Terve suu tukee huippu-urheilijan suorituskykyä ja kilpatavoitteita

Terve suu tukee huippu-urheilijan suorituskykyä ja kilpatavoitteita

Tutkimukset osoittavat, että suunterveyden ja urheilusuoristusten välillä on suora linkki. Aitajuoksija Annimari Korten mielestä onkin erikoista, ettei esimerkiksi Suomen Olympiakomitea tue kilpaurheilijoiden suunterveyttä samalla tavoin kuin yleisterveyttä tuetaan lääkäri-ja fysioterapiapalveluita kustantamalla. Siitäkin huolimatta, että hyvän suunterveyden tiedetään parantavan urheilusuorituksia ja -tuloksia.

Koko sinä aikana, kun olen edustanut Suomea kilpaurheilijaurallani, ei virallisilta tahoilta ole puhuttu lainkaan suunterveyden tärkeydestä huippusuorituksissa, aitajuoksija Annimari Korte harmittelee.

Annimari uskoo, että isoimpana syynä siihen, etteivät viralliset lajiorganisaatiot tue urheilijoidensa suunterveyttä nykyistä näkyvämmin on todennäköisimmin riittävän tiedon puute. 

Toivon, että tilanne muuttuisi. Tutkimuksissa ientulehduksen on todistettu laskevan suorituskykyä huomattavasti. Ehkä, kun tietoisuus aiheesta lisääntyy, otetaan suunterveysasiat paremmin huomioon myös Suomen urheilupiireissä, Annimari sanoo.

Huippu-urheilu on suunterveyden riskitekijä

Tutkimusten mukaan huippu-urheilu on yksi merkittävimmistä riskitekijöistä suun sairauksien puhkeamiselle. Erään tutkimuksen mukaan esimerkiksi kariesta tavataan jopa 70 prosentilla kilpatason urheilijoista, hammaseroosiota lähes 40 prosentilla ja vakavaa iensairautta parodontiittia jopa 15 prosentilla tavoitteellisesti urheilevista henkilöistä (1).

Urheilijoiden suunterveys näyttää tutkimusten valossa olevan heikko monien eri lajien urheilijoilla. Erilaiset elimistön perussairaudet voivat vaikeuttaa harjoittelua ja heikentää urheilusuorituksia, eikä suun infektiosairaus ole tässäkään poikkeus. 

Huoli urheilijoiden suunterveydestä ei ole mikään uusi asia. Esimerkiksi Ateenan vuoden 2004 olympialaisten aikana urheilijoiden toiseksi eniten kysytty terveydenhuollon palvelu fysioterapiahoitojen jälkeen oli hammashoitopalvelu (2). Lontoon vuoden 2012 olympialaisissa puolestaan huomattiin, että olympiaurheilijoiden suun terveys oli heikko. Jopa 55 prosentilla urheilijoista esiintyi runsaasti kariesta, 76 prosentilla ientulehdusta ja 14 prosentilla parodontiittia (3).

Dental Research toteaa, että suun terveys ei kuulu useimpiin urheilu- ja liikunta- tai ravitsemusopinto-ohjelmiin eikä sitä ole sisällytetty urheilijoiden terveysstrategioihin. Näin ollen hyvän suun terveyden merkitystä ei täysin ymmärretä, vaikka hyvän suun terveyden ja urheilijan suorituskyvyn välillä on selvä yhteys.

Huippu-urheilijoilla esiintyy paljon tulehduksellisia suusairauksia, kuten ientulehdusta ja parodontiittia. Iensairauksilla on raportoitu olevan erilaisia vaikutuksia suorituskykyyn. Suusairauden aiheuttama kipu suussa vaikuttaa kielteisesti harjoitteluun. Suun tulehdus voi heijastua myös veriarvoihin ja sitä kautta fyysiseen kuntoon. Urheilijoilla on raportoitu yhteyksiä jopa lihasvammojen ja huonon suun terveyden välillä. (1)

Tulehduksellisten suusairauksien lisääntymiseen kilpaurheilijoilla on monia mahdollisia syitä. Fyysinen rasitus on yksi merkittävimmistä. Rankka treeni lisää elimistön stressitilaa, joka vaikuttaa suoraan suunterveyteen ja alttiuteen erilaisten iensairauksien puhkeamiselle. Fyysinen rasitus vaikuttaa syljen koostumukseen treenatessa ja vähentää sen eritystä. Treenien aikainen tiheä hengitys suun kautta sekä nestevaje lisäävät suun kuivumista entisestään. Kaikki nämä tekijät altistavat hampaiden reikiintymiselle ja hammaskiilteen liukenemiselle, eli hammaseroosiolle sekä edistävät tulehduksellisten suusairauksien puhkeamista.

Syljen erityksellä on monenlaista vaikutusta hampaiden hyvinvointiin. Sylki ehkäisee reikiintymistä, koska se palauttaa syömisen jälkeen suuontelon pH:n happamasta neutraaliksi ja auttaa toisaalta happojen liuottamien mineraalien palautumista hampaan pinnalle. Sylki myös poistaa suusta ja hampaiden pinnoilta päivittäin 2–4 grammaa mikrobeja ruuansulatuskanavaan.

Myös ruokavaliolla on suuri vaikutus urheilijoiden suunterveyteen. Tiukat treeniohjelmat edellyttävät säännöllistä ruokailua, jota täydennetään harjoittelun aikana nautitulla "urheiluravinnolla", kuten hiilihydraattigeeleillä ja -patukoilla. Tämä rasittaa suunterveyttä lisäämällä päivittäisten happohyökkäysten määrää suussa.

Terve suu on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin merkittävä osa

Annimari Korte piti hallussaan 100m aitojen Suomen ennätystä 2019-2023. Hän on myös edustanut Suomea useita kertoja arvokilpailuissa. Helpolla hän ei ole kuitenkaan kilpaurallaan päässyt, kun sairastelukierre pakotti hänet viiden vuoden kilpailutauolle vuonna 2012. Terveyshaasteet opettivat Annimarille kuitenkin kokonaishyvinvoinnin merkityksen myös hyvän suunterveyden osalta.

Annimarin mukaan Suomen Olympiakomitea kattaa kyllä urheilijoilleen muuten laaja-alaisen terveydenhuoltopaketin, johon kuuluvat kaikki lääkäripalvelut, mutta ei esimerkiksi käyntejä hammaslääkärillä tai suuhygienistin luona. Fysioterapiahoidot tulevat Urheiluakatemioiden kautta.

Säännölliset käynnit suunterveysammattilaisen luona auttaisivat havaitsemaan suunterveyden ongelmat ajoissa. Esimerkiksi vakavan ja monesti oireettoman parodontiitin, joka voi olla urheilijan yleisterveydelle ja -kunnolle hyvin haitallinen, Korte kuuluttaa.

Vähintään perushammashuolto pitäisi olla kilpaurheilijoilla katettu, koska se vaikuttaa yleisesti terveyteen ja urheilusuorituksiin.

Ammattilaiseksi siirtynyt polkujuoksija Juuso Simpanen allekirjoittaa Korten näkemykset suunterveyden tärkeydestä huipulle tähtääville urheilijoille.

Vain täysin terve urheilija voi tehdä huipputuloksia. Jos suu ei ole kunnossa, se vaikuttaa myös tuloksiin negatiivisesti, Simpanen sanoo.

Kestävyysurheilijana Simpanen sanoo syövänsä todella paljon ja usein, jotta hän voi vastata harjoittelun korkeaan energiatarpeeseen.

Suuren energiamäärän nauttiminen altistaa hampaani jatkuville happohyökkäyksille. Siksi kiinnitän erityisen suurta huomiota suuni terveyteen. Harjaan hampaani aamuin ja illoin, lisäksi käytän hammaslankaa ja antibakteerista fotodynaamista hoitoa säännöllisesti, Simpanen kertoo.

Simpasen mielestä suunterveyden ylläpitämiseksi saatu tuki ammattiurheilijoille olisi hyvin tervetullutta.

Ainakin suun tarkistuskäynnit hammaslääkärillä vuosittain olisi kannattavaa ja miksi ei urheilijoiden ohjauksen saaminen uusien, tieteellistä näyttöä omaavien tehokkaiden hammashoitomenetelmien käyttöön. Uskon, että näillä keinoin vältyttäisiin monilta infektioilta huippu-urheilijoiden suussa. Tätä kautta vähennettäisiin myös urheilijoiden kropan tulehdustilaa, loukkaantumisia ja sairastumisia.

Juuso Simpanen käyttää Lumoralia 2–4 kertaa viikossa ennen hampaiden pesua.

Ientulehdus on vakavasti otettava elimistön tulehdussairaus

Huipulle päästäkseen urheilijan täytyy saada elimistönsä parhaaseen mahdolliseen kuntoon. Laaja tutkimustieto osoittaa, että hammas- ja suuperäiset bakteerit ovat yhteydessä moneen elimistön krooniseen sairauteen. Suun sairauksilla on todettu olevan yhteyksiä sydänsairauksien ohella muun muassa keuhkosairauksiin, diabetekseen ja aineenvaihduntaongelmiin terveillä ihmisillä.

Suussa muhiva parodontiitti on pitkäaikainen ikenien tulehdus. Ajan kuluessa tulehdus sairastuttaa hampaiden kiinnityskudoksen, jonka seurauksena hampaita leukaluuhun kiinnittävät kollageenisäikeet voivat katketa ja hampaat pahimmillaan irrota. Parodontiitin varhaisia merkkejä ovat muun muassa punoittavat ikenet, ienverenvuoto ja pahanhajuinen hengitys.

Ikenien tulehdus aiheuttaa elimistössä matala-asteista tulehdusta, joka vaikuttaa muun muassa verisuonten terveyteen ja urheilijoiden kisasuorituksiin. Hampaiden pinnalta ja ientaskuista bakteerit pääsevät kaikkialle kehoon hampaiden harjauksen ja ruoan pureskelun yhteydessä. Oireettomatkin vaivat suussa voivat vaikuttaa koko kehon terveyteen.

– Tilastojen mukaan henkilöt, joilla suu on kunnossa, elävät pidempään. Jokainen puuttuva hammas vähentää elinkaarta. Tästä puhutaan aivan liian vähän, sanoo HUS Uuden lastensairaalan sydän- ja elinsiirtokirurgian erikoislääkäri Tommi Pätilä. Hän on yksi antibakteerisen Lumoral-menetelmän kehittäjistä.

Pätilän mukaan parodontiittia, sairastaa arviolta jopa kaksi kolmesta yli 30-vuotiaasta. Tämä tavallinen iensairaus voi hoitamattomana altistaa hampaiden menetykselle – mutta sillä on yhteys myös vakaviin sydäntapahtumiin. Tutkimuksen mukaan ensimmäinen sydänkohtaus tulee 30 % useammin parodontiittia sairastavalle kuin samanikäiselle terveelle (5).

Tehokas suuhygienia estää suusairaudet ennalta

Simpasen mukaan huippu-urheilun riskitekijöistä suunterveyteen keskustellaan urheilijoiden ja urheilujohtajien keskuudesta hyvin vähän. Syytä olisi kyllä.

– Pitkissä treeneissä ja kisoissa urheilujuomaa juodessa ja energiageelejä syödessä hampaat ja ikenet on kovilla. Myös tieteelliset tutkimukset osoittavat tämän, Simpanen myöntää.  

Pahimmillaan Juuso kertoo 20 tunnin kilpailussa syövänsä tai juovansa jotakin sokeripitoista 15–20 minuutin välein koko kilpailun ajan.

– Lisäksi teen lähes joka viikko yhden pitkän 4–8 tunnin harjoituksen, jossa harjoittelen myös energian ja urheilujuoman ottamista samaan tapaan kuin kilpailussa.

Juuso kertoo suhtautuvansa suunterveyteen vakavasti. Hampaitaan hän hoitaa suositusten mukaan harjaamalla kaksi kertaa vuorokaudessa ja puhdistamalla hammasvälinsä säännöllisesti. Viimeisen kahdeksan kuukauden ajan hän on käyttänyt säännöllisesti myös uutta antibakteeriseen fotodynaamiseen terapiaan perustuvaa suunhoitoteknologiaa (6). 

Otettuaan käyttöönsä valoaktivoitavaan suuhuuhteeseen perustuvan Lumoral-laitteen Juuso voi olla varma siitä, että hänen suunterveytensä myös säilyy optimina rankoista kisoista ja kisatreeneistä huolimatta.

– Erityisesti kestävyysurheilijan on tärkeä huolehtia suunterveydestä treenien ja kilpailujen ulkopuolella, koska urheilujuomia ja energiageelejä tulee kilpailutilanteissa ja pitkissä harjoituksissa nautittua paljon.

– Harjaan hampaat huolellisesti iltaisin jopa 10 minuutin ajan ennen nukkumaanmenoa. Lumoralia käytän 2–4 kertaa viikossa ennen hampaiden pesua.

Suomalaisten tiedemiesten kehittämä Lumoral-hoito tehostaa hampaiden omahoitoa ja suunterveyttä myös silloin, kun perinteiset menetelmät eivät riitä. Lumoral-hoidon avulla plakin bakteerit voi poistaa hampaiden pinnalta 99,99 %:sti (7). Lumoral on kohdennettu käsittely, mikä tarkoittaa, että suun normaali, tärkeä bakteerifloora säilyy (8). Samalla ientulehdus rauhoittuu.


  1. Lähteitä:
  2. Merle CL, Wuestenfeld JC, Fenkse F, Wolfarth B, Haak R, Schmalz G, Ziebolz D. The Significance of Oral Inflammation in Elite Sports: A Narrative Review. Sports Med Int Open. 2022 Dec 25;6(2):E69-E79. doi: 10.1055/a-1964-8538. PMID: 36643596; PMCID: PMC9839431.
  3. Vougiouklakis, G. et al. Dental data of the Athens 2004 Olympic and Paralympic Games. Int. J. Sports Med. 29, 927–933 (2008).
  4. Opazo-García, C., Moya-Salazar, J., Chicoma-Flores, K. et al. Oral health problems in high-performance athletes at 2019 Pan American Games in Lima: a descriptive study. BDJ Open 7, 21 (2021). https://doi.org/10.1038/s41405-021-00078-1
  5. Tripodi D, Cosi A, Fulco D, D'Ercole S. The Impact of Sport Training on Oral Health in Athletes. Dent J (Basel). 2021 May 3;9(5):51. doi: 10.3390/dj9050051.
  6. Rydén L, Buhlin K, Ekstrand E, de Faire U, Gustafsson A, Holmer J, Kjellström B, Lindahl B, Norhammar A, Nygren Å, Näsman P, Rathnayake N, Svenungsson E, Klinge B: Periodontitis Increases the Risk of a First Myocardial Infarction. A Report From the PAROKRANK Study. 13.1.2016 Circulation. 2016;133:576–583 https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.115.020324
  7. Pakarinen S, Saarela RKT, Välimaa H, Heikkinen AM, Kankuri E, Noponen M, Alapulli H, Tervahartiala T, Räisänen IT, Sorsa T, et al. Home-Applied Dual-Light Photodynamic Therapy in the Treatment of Stable Chronic Periodontitis (HOPE-CP)—Three-Month Interim Results. Dentistry Journal. 2022; 10(11):206. https://doi.org/10.3390/dj10110206  
  8. Nikinmaa S, Alapulli H, Auvinen P, Vaara M, Rantala J, et al. (2020) Dual-light photodynamic therapy administered daily provides a sustained antibacterial effect on biofilm and prevents Streptococcus mutans adaptation. PLOS ONE 15(5): e0232775. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0232775
  9. Nikinmaa S, Moilanen N, Sorsa T, Rantala J, Alapulli H, Kotiranta A, Auvinen P, Kankuri E, Meurman JH, Pätilä T. Indocyanine Green-Assisted and LED-Light-Activated Antibacterial Photodynamic Therapy Reduces Dental Plaque. Dentistry Journal. 2021; 9(5):52. https://doi.org/10.3390/dj9050052

 

  

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.

Äitienpäivä – Katso tarjoukset! Äitienpäivä – Katso tarjoukset!