Antibacterial photodynamic therapy

Lumoral: uusia askeleita antibakteerisen Lumoral-hoidon tieteellisessä tutkimuksessa

Lumoral: uusia askeleita antibakteerisen Lumoral-hoidon tieteellisessä tutkimuksessa

Suomalainen suunhoidon innovaatio Lumoral on herättänyt akateemisen maailman kiinnostuksen, ja useita uusia Lumoral-tutkimuksia on jälleen käynnistynyt viimeisten kuukausien aikana. Koite Health Oy:n tutkimusvastaava Mikko Kylmänen kertoo viimeisimmistä päivityksistä liittyen Lumoralin uusimpiin kliinisiin tutkimuksiin.

Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Liettuassa on parhaillaan käynnissä yhteensä 11 kliinistä tutkimusta, jotka tutkivat Lumoral-menetelmää. Näistä viisi on Koite Health Oy:n rahoittamia ja loput akateemisten tutkimusryhmien toteuttamia. Tutkimusaiheina ovat muun muassa parodontiitti, peri-implantiitti, oikomishoito, suun lichen eli punajäkälä sekä nuorten suusairauksien ehkäisy.

Vuoden 2024 aikana kaksi erillistä akateemista tutkimusryhmää aloittaa omat Lumoral-tutkimuksensa. Toisessa tutkimuksessa tarkastellaan parannetun suuhygienian vaikutusta parodontiitin hallintaan ja ehkäisyyn diabetesta sairastavilla potilailla. Toinen tutkimus keskittyy ikääntyneiden kotona tai kotihoidossa asuvien henkilöiden suuhygienian parantamiseen.

Italiassa kaksi eri tutkimusryhmää edistävät parhaillaan omia tutkimushankkeitaan:  Torinon yliopistossa selvitetään sädehoidon aiheuttaman suun mukosiitin oireiden ennaltaehkäisyä ja Roomassa, Sapienza-yliopistossa, on käynnistynyt tutkimus, joka keskittyy peri-implantiitin varhaisten oireiden lieventämisen keinoihin. Chennaissa, Intiassa Saveetha Dental College and Hospitals -yliopistossa suunnitellaan myös 2024 alkavan syöpähoitoihin liittyvän suun mukosiitin hoitoon keskittyvän Lumoral-tutkimuksen aloittamista.

Suun mukosiittiin liittyvät tutkimukset ovat merkittävä, sillä toistaiseksi mikään olemassa oleva lääke ei ole onnistunut estämään mukosiitin kehittymistä. Syöpähoitojen, erityisesti säde- ja sytostaattihoitojen yhteydessä esiintyvä suun limakalvotulehdus, mukosiitti, tuottaa voimakasta kipua, punoitusta ja turvotusta syöpäpotilaan suuhun. Pahimmillaan mukosiitti voi vaikuttaa haitallisesti syöpähoidon onnistumiseen. Uusimmat tutkimustulokset osoittavat, että valoaktioitava antibakteerinen hoito voi olla tehokas keino hallita sairauden oireita.

Vuoden alussa käynnistyneitä Lumoral-tutkimuksia:

Tammi-helmikuussa 2024 käynnistyi kolme uutta akateemista satunnaistettua Lumoral-tutkimusta. 

  •  HEALTHIER: Tutkimuksessa arvioidaan Lumoralin tehokkuutta peri-implantiitin hoidossa. Tutkimus toteutetaan Tukholmassa, Ruotsissa, yksityisellä Södertandläkarna-klinikalla. Tutkimukseen osallistuu yhteensä 80 tutkittavaa.
  • LumOsteo: Tutkimuksessa tarkastellaan Lumoralin vaikutusta implanttien asennukseen liittyvien komplikaatioiden ehkäisyssä. Tutkimus toteutetaan Helsingissä, Hammaslääkärit Eteläranta 10 -hammasklinikalla, ja siihen osallistuu yhteensä 40 tutkittavaa. 
  • Tarton yliopiston hammaslääketieteen opiskelijoiden crossover plakkitutkimus: Tutkimuksessa vertaillaan kahta eri suuhygieniamenetelmää ja niiden vaikutuksia suun terveyteen. Tutkimus toteutetaan Tartossa, Virossa, niin sanottuna crossover -tutkimuksena. Tutkimuksessa puolet käyttää alussa Lumoralia, puolet ei. Parin viikon tauon jälkeen osat vaihtuvat: toinen puoli käyttää Lumoralia, toinen ei. Näin saadaan vertailutuloksia sekä ryhmä- että yksilötasolla. Tutkittavat ovat tässä terveitä nuoria aikuisia.

Healthier ja LumoOsteo -tutkimukset ovat alkuvaiheessa. Kylmäsen mukaan kliinisissä tutkimuksissa on vaikea sanoa tarkkaan, milloin tuloksia voidaan odottaa, koska se riippuu muun muassa potilasrekrytoinnin toteutumisesta. Kuitenkin Tarton plakkitutkimuksesta saataneen tulokset loppuvuodesta.

Aiempien tutkimustulosten tiivistelmiä

Tutkimuksia parodontiitista ja peri-implantiitista:

Pilot-tutkimus peri-implantiitista: 7 tutkittavaa, vuonna 2022

Lumoral-tutkijana ja Suomen Suuhygienistiliiton puheenjohtajana vaikuttava Hanna Lähteenmäki julkaisi vuonna 2022 pilottitutkimuksen tuloksia, joista selviää, että Lumoral-hoidolla on saatu lupaavia tuloksia myös hammasimplantteihin liittyvien tulehdusten hoidossa. Lähteenmäen mukaan potilaiden plakin määrä ja ienverenvuoto vähenivät merkittävästi alkutilanteeseen verrattuna, eikä Lumoralin käyttöön liittynyt sivuvaikutuksia. 

Kaksoisvalohoitoon perustuva Lumoral on lääkinnällinen laite ientulehduksen ja parodontiitin hoitoon sekä hampaiden reikiintymisen ehkäisyyn. Hoito poistaa plakkia tehokkaasti ja estää hammaskiven muodostumista. Lähteenmäen mukaan kiinnostus suuhygienistien puolelta Lumoral-menetelmää kohtaan on valtaisa.

Tapausraportti parodontiittipotilaasta: 78-vuotias henkilö, vuonna 2022.

Tapausraportti 78-vuotiaasta vaskulaarista dementiaa sairastavasta mieshenkilöstä selvisi, että Lumoralin antibakteerinen aPDT-valohoito eliminoi tehokkaasti suun haitallista bakteeristoa hoitaen myös pitkälle edennyttä iensairautta- Tutkimus julkaistiin Dentistry Journal -julkaisussa.

Toipuminen vakava-asteisesta parodontaalisairaudesta 13 kuukauden seurantajakson aikana oli erinomaista, tutkimus paljastaa. Suun hygienia parani selvästi ja tartunnan saaneiden taskujen määrä väheni merkittävästi. Lisäksi kliininen kiinnitystaso parani. Jäljellä oli vain yksi infektoitunut periodontaalitasku, ja tämän voidaan väittää ainakin osittain johtuvan okkluusiotraumasta, tutkijat huomauttavat. 

Kliininen, satunnaistettu tutkimus parodontiitista (väliraportti): 57 tutkittavaa, vuonna 2022

Euroopan suurin parodontiittitutkimus osoittaa, että lisäämällä Lumoral päivittäiseen käyttöön parodontiittipotilailla, parodontiitin hoidon tulokset paranivat merkittävästi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että jopa kaikkein nykyaikaisimman ja tehokkaimman sähköhammasharjan käytön jälkeen hampaiden pinnoille jää plakkia. Edellä mainittu tutkimus osoitaa myös sen, että Lumoral auttaa käyttäjiään saavuttamaan paremman suuhygienian.

Kliininen, satunnaistettu tutkimus peri-implantiitista: 40 tutkittavaa, vuonna 2022

Tutkimuksessa nähtiin yhdenmukaisia havaintoja ja selkeitä eroja ryhmien välillä satunnaistetuissa tutkimuksissa: Lumoralia käyttävillä tutkittavilla havaittiin plakin vähenemistä, ienverenvuodon vähenemistä tulehdusmerkkinä ja ientaskujen pienenemistä.

Tutkimuksia suuhygieniasta:

Satunnaistettu tutkimus ympärivuorokautisessa hoivassa asuvista ikäihmisistä: 31 tutkittavaa, vuonna 2023

Tutkimuksessa havaittiin, että valoaktivoitu Lumoral-hoito parantaa suun terveyttä tietyissä 24 tunnin hoitolaitoksissa asuvilla henkilöillä osana normaalia suuhygieniaa. Lumoral-ryhmässä oli parempi sekä suuhygienia että myös suun kosteus (objektiivisesti ja subjektiivisesti arvioituna).

Plakkitutkimus terveillä aikuisilla, satunnaistettu: 15 tutkittavaa, vuonna 2023

Metropolia-ammattikorkeakoulun suuhygienistiopiskelijoiden toteuttamasta plakkitutkimuksesta selvisi, että Lumoral-laitteen käytöstä kahdesti viikossa on hyötyä perusterveillä ihmisillä. Tutkimus paljasti myös, että biofilmin väheneminen oli merkittävästi suurempi Lumoral-laitetta käyttäneiden koeryhmässä kuin kontrolliryhmässä.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää antimikrobisen Lumoral-menetelmän tehoa suun biofilmin vähentämisessä osana suun omahoitoa perusterveillä 18–70-vuotiailla vapaaehtoisesti tutkimukseen osallistuvilla.

Innovoinnin asialla

Käynnissä olevat ja päättyneet tutkimukset korostavat Lumoral-hoidon monipuolisia sovellusmahdollisuuksia suun terveyden parantamisessa eri väestöryhmissä ja erilaisissa sairauksissa, korostaa Mikko Kylmänen.

– Lumoralin tutkimukset avaavat uusia mahdollisuuksia suunhoidon kehittämisessä. Yrityksemme on ylpeä voidessaan edistää terveyttä ja hyvinvointia innovatiivisten ratkaisujen avulla. Jatkamme tiivistä yhteistyötä tutkimusyhteisön kanssa ja odotamme innolla Lumoralin mahdollisia sovelluksia tulevaisuudessa.

Tutustu lisää Lumoralin tutkimuksiin ja sen vaikutuksiin osoitteessa www.lumoralpro.com.

 

Lähteitä:

https://www.theseus.fi/handle/10024/799188

Nikinmaa S, Alapulli H, Auvinen P, Vaara M, Rantala J, Kankuri E, et al. Dual-light photodynamic therapy administered daily provides a sustained antibacterial effect on biofilm and prevents Streptococcus mutans adaptation. PloS one [Internet]. 2020 May;15(5):e0232775. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32374766

Trujiilo, K.; Räisänen, I.T.; Sorsa, T.; Pätilä, T. Repeated Daily Use of Dual-Light Antibacterial Photodynamic Therapy in Periodontal Disease—A Case Report.
Dent. J. 2022, 10, 163. https://doi.org/10.3390/dj10090163

Lähteenmäki, H.; Pätilä, T.; Räisänen, I.T.; Kankuri, E.; Tervahartiala, T.; Sorsa, T. Repeated Home-Applied Dual-Light Antibacterial Photodynamic Therapy Can Reduce Plaque Burden, Inflammation, and aMMP-8 in Peri-Implant Disease—A Pilot Study. Curr. Issues Mol. Biol. 2022, 44, 1273–1283. https://www.mdpi.com/1467-3045/44/3/85