Home / Pahanhajuinen hengitys

Halitosis

Haiseeko hengitys maskin alla? Purkka, suusuihke ja suuveden käyttö peittävät hajua, mutta ne eivät poista sen syytä. Kun vaikutat suoraan hajun aiheuttajaan, taltutat halitoosin ja parannat samalla suusi terveyttä.

Pahanhajuinen hengitys (halitoosi) liittyy suun puhtauteen.

Pahanhajuista hengitystä kutsutaan halitoosiksi.
80% tapauksista halitoositapauksista liittyy suun hygieniaan. Kun tunnet epämiellyttävää hajua, ensimmäiseksi kannattaa puuttua suun (hampaiden, hammasvälien, kielen ja proteesien) puhtauteen. Usein hajun taustalla ovat tulehdusta aiheuttavat bakteerit.

Mistä haju syntyy?

Haju muodostuu suun bakteerien energiantuotannossaan tuottamista haihtuvista kaasuista. Hajua tuottavat erityisesti anaerobiset eli hapettomassa tilassa elävät bakteerit, jotka löytyvät ientaskuista ja hammasväleistä. Ne tuottavat pahanhajuisia rikkiyhdisteitä. Ruoantähteiden aminohappojen hajotessa syntyy myös haihtuvia yhdisteitä, samoin kielen pinnalle muodostuvassa peitteessä. 

Miten suuhygienia vaikuttaa halitoosiin? 

 1. Aamuhengitys Yön aikana suussa erittyy vain vähän sylkeä, ja sylki ei pääse huuhtomaan suun mikrobeja nieluun. Suuhengitys ja kuorsaaminen lisäävät suun kuivumista. Siksi aamuisin bakteerien määrä suussa on lisääntynyt ja hengitys haisee. Nesteen juominen aamulla auttaa.
 2. Plakin kertyminen hammasväleihin  Plakki on bakteerien ja niiden aineenvaihduntatuotteiden muodostama rakenne, joka suojaa siinä eläviä bakteereita. Harjaus vähentää plakin määrää hampaissa, mutta myös hammasvälit tulisi muistaa langata tai harjata hammasväliharjalla.  Puhdistamattomat hammasvälit haisevat. Hammasvälien puhtaanapito on tärkeimpiä tapoja parantaa hengityksen tuoksua.
 3. Hammaskivi poistamaton plakki mineralisoituu yhdessä syljen proteiinien kanssa ajan myötä hammaskiveksi. Hammaskivi on huokoisuutensa vuoksi hyvä kiinnittymis -ja lisääntymisalusta bakteereille. Hammaskiveä muodostuu myös ienrajan alapuolelle. Siellä se syventää ientaskua, jonka seerumi on ihanteellista ravintoa anaerobeille. Hammaskiven säännöllinen poisto suuhygienistillä voi osaltaan auttaa halitoosiin.
 4. Ientulehdus Jos hammasvälejä puhdistaessa vuotaa verta, ja tunnet hajua, sinulla on ientulehdus. Se kehittyy, kun plakin bakteerit pääsevät ärsyttämään ientä. Tulehtuneessa ikenessä anaerobibakteerit lisääntyvät. Tiheämpi ja huolellisempi hampaiden pesu ja hammasvälien puhdistaminen on äärimmäisen tärkeää tulehduksen pysäyttämiseksi.
 5. Hampaiden tukikudostulehdus Hoitamaton ientulehdus tai ienrajan alle muodostunut hammaskivi voivat johtaa tulehduksen etenemiseen iensairaudeksi, jonka eräs oire on haju. Parodontiittia aiheuttaa monipuolinen bakteerikirjo, joista suurin osa on anaerobeja. Näiden bakteerien yhteyttä kroonisiin sairauksiin on tutkittu paljon. Parodontiitti on vakava tulehdus, jota tulee hoitaa säännöllisillä hammaslääkärikäynneilllä ja parannetulla kotihoidolla. 
 6. Reikiintyminen Reikiintymistä aiheuttavat pääosin hiilihydraatteja fermentoivat mutans-streptokokit. Niiden happamat aineenvaihduntatuotteet liuottavat hammaskiillettä, mutta ne eivät yleensä tuota hajua. Hampaassa oleva hyvin iso reikä reikä voi haista, samoin ns. vuotava paikka, jonka alle kariesta aiheuttavat bakteerit ovat päässeet lisääntymään. Käynti hammaslääkärillä ja uudelleenpaikkaus voi korjata tilanteen.
 7. Kielen pinnan bakteeripeite. Kielen pinta on täynnä pieniä nystyjä. Bakteerit kiinnittyvät nystyihin ja muodostavat kielen pintaan tiiviisti kiinnittyvän kalvon, biofilmin, jossa ne elävät. Kielen pinta kannattaa kaapia siihen tarkoitukseen suunnitellutta kaapimella. Joissakin hammasharjoissa on kielen kaapimiseen suunniteltu kuminen osa

 

Halitoosin ennaltaehkäisy Lumoralin avulla

 • Lumoral eliminoi hajua tuottavat bakteerit hampaiden pinnasta ja ienrajasta, ja lisää ienten elinvoimaisuutta.
 • Lumoral auttaa poistamaan jäännösplakin, jota tavallisesti jää harjauksen jälkeen. Lumoralin käytön ja hampaiden harjauksen jälkeen tunnet sileyden, liukkauden ja puhtauden hampaissasi.
 • Lumoralin antimikrobinen vaikutus kohdistuuu tulehdusta aiheuttaviin plakin bakteereihin, mutta ei vaikuta bakteereihin muualla suun  limakalvoilla. Sitä on siis turvallista käyttää säännöllisesti.
 • Lumoralin käyttö lisää ienterveyttä. Ientaskujen ientulehdusta ilmaisevat merkkiaineet vähenevät tutkitusti.
 • Lumoral hidastaa uuden plakin muodostumista tutkitusti. Säännöllinen käyttö vähentää hammaskiven muodostumista. 

Kieli puhdistetaan erikseen kielenpuhdistajalla (kaapimella). Lumoralin antimikrobinen vaikutus ei yleensä ulotu koko kielen biofilmiin.