Pahanhajuinen hengitys

Jopa 80 prosenttia halitoositapauksista liittyy suun hygieniaan. Kun tunnet epämiellyttävää hajua suussa, ensimmäiseksi kannattaa puuttua suun – eli tarkemmin ottaen hampaiden, hammasvälien, kielen ja mahdollisten proteesien – puhtauteen. Hajun taustalla ovat usein tulehdusta aiheuttavat bakteerit.

Näin pahanhajuinen hengitys syntyy

Haju muodostuu haihtuvista kaasuista, joita suun bakteerit tuottavat energiantuotannossaan. Pahanhajuisia rikkiyhdisteitä tuottavat erityisesti anaerobiset eli hapettomassa tilassa elävät bakteerit, joita löytyy hammasväleistä ja ientaskuista. Haihtuvia yhdisteitä syntyy myös ruoantähteiden aminohappojen hajotessa sekä kielen pinnalle muodostuvassa bakteeripeitteessä.

Tilanteita ja syitä pahanhajuiselle hengitykselle on monia. Saatat tunnistaa itsesi jostakin seuraavista:

Aamuhengitys

Yön aikana suussa erittyy vain vähän sylkeä, jolloin sylki ei pääse huuhtomaan suun mikrobeja nieluun. Myös suun kautta hengittäminen ja kuorsaaminen lisäävät suun kuivumista. Aamulla herätessä bakteerien määrä suussa on siksi lisääntynyt ja hengitys haisee. Nesteen juominen aamulla auttaa.

Hammasväleihin kertynyt plakki

Hammasvälien puhdistaminen on tärkeimpiä tapoja parantaa hengityksen tuoksua. Plakki on bakteerien ja niiden aineenvaihduntatuotteiden muodostama rakenne, joka suojaa siinä eläviä bakteereita. Hampaiden harjaus vähentää plakin määrää hampaissa, mutta on tärkeää muistaa puhdistaa myös hammasvälit joko harjaamalla tai lankaamalla, sillä puhdistamattomat hammasvälit ja niihin kertynyt plakki haisevat.

Hammaskiven muodostuminen

Hammaskiven säännöllinen poisto suuhygienistillä voi auttaa pahanhajuisen hengityksen vähentämiseen- Suuhun jäänyt plakki mineralisoituu ajan myötä yhdessä syljen proteiinien kanssa hammaskiveksi, joka huokoisuutensa vuoksi tarjoaa bakteereille erinomaisen kiinnittymis -ja lisääntymisalustan. Hammaskiveä voi muodostua myös ienrajan alapuolelle. Siellä se syventää ientaskua, jonka seerumi on ihanteellista ravintoa anaerobeille bakteereille.

Ientulehdus

Jos hammasväleistä niitä puhdistaessa vuotaa verta ja tunnet hajua, sinulla on mitä todennäköisimmin ientulehdus. Ientulehdus kehittyy, kun plakin bakteerit pääsevät ärsyttämään ientä. Anaerobibakteerit lisääntyvät tulehtuneessa ikenessä aiheuttaen pahaa hajua. Tiheämpi ja huolellisempi hampaiden pesu ja hammasvälien puhdistaminen on äärimmäisen tärkeää tulehduksen pysäyttämiseksi.

Paradontiitti eli hampaiden tukikudostulehdus

Hoitamaton ientulehdus tai ienrajan alle muodostunut hammaskivi voivat johtaa tulehduksen etenemiseen iensairaudeksi, jonka yksi oireista on paha haju. Parodontiittia aiheuttaa monipuolinen bakteerikirjo, joista suurin osa on anaerobeja. Näiden bakteerien yhteyttä kroonisiin sairauksiin on tutkittu paljon. Parodontiitti on vakava tulehdus, jota tulee hoitaa säännöllisillä hammaslääkärikäynneillä ja tehostetulla kotihoidolla.

Hampaiden reikiintyminen

Reikiintymistä aiheuttavat pääosin hiilihydraatteja fermentoivat mutans-streptokokkibakteerit. Niiden happamat aineenvaihduntatuotteet liuottavat hammaskiillettä, mutta eivät kuitenkaan yleensä tuota hajua. Hampaassa oleva hyvin iso reikä voi aiheuttaa hajua, samoin niin sanottu vuotava paikka, jonka alle kariesta aiheuttavat bakteerit ovat päässeet lisääntymään. Käynti hammaslääkärillä ja uudelleenpaikkaus voi korjata tilanteen.

Kielen pinnalle syntynyt bakteeripeite

Kielen pinta on täynnä pieniä nystyjä. Bakteerit kiinnittyvät nystyihin ja muodostavat kielen pintaan tiiviisti kiinnittyvän kalvon, biofilmin, jossa ne elävät aiheuttaen pahanhajuista hengitystä. Kielen pintaa voi tarvittaessa kaapia siihen tarkoitukseen suunnitellulla kaapimella. Myös joissakin hammasharjoissa on kielen kaapimiseen suunniteltu kuminen osa.

Ennaltaehkäise pahanhajuista hengitystä Lumoral-hoidon avulla

  • Lumoral eliminoi hajua tuottavat bakteerit hampaiden pinnasta ja ienrajasta lisäten samalla ienten elinvoimaisuutta
  • Lumoral auttaa poistamaan jäännösplakin, jota tavallisesti jää hampaisiin ja ikeniin harjauksen jälkeen. Lumoral-hoidon jälkeen tunnet hampaiden pinnan sileyden, liukkauden ja puhtauden.
  • Lumoralin antimikrobinen vaikutus kohdistuu tulehdusta aiheuttaviin plakin bakteereihin, mutta ei vaikuta bakteereihin muualla suun limakalvoilla. Sitä on siis turvallista käyttää säännöllisesti.
  • Lumoralin käyttö lisää ienterveyttä, vähentäen ientaskujen ientulehdusta ilmaisevia merkkiaineita.
  • Säännölliset Lumoral-hoidot hidastavat ja vähentävät uuden plakin muodostumista.

Tutkittu, tehokas ja turvallinen Lumoral-hoito pitää bakteerit loitolla auttaen taistelussa haisevaa hengitystä vastaan. Hoidon tavoitteena on tehostaa hampaiden puhtautta osana ennaltaehkäisevää suun terveyden hoitoa ja siten pienentää riskejä hammassairauksille.

Kun huolehdit suustasi, huolehdit koko kehostasi.