Maailman nopein hammashoitaja tähtää olympialaisiin

Maailman nopein hammashoitaja tähtää olympialaisiin

Suomalainen sprinttitähti Aino Pulkkinen (25) on onnistunut yhdistämään nousujohteisen kilpauran hammashoitajan ammattiin jyväskyläläisellä hammasklinikalla. Tasapainoilu kilpatason urheilun ja päivätyön välillä ei ole aina helppoa, mutta suunnitelmallisuudella ja työtiimin vankalla tuella sekin onnistuu.

Äänekoskelainen Aino Pulkkinen edustaa Jyväskylän Kenttäurheilijoita, ja häntä on valmentanut vuodesta 2017 alkaen Petteri Jouste. Vuoteen 2018 saakka hän edusti Äänekosken Urheilijoita Ennen Joustetta hänen valmentajanaan toimi Ilpo Vesterinen.

Pulkkisella on jo iso joukko SM-tason mitaleja taskussa ja maajoukkue edustuksia takanaan. Tällä hetkellä hänen hallussaan on muun muassa Suomen ennätys 150 metrin juoksussa sekä viime kesältä ennätykset jokaiselta matkalta 100m, 200m ja 400m. Hänen matkansa huippu-urheilijana on kulkenut tasaisesti ylöspäin. Parin viimeisen vuoden aikana hän on päässyt Suomea edustamaan myös kansainvälisiin arvokisoihin.

— Viime kesänä edustin Suomea EM-kisoissa ja tänä kesänä pääsin mukaan MM-kisoihin Budapestiin. MM-kisat olivat minulla aina haaveena. Se, että pääsin niihin, tuli todella yllättäen. Kisat olivat loistavat ja toivat lisää motivaatiota treeneihin. Ensi vuonnahan ovat sitten olympialaiset ja myös EM kisat jälleen, Pulkkinen vinkkaa.

Urheilua pienestä pitäen

Pulkkinen valmistui hammashoitajan ammattiin vuosi sitten. Helmikuusta lähtien hän on työskennellyt Oral Hammaslääkärit -klinikalla Jyväskylässä. Suunterveyden alan palveluammatissa toimiminen tuo hänen mukaansa sopivaa vastapainoa kilpaurheilijan arkeen: tehotreeneihin ja kisarumbaan. Ilman työnantajan joustoa, tukea ja kannustusta, päivätyön ja tiukan treeniaikataulun sovittaminen olisi kuitenkin mahdotonta.

— Työajat sovitellaan aina treeniaikataulujeni mukaan riippuen siitä, onko kisakausi käynnissä. Yleensä teen vähintään pari työvuoroa viikossa, mutta jos treenit ja niiden jaksotus antaa myöden, teen mielelläni enemmänkin työvuoroja.

Pulkkinen on harrastanut yleisurheilua nelivuotiaasta lähtien. 17-vuotiaaksi asti pikajuoksun rinnalla kulki pituushyppy. Juoksuun Pulkkinen on keskittynyt noin kahdeksan vuoden ajan. Nyt hänen tähtäimessänsä ovat tulevat Pariisin olympialaiset. Vaikka karsintojen vaikeusaste onkin olympialaisiin kova, Pulkkinen kertoo olevansa motivoitunut tekemään kaikkensa varmistaakseen paikansa joko kisojen henkilökohtaisessa matkassa tai viestijuoksussa.

— Viime vuonna löydettiin valmentajani kanssa toimiva treeniratkaisu minulle. Se on jo tuottanut paljon tulosta tänä vuonna tuli iso harppaus tuloksissa, Pulkkinen kertoo.

Treenejä Pulkkiselle kertyy 6–10 kertaa viikossa.

— Tällä hetkellä minulla on joka päivä treenejä paitsi sunnuntaina. Vaikka minulla olisi työpäivä, niin treenit ovat silloinkin joko työpäivän jälkeen tai sitä ennen.

— Treeneissä peruskestävyyttä juostaan tarpeeksi hiljaa. Välillä tuntuu et treenatessa pitäisi juosta vain kovempaa ja kovempaa. Toimivampaa minulle on ollut se, että juostaan tarpeeksi hiljaa ja pidempiä vetoja. Nopeustreenejä on sitten erikseen, Pulkkinen kuvailee.

Esimerkkinä muille urheilijoille

Hammashoitajan opinnot nostivat Pulkkiselle suunterveysasiat aivan uudella tavalla esiin.Tätä uutta tietoa hän on halukas viemään myös eteenpäin. Myös antibakteerisen Lumoral-hoidon osalta, jonka tutkimuksiin ja käytön etuihin hän on päässyt viimeisen vuoden aikana tutustumaan.

—Jos joskus on ollut hieman laiska harjaamaan hampaita ja hammasvälejä putsaamaan, niin nyt sitä tekee oikein urakalla. Muistaa tehdä ja tietää sen todellisen merkityksen, hän sanoo.

Suunterveyden merkitystä yleisterveyteen ja kisasuorituksiin hän on alkanut koulutuksensa myötä nostamaan esille etenkin urheilupiireissä. Tutkimustenkin valossa tämä on kannattavaa, sillä huippu-urheilu on yksi merkittävimmistä riskitekijöistä suun sairauksien puhkeamiselle.

Erään tutkimuksen mukaan esimerkiksi kariesta tavataan jopa 70 prosentilla kilpatason urheilijoista, hammaseroosiota lähes 40 prosentilla ja vakavaa iensairautta parodontiittia jopa 15 prosentilla tavoitteellisesti urheilevista henkilöistä (1).

Tulehduksellisten suusairauksien lisääntymiseen kilpaurheilijoilla on monia mahdollisia syitä. Fyysinen rasitus on yksi merkittävimmistä. Rankka treeni lisää elimistön stressitilaa, joka vaikuttaa suoraan suunterveyteen ja alttiuteen erilaisten iensairauksien puhkeamiselle.

Fyysinen rasitus vaikuttaa syljen koostumukseen treenatessa ja vähentää sen eritystä. Treenien aikainen tiheä hengitys suun kautta sekä nestevaje lisäävät suun kuivumista entisestään. Pulkkisen mukaan kaikki nämä tekijät altistavat hampaiden reikiintymiselle ja hammaskiilteen liukenemiselle, eli hammaseroosiolle sekä edistävät tulehduksellisten suusairauksien puhkeamista.

On mietittävä, mitä suuhun laittaa

Ruokavaliolla on suuri vaikutus urheilijoiden suunterveyteen, Pulkkinen muistuttaa. Tiukat treeniohjelmat edellyttävät säännöllistä ruokailua, jota täydennetään monesti harjoittelun aikana nautitulla "urheiluravinnolla", kuten hiilihydraattigeeleillä ja -patukoilla. Tämä rasittaa suunterveyttä lisäämällä päivittäisten happohyökkäysten määrää suussa. Myös suunterveyttä haastavia urheilujuomia tulee monien urheilijoiden juotua – erityisesti intensiivisten treenien ja kisojen aikana.

— Tässä vaiheessa, kun jo hyvin tiedostan jatkuvan napostelun ja energiajuomien vaikutuksen suuhun, vähän inhottaa suunterveydelle haitallisten ruokien ja juomien kuluttaminen. Energiaa ja nesteytystä on urheilijana kuitenkin saatava riittävästi, jotta jaksaa juosta kovaa ja tehdä omat ennätyksensä.

— Opintojeni ansiosta olen vähentynyt todella paljon esimerkiksi urheilujuomien käyttöä, mutta kesällä erityisesti kisakausien aikana niiden käyttö minullakin lisääntyy, ettei syntyisi lihaskramppeja tai muuta vahinkoa keholle. Samalla on hyvä tehostaa myös Lumoralin käyttöä ja muutenkin suuhygieniaa entisestään.

Pulkkisella on loppusyksystä lähtien ollut Lumoral-laite käytössä, ja hän on jo huomannut antibakteerisen suunhoidon menetelmän tuovan uudenlaisen puhtauden tunteen suuhun laitteen käytön jälkeen.

—Olen huomannut, että hampaisiini kertyy helposti hammaskiveä. Odotan että Lumoral auttaisi myös siihen puoleen. Toisaalta kahvia, kun kahvia kun juo, niin syntyy värjäymiä. Myös tähän uskon saavani Lumoralista apua.

—Lumoral on ollut käytössäni nyt kolmisen viikkoa ja sitä on helppo käyttää. Yleensä laitteen käyttöajan – eli 10 minuutin ajan – luen kirjaa. Alkuun laitteen suuosa tuntui oudolta, kun siihen ei ollut tottunut, mutta nyt sen käyttö ja tuntemus on tasapainottunut, enkä oikein edes kiinnitä siihen huomiota. Käytön jälkeen lankaan hampaat ja pesen hampaat. Olo tämän jälkeen suussa on puhdas ja raikas. Alkuun käytin Lumoralia joka ilta noin viikon viikon ajan. Sittemmin olen alkanut käyttää sitä joka toinen päivä tai joka kolmas päivä.

Aino Pulkkinen: "Varsinkin sellaisina päivinä, kun tulee syötyä vähän enemmän epäterveellistä tai juotuani urheilujuomia, käytän Lumoralia. Kävin juuri suuhygienistin luona poistamassa vähäiset hammaskivet ja värjäymät hampaistani. Nyt on hyvä seurata, miten Lumoral auttaa ylläpitämään puhtaammat hampaat!"

Lue lisää:

 

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.

Äitienpäivä – Katso tarjoukset! Äitienpäivä – Katso tarjoukset!