Suunterveyden vallankumous tapahtuu yksi somepostaus kerrallaan

Suunterveyden vallankumous tapahtuu yksi somepostaus kerrallaan

Viidennen vuoden hammaslääketieteen opiskelija Riikka Tanhuanpää on myös aktiivinen somevaikuttaja, jolla on kymmeniä tuhansia seuraajia muun muassa Instagramissa. Hän jakaa seuraajilleen oppimaansa tietoa suunterveydestä ja toimii inspiraationa kohti parempaa suunterveyttä.

Tanhuanpää edustaa uutta sukupolvea hammaslääkäreitä, jotka hyödyntävät sosiaalisen median potentiaalia terveysviestinnässä. Postauksissaan hän korostaa ennaltaehkäisevän suunterveyden roolia. Niissä hän pyrkii nostamaan esiin myös muun muassa suun ja yleisterveyden välisen yhteyden, mikä on keskeinen tavoite myös hänen saamassaan hammaslääkärikoulutuksessaan.

Sosiaalisen median rooli kasvaa jatkuvasti hammaslääketieteen alalla. Monet työnantajat kannustavat henkilökuntaansa olemaan näkyvämpiä somessa. Somessa julkaisemisen rajoja joutuu kuitenkin jokainen somettaja miettimään tarkoin, erityisesti tietoturvaan liittyvien kysymysten osalta. Esimerkiksi potilaiden yksityiskohtaisia tietoja ei saa jakaa somessa ilman hyväksyntää, ja potilaiden kuvaamiseen ja kuvien julkaisemiseen tarvitaan aina lupa.

– Aloitin someen aktiivisen osallistumisen noin kolme vuotta sitten. Se tuntui kivalta jutulta, ja aika pian se lähti rullaamaan omalla painollaan. Vuorovaikutus ihmisten kanssa on mukavaa, ja pyrin innostamaan ja inspiroimaan, Tanhuanpää kuvailee.

– Some on ennen kaikkea ollut minulle mieluisa harrastus ja antanut näin virtaa raskaan opiskelun vastapainoksi. Jos joku saa minun tilini kautta hyvän vinkin suunterveyteen liittyen, olen iloinen.

Tanhuanpään mukaan some on tehokas työkalu tiedon jakamiseen.

– Haluan jakaa faktoja ja korjata mahdollisia väärinkäsityksiä. Somessa on paljon hammaslääkäreitä, jotka postaavat mielenkiintoisia potilastapauksia ja omia töitään. Näistä voi oppia todella paljon ja saada motivaatiota omaan tekemiseen, Tanhuanpää kiittää.

Some apuna suunterveyden edistämisessä

Tieteellinen näyttö suun infektioiden ja yleisterveyden välisestä yhteydestä kasvaa jatkuvasti sekä Suomessa että maailmalla. Tätä tietoa pyritään entistä enemmän sisällyttämään Suomen yliopistojen tarjoamiin hammaslääkärikoulutusohjelmiin.

– Meillä on kaksi ensimmäistä vuotta täysin yhteiset opinnot yleislääketieteen opiskelijoiden kanssa, joten me saamme käsityksen koko ihmiskehon terveydestä ja sairauksista. Opimme koulutuksen aikana todella paljon suun- ja yleisterveyden välisistä yhteyksistä. Nämä asiat tulevat vastaan myös hammaslääkärin työssä päivittäin.

Hammaslääketiede kehittyy jatkuvasti. Alan koulutuksessa painotetaan jo vahvan näytön saaneita menetelmiä, mutta uusiakin tulee pikkuhiljaa hammaslääketieteen kehittyessä mukaan, kertoo Tanhuanpää.

– Lumoral on hieno, uusi innovaatio, josta on jo paljon kiinnostavia tutkimustuloksia. Olen kokeillut Lumoralia: se on helppokäyttöinen ja antaa puhtaan fiiliksen. Laite voisi olla hyödyllinen esimerkiksi parodontiitti- tai kariesriskipotilailla. Aion tulevaisuudessa kokeilla Lumoralia myös omien potilaideni kanssa.

Instagram: @riikkaaat

Mukana ihmisten arjessa

Tanhuanpää aikoo jatkaa aktiivista somettamista myös valmistumisensa jälkeen. Hän haluaa pysyä mukana ihmisten arjessa jakamalla tietoa suunterveydestä ja kannustamalla ihmisiä huolehtimaan suuhygieniastaan hyvin.

Entä miten hän uskoo potilaiden suhtautuvan somesta tuttuun hammaslääkäriin?

– Uskoisin, että pääosin positiivisesti. Potilas voi tutustua hammaslääkärin töihin etukäteen somessa ja saa käsitystä siitä, millaista työtä hän tekee. Tämä voi helpottaa vastaanotolle hakeutumista. Somen kautta saa myös ehkä käsitystä ihmisestä itsestään. Itse postaan myös esimerkiksi huumoria, jolloin tunnelma on rennompi.

Työelämä pian kutsuu pitkän ja vaativan koulutusputken jälkeen. Millaiset ovat Tanhuanpään tunnelmat ja mahdolliset jatkokoulutustavoitteet?

– Protetiikka on tuntunut mukavalta puuhalta, mutta toisaalta on kirurgiakin mielenkiintoista. Kokonaisuuksien hahmottaminen täytyy olla hammaslääketieteessä hallussa, joten on hyväkin olla kiinnostusta moneen asiaan.

– Työmaailmaan olen lähdössä vähän haikein, mutta odottavaisin mielin! Vain taivas on rajana, mitä voi tehdä ja mihin ura vie. Valmistun Turun yliopistosta näillä näkymin joulukuussa. Opiskelu on ollut tosi ihanaa ja hauskaa aikaa, mutta onneksi koulua on vielä pikkupätkä jäljellä!

 

Riikka Tanhuanpää edustaa uutta sukupolvea hammaslääkäreitä, jotka hyödyntävät sosiaalisen median potentiaalia terveysviestinnässä.

Instagram: @riikkaaat

 

 

 

 

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.

Äitienpäivä – Katso tarjoukset! Äitienpäivä – Katso tarjoukset!