Duodecimin uutuusteos korostaa läpimurtoja Suomen terveydenhuollossa – Lumoral nostettu esiin

Duodecimin uutuusteos korostaa läpimurtoja Suomen terveydenhuollossa – Lumoral nostettu esiin

Duodecim, Suomen johtava lääketieteellinen yhdistys, on julkaissut teoksen "Lääketieteen Parantava Voima", joka esittelee terveydenhuollon edistysaskeleita sairauksien ehkäisemiseksi, diagnosoinnin helpottamiseksi ja hoidon tehostamiseksi. Teoksessa esitellään myös Lumoral-hoito, antibakteerinen suunhoitomenetelmä, joka on tunnustettu yhdeksi merkittävimmistä suomalaisista läpimurroista hammaslääketieteen alalla.

Emeritaprofessori Anne Pitkärannan, professori Kaija-Leena Kolhon ja emeritusprofessori Kimmo Kontulan toimittama teos korostaa tieteellisen tutkimuksen merkitystä yhteiskunnassa, ja sen vaikutusta terveydenhuollon tuloksiin. Kirja syntyi lääkäritutkijoiden yhteistyön tuloksena. 

– Kirjoituksista selviää, kuinka vaativaa ja pitkäjänteistä työtä tutkimuksen tekeminen on. Merkittäviä tuloksia ei synny käden käänteessä. On hyvä ymmärtää, että aluksi tutkimus vie toki rahaa ja resursseja. Pitkällä tähtäimellä lääketieteelliseen tutkimukseen panostetut eurot tulevat kuitenkin moninkertaisesti takaisin, Anne Pitkäranta toteaa lehdistötiedotteessa.

Lumoral – ”Valoa hampaille”

Kirjassa esitellään antibakteerinen Lumoral-menetelmä, joka on nyt saatavilla 16 Euroopan maassa. "Valoa Hampaille" -artikkelissa Lumoralin yksi kehittäjistä, sydän- ja elinsiirtokirurgian erikoislääkäri Tommi Pätilä, kertoo menetelmän alkuperästä ja sen potentiaalista mullistaa suunterveys niin yksilö- kuin yhteiskunnallisella tasolla. 

– Hammas- ja parodontaalisairaudet ovat yksi yleisimmistä kroonisista infektiosairauksista maailmassa. Etenkin hampaiden tukikudosten kroonista tulehdustilaa, parodontiittia, pidetään iensairauksien kansanterveysongelmana, sillä se on kuudenneksi yleisin sairaus maailmanlaajuisesti, Pätilä muistuttaa.

Lumoral on antibakteerinen ja valoaktivoitava suuhygieniamenetelmä, jota käytetään  osana säännöllistä suuhygieniarutiinia hampaiden harjauksen ja välipuhdistuksen lisäksi. Tutkimukset osoittavat, että Lumoral-hoito hidastaa plakin muodostumista ja vähentää merkittävästi niiden bakteerien määrää suussa, jotka aiheuttavat muun muassa ientulehdusta.

Pätilän mukaan valoaktivoitavan ja antibakteerisen hoidon lisääminen osaksi päivittäistä suuhygieniarutiinia tehostaa hampaiden puhdistuksen tehokkuutta ja auttaa myös silloin, kun perinteiset suuhygieniamenetelmät eivät riitä.

– Lumoral-hoito sopii kaikille, mutta se on erityisen hyödyllinen henkilöille, joilla on suun terveysongelmia. Lumoral-menetelmä myös raikastaa hengitystä. Sen antimikrobinen vaikutus kohdistuu suun haitallisiin bakteereihin, mutta se ei vaikuta suun terveyttä ylläpitävään normaaliin bakteeriflooraan.

Nopea diagnoosi – tehokas sairauden hoito

Sydän- ja elinsiirtokirurgian erikoislääkäri Tommi Pätilä on kirjoittajana mukana myös teoksen toisessa artikkelissa “Suomalaiset suulääketieteelliset innovaatiot mahdollistavat iensairauden pikadiagnostiikan ja plakkikontrollin”. Artikkeli käsittelee merkittäviä suomalaisia edistysaskeleita etenkin vakavien iensairauksien diagnosoinnissa ja hoidossa. Artikkelissa myös korostetaan parodontiitin yhteyttä moniin elimistön yleissairauksiin. Tämän vuoksi taudin varhainen havaitseminen ja hoitaminen on tärkeää.

Parodontiittidiagnoosin nopeuttamiseksi Helsingin yliopiston ja HUSin tutkijat ovat  kehittäneet aktiiviseen matriksin metalloproteinaasi-8 (aMMP-8) -nimiseen merkkiaineeseen perustuvan tuolinvierustestauksen (POCT). Testi täydentää parodontiitin ja peri-implantiitin diagnostiikkaa sekä niiden hoitovasteen ja ylläpitohoidon seurantaa. Sen voi suorittaa joko terveydenhuollon ammattilainen tai potilas itsenäisesti kotona – samaan tapaan kuin COVID-19- antigeenin tai perinteisen raskauspikatestin.

Pätilä muistuttaa, että hoitamattomana parodontiitti tai peri-implantiitti ylläpitää ja voimistaa elimistön matala-asteista yleistä tulehdustilaa ja on yhteydessä useisiin yleissairauksiin. Siksi iensairauksien varhainen diagnosointi on tärkeää. Nopea diagnoosi mahdollistaa myös tehokkaan hoidon aloittamisen. Näin sairauden eteneminen voidaan torjua tai pysäyttää. Lumoral-menetelmän avulla potilas voi tehostaa omahoitoaan kotona.

– Matala-asteinen tulehdus on tila, jossa elimistö reagoi ärsytykseen erittämällä välittäjäaineita. Vaikka kehon ”vaimea” tulehdus ei ole itsessään sairaus, tulehduksen pitkittyessä se muuttuu terveydelle haitalliseksi etenkin edellä mainituissa yleissairauksissa, Pätilä sanoo. 

Heikko suunterveys tulee niin yksilölle kuin yhteiskunnalle kalliiksi lisäsairauksien muodossa, muistuttaa Helsingin yliopiston suu- ja leukasairauksien professori ja aMMP-8-pikatestin kehittäjä Timo Sorsa.

– Suulääketieteen suomalaiset parodontologiset diagnostiset ja terapeuttiset keksinnöt saattavat kuitenkin jatkossa vaikuttaa merkittävästi maailman kuudenneksi yleisimmän sairauden, parodontiitin/peri-implantiitin, havaitsemiseen, hoitoon ja ehkäisyyn. Samalla ne mahdollistavat plakki- ja iensairauden kontrollin, Lääketieteen Parantava Voima -teoksen artikkelissa todetaan.

***

Lääketieteen parantava voima – 100 tieteen tarinaa soluista sovelluksiin, Anne Pitkäranta, Kaija-Leena Kolho, Kimmo Kontula (toim.), 1. painos 2024, 365 sivua, nidottu

Emeritaprofessori Anne Pitkärannan (oik.), professori Kaija-Leena Kolhon ja emeritusprofessori Kimmo Kontulan toimittama Lääketieteen parantava voima -kirja on puheenvuoro tutkimuksen teon tärkeydestä yhteiskunnassa. Vilja Harala (Duodecim)

 

 



Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.

Äitienpäivä – Katso tarjoukset! Äitienpäivä – Katso tarjoukset!