Nikotiininuuskan käyttö uhkaa nuorten suunterveyttä

Nikotiininuuskan käyttö uhkaa nuorten suunterveyttä

Vaikka tupakointi on viime vuosina vähentynyt Suomessa, nikotiiniriippuvuus on edelleen meillä vakava ongelma. Huhtikuussa 2023 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kumosi nikotiininuuskan luokittelun lääkkeeksi. Tämä vapautti nikotiininuuskatuotteiden maahantuonnin ja on johtanut niiden myynnin räjähdysmäiseen kasvuun. Samalla erityisesti nuorten suunterveyden heikkenemisen riski on kasvanut.

– Tupakkateollisuus keksinyt uuden keinon, jolla saadaan ihmiset nikotiiniriippuvaisiksi, harmittelee Tampereen yliopiston suun terveydenhuollon professori, kliinisen parodontologian dosentti Anna Maria Heikkinen tuoreessa Hammaslääkärilehden artikkelissa.

Haasteena Heikkinen näkee etenkin nikotiininuuskatuotteiden eli “nikotiinipussien”, harhaanjohtavan markkinoinnin. Fimean muutosten jälkeen tarjolle on tullut kasvava valikoima erilaisia nikotiininuuskamakuvaihtoehtoja, jotka houkuttavat etenkin nuoria nikotiinin käytön pariin.

Heikkisen mukaan verkkokaupoissa nikotiininuuskaa mainostetaan puhtaampana, vähemmän haitallisena vaihtoehtona, sillä tuote ei sisällä tupakkakasvia. Samalla jätetään kuitenkin kertomatta, että nikotiini on myrkky ja aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden.

Heikkinen lisää artikkelissa, että tutkimuksia nikotiininuuskan vaikutuksista on toistaiseksi vähän ja haittavaikutusten tutkiminen vie vuosia. Nikotiininuuskan sisältämän nikotiinin tiedetään kuitenkin upistavan verisuonia, kiihdyttävän sydämen sykettä, kohottavan verenpainetta ja altistavan rytmihäiriöille. Jo 60 milligramman annos voi olla hengenvaarallinen. On myös todennäköistä, että nikotiininuuska altistaa tavallisen nuuskan tavoin ylähuulen alueen limakalvon paksuuntumiselle, haavautumille, tulehduksille ja ienten vetäytymiselle.

Nikotiini heikentää elimistön puolustusjärjestelmää

Pitkään Suomessa nuorten potilaiden parissa työskennellyt suuhygienisti Marja Juselius totesi Lumoral-blogissaan, että kaikki tupakan muodot ovat terveydelle yhtä lailla haitallisia. 

Tupakkatuotteiden sisältämä nikotiini heikentää ikenien verenkiertoa sekä elimistön puolustusjärjestelmää, jolloin haavat – esimerkiksi hampaan poiston, hammaskiven poiston ja ienleikkauksen jälkeen – paranevat hitaammin. Nikotiini voi lisäksi aiheuttaa suun limakalvoilla sienitulehduksia ja muita muutoksia, jotka pahimmillaan ovat suusyövän esiasteita. “Perinteinen” nuuska puolestaan aiheuttaa limakalvoihin poimuja, joihin suun bakteerit helposti kerääntyvät aiheuttaen vakaviakin tulehduksia. 

Juseliuksen mukaan kaikki tupakkatuotteet lisäävät suusyövän riskiä ja heikentävät syöpähoitojen tehoa. Tupakointi yhdessä alkoholin kanssa muodostaa erityisen suuren riskin sairastua suusyöpään. 

Salakavala parodontiitti

Ientulehduksen ensioire on ienverenvuoto, mutta tupakoitsijoilla se voi jäädä helposti huomaamatta. Tupakan sisältämä nikotiini heikentää ikenien verenkiertoa, jolloin ientulehdusta ei havaita ajoissa. Näin iensairaus pääsee salakavalasti etenemään parodontiitiksi. 

Parodontiitissa ienmuutokset ovat pysyviä. Taudin etenemistä voi huolellisella suuhygienialla ja ammattilaisen suorittaman hoidolla pyrkiä estämään, Varsinaista parannuskeinoa tautiin ei kuitenkaan ole olemassa.

Parodontiitin vuoksi ikenet voivat vetäytyä ja paljastaa hammaskaulan, joka vihloo ja reikiintyy helposti.

Savukkeiden polttaminen on maailmanlaajuisesti yleisin tupakan käyttömuoto. Meillä Suomessa nuuskan käyttö on yleistynyt erityisesti nuorten keskuudessa, mutta tupakointi on vähentynyt tasaisesti 2000-luvulla. Uusien tupakattomien nikotiininuuskatuotteiden ryntäys markkinoille ja niiden käytön lisääntyminen ei ainakaan paranna suomalaisten suunterveyden tilaa, vaan päinvastoin, arvioivat suun terveydenhoidon ammattilaiset.

Juselius myöntää, että nikotiinia sisältävien tupakkatuotteiden käyttöä voi olla vaikea lopettaa. Markkinoilta löytyy erilaisia nikotiinikorvaushoitovalmisteita, joista voi löytyä itselle sopiva. 

– Tuotteiden käyttöohjeet on hyvä lukea huolella, jolloin niiden käyttö on oikeanlaista. Terveydenhoitohenkilöstö auttaa tarvittaessa lopettamisessa ja kannustaa myös löytämään keinoja nikotiinin käytön lopettamiseksi.

– Hammas- ja limakalvomuutokset eivät välttämättä tunnu miltään, mutta ne voivat vahingoittaa suun ja koko kehon terveyttä!

 

 Lue lisää: https://www.lumoral.fi/blogs/uutiset/nuorten-parodontiitti-on-uhka-aikuisian-yleisterveydelle-moderneilla-diagnoosi-ja-hoitomenetelmilla-ennaltaehkaistaan-ja-hoidetaan-vakavia-iensairauksia

 

 

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.