolellinen hampaiden omahoito on implanttihoidon hyvän tuloksen edellytys. Jos sinulla on suussa implantti, riski sairastua iensairauksiin ei häviä mihinkään. Ilman asianmukaista hoitoa implantin ympäröivään ienkudokseen voi kehittyä peri-implantiitti.

Peri-implantiitti syntyy, kun plakin bakteerit vaikuttavat ienkudokseen ja luuhun hammasimplantin ympärillä. Myös tätä vastaan voit suojautua säännöllisen antibakteerisen Lumoral-hoidon avulla.

Lumoral avuksi kaikissa naisen elämänvaiheissa

Hyvät suuhygieniatottumukset, säännölliset hammaslääkärikäynnit ja mahdolliset erikoishoidot, kuten Lumoral-hoito, auttavat ylläpitämään naisen suun terveyttä optimaalisena läpi elämän. Huolehtimalla suunterveydestään naiset voivat edistää paitsi omaa hyvinvointiaan myös ehkäistä mahdollisia komplikaatioita, kuten ennenaikaista synnytystä tai hampaiden menetystä.

Ymmärrys hormonien ja suun terveyden välisestä yhteydestä antaa meille mahdollisuuden toteuttaa ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä ja huolehtia suun terveydestä parhaalla mahdollisella tavalla eri elämänvaiheissa. Näin voimme edistää kokonaisvaltaista hyvinvointiamme ja nauttia terveestä suusta ja hymystä läpi elämän.

Suomalaistutkijoiden kehittämä Lumoral-menetelmä puhdistaa hampaat vielä tehokkaammin kuin perinteinen hampaiden harjaaminen. Valoaktivoitava Lumoral-hoito tappaa sekä hampaiden reikiintymistä aiheuttavia Streptococcus mutans -bakteereja että ientulehdusbakteereja. Laite on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, joilla tavanomainen suuhygienia ei tuota toivottavaa tulosta. Tällainen ongelma on usein esimerkiksi kroonista parodontiittia sairastavilla henkilöillä, ikääntyvillä ja esimerkiksi raskaana olevilla naisilla, joille hormonivaihtelut aiheuttavat harmia suun ja kehon hyvinvoinnille.

Hammaslääkäreiden ja suuhygienistiliiton suosittelema Lumoral on suomalaisinnovaatio suun terveyden ylläpitoon sekä suun sairauksien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn kotona.

 


Lähteitä:

Chaitra TR, Manuja N, Sinha AA, Kulkarni AU. Hormonal effect on gingiva: pubertal gingivitis. BMJ Case Rep. 2012 Aug 27;2012:bcr2012006193. doi: 10.1136/bcr.2012.006193. PMID: 22927275; PMCID: PMC3433508.

Jafri Z, Bhardwaj A, Sawai M, Sultan N. Influence of female sex hormones on periodontium: A case series. J Nat Sci Biol Med. 2015 Aug;6(Suppl 1):S146-9. doi: 10.4103/0976-9668.166124. PMID: 26604605; PMCID: PMC4630749.

Alzoman H, Alssum L, Helmi M, Alsaleh L. Relationship between Hormonal Changes and Self-Perceived Halitosis in Females: A Cross-Sectional Study. Healthcare (Basel). 2022 Dec 23;11(1):43. doi: 10.3390/healthcare11010043. PMID: 36611503; PMCID: PMC9818922.

Wu M, Chen SW, Jiang SY. Relationship between gingival inflammation and pregnancy. Mediators Inflamm. 2015;2015:623427. doi: 10.1155/2015/623427. Epub 2015 Mar 22. PMID: 25873767; PMCID: PMC4385665.

Yenen Z, Ataçağ T. Oral care in pregnancy. J Turk Ger Gynecol Assoc. 2019 Nov 28;20(4):264-268. doi: 10.4274/jtgga.galenos.2018.2018.0139. Epub 2018 Dec 17. PMID: 30556662; PMCID: PMC6883753.

Srinivas SK, Parry S. Periodontal disease and pregnancy outcomes: time to move on? J Womens Health (Larchmt). 2012 Feb;21(2):121-5. doi: 10.1089/jwh.2011.3023. Epub 2011 Oct 12. PMID: 21992584; PMCID: PMC3270055.

Suri V, Suri V. Menopause and oral health. J Midlife Health. 2014 Jul;5(3):115-20. doi: 10.4103/0976-7800.141187. PMID: 25316996; PMCID: PMC4195183.