Parodontiitin hoidossa on käynnissä lupaava tutkimus, jossa selvitetään Lumoral-laitteen tehoa vakavampaan parodontiittiin. Lithuanian University of Health Sciencesin toteuttama tutkimus ”Regular home-use of dual-light photodynamic therapy in the management of chronic stage III-IV periodontitis”, lyhyemmin LumoKaunas2023, käynnistyi elokuussa 2023 Kaunasissa, Liettuassa. Tutkimuksen päätutkijana toimii apulaisprofessori Ingrida Pacauskiené, ja tutkimusryhmään kuuluvat lisäksi professori Vita Mačiulskienė, hammaslääketieteen tohtori Renata Šadzevičienė ja hammaslääkäri Raimonda Guntulytė.
LumoKaunas2023 on kliininen tutkimus, jossa tarkastellaan Lumoral-laitteen säännöllisen käytön vaikutuksia kroonisen, pitkälle edenneen (vaiheen III-IV) parodontiitin hoitoon. Tutkimuksessa rekrytoidaan yhteensä 60 tutkittavaa, joista tähän mennessä 28 on jo liittynyt mukaan. Lumoralin valoaktivoitava hoito yhdistää Lumorinse-suuhuuhteen antibakteeriseen valoterapian, minkä on aiemmissa tutkimuksissa (HOPE-CP) havaittu helpottavan lievemmän parodontiitin hallintaa.
“LumoKaunas2023 avulla tutkijat pyrkivät nyt selvittämään, tehoaako Lumoral samalla tavoin myös vakavampiin, enemmän hoitoa vaativiin parodontiittitapauksiin,” kertoo liettualaisen tutkijaryhmän luona juuri vieraillut Koite Health Oy:n kliinisen tutkimuksen projektivastaava Mikko Kylmänen.
Kylmäsen mukaan tutkimusprosessia valvoo paikallinen monitorointiyritys, Insuvia UAB, joka varmistaa laadukkaan datan keräämisen ja käsittelyn. Datan tarkka valvonta auttaa tutkimusryhmää tekemään luotettavia johtopäätöksiä Lumoralin tehokkuudesta.
Vaikka tutkimus on vielä kesken, alustavat tulokset näyttävät lupaavilta, Kylmänen kiittää. Ensimmäisten neljän viikon seurantajakson aikana 20 tutkittavan ryhmässä havaittiin merkittäviä muutoksia ienverenvuodossa. Lumoral-ryhmän (n=10) potilailla ienverenvuoto keskimäärin väheni, kun taas kontrolliryhmässä (n=10) ienverenvuoto päinvastoin lisääntyi.
“Tämä viittaa siihen, että Lumoral-hoito voi mahdollisesti vähentää tulehdusta ja parantaa suuhygieniaa jopa vaikeammissa parodontiittitapauksissa.”
Tärkeää tietoa parodontiitin hoidosta
Parodontiitti on yleinen, mutta vakava sairaus, joka aiheuttaa tulehdusta ja kudostuhoa ienkudoksessa ja hampaita ympäröivissä tukikudoksissa. Vakavampiin parodontiittitapauksiin liittyy merkittäviä riskejä, kuten hampaiden menettäminen ja tulehdusten leviämisriski muualle elimistöön. Lumoralin tarjoama antibakteerinen vaikutus tarjoaa tutkimusnäytön valossa uudenlaisen hoitomuodon erityisesti vaikeasti hallittavissa olevaan parodontiittiin.
“Aiempi Lumoral-tutkimus HOPE-CP osoitti Lumoralin olevan tehokas lisähoito lievemmän parodontiitin hallinnassa. LumoKaunas2023-tutkimus syventää tätä tietoa ja tuo näkökulmia siihen, miten laite voisi hyödyttää myös potilaita, joilla sairaus on edennyt vakavammaksi,” Kylmänen kertoo.
Tulevaisuuden näkymät
LumoKaunas2023-tutkimus on esimerkki kansainvälisestä yhteistyöstä, jossa hyödynnetään Lumoral-laitteen potentiaalia kroonisen parodontiitin hoidossa. Tutkimusryhmän saavutukset tähän mennessä ovat lupaavia, ja rekrytointitavoitteessa pysyminen varmistaa, että tutkimus valmistuu aikataulussa. Tutkimuksen on tarkoitus päättyä alkusyksyllä 2025.
“Odotamme mielenkiinnolla lisää tietoa siitä, kuinka Lumoral voi parantaa parodontiitin hoitotuloksia erityisesti vaikeammissa tapauksissa,” toteaa Kylmänen.
Parodontiitin hoidon kenttä on muuttumassa, ja Lumoral tarjoaa mielenkiintoisen uuden hoitomuodon, joka täydentää perinteisiä menetelmiä ja mahdollisesti auttaa merkittävästi vakavista suusairauksista kärsiviä potilaita. LumoKaunas2023 on tärkeä askel kohti entistä tehokkaampia hoitokeinoja suunterveyden ylläpitämiseksi ja parodontiitin haittojen vähentämiseksi.