Lumoralista apu muistisairaan potilaan iensairauteen

Lumoralista apu muistisairaan potilaan iensairauteen

Huolellinen hampaiden omahoito on perusta iensairauksien kuten parodontiitin ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Tehokas mekaaninen hampaiden harjaus ja lankaus ei kuitenkaan aina riitä. Esimerkiksi iäkkäillä henkilöillä käsien heikentynyt hienomotoriikka voi estää huolellisen hampaiden puhdistamisen perinteisin keinoin. Myös muistisairaudet tuovat haasteita.

Lumoralin antibakteerinen aPDT-valohoito eliminoi tehokkaasti suun haitallista bakteeristoa hoitaen myös pitkälle edennyttä iensairautta, selviää tuoreesta Dentistry Journal -julkaisun tutkimuksesta. 

Raportissa kerrotaan 78-vuotiaasta vaskulaarista dementiaa sairastavasta mieshenkilöstä, jonka käsien heikentynyt hienomotoriikka hankaloittaa samalla hampaiden omatoimista hoitoa. Läheisen apu on ollut hänelle välttämätöntä hampaiden päivittäisen hoitorutiinin ylläpitämiseksi.

Tutkimuksen mukaan miehen suussa parodontiitti eli hampaan kiinnityskudosten tulehdus oli jo pitkälle edennyt (IV-asteen parodontiitti, (I-IV)) ja seitsemän hammasta oli irronnut häneltä tutkimusjakson alkaessa huhtikuussa 2021. (Kuva 1.)


Kuva 1. Potilaan tilanne 26.4.2021 ennen Lumoral-hoidon aloitusta. Valkoinen viiva kuvaa hampaiden kliinistä kiinnitystasoa ja sininen väri infektoituneita parodontaalitaskuja. Punaiset pisteet edustavat ikenistä tullutta verenvuotoa hampaiden puhdistamisen yhteydessä.

Iensairauden pysäyttämiseksi hammaslääkäri määräsi suuhygienistikäynnin, jonka aikana potilaan tulehtuneet ientaskut puhdistettiin ja suussa olevat runsaat plakkikertymät poistettiin. Apu oli kuitenkin vain tilapäinen, sillä hampaiden omahoito oli tutkittavalla edelleen puutteellista ja plakkia kertyi hampaisiin runsaasti.

Lumoral avuksi

Hammaslääkärikäynnin yhteydessä joulukuussa 2021 miehelle suositeltiin Lumoral-hoidon aloittamista muun päivittäisen omahoidon tueksi. Käynnin jälkeen potilas sai antibakteerista aPDT-valohoitoa viiden kuukauden ajan käyttäen Lumoral-laitetta päivittäin. 

Hoidon ansiosta potilaan kyky pitää suun ientaskut infektiovapaina parani ja samalla syvien ientaskujen määrä väheni alun kahdesta 7 mm:n taskusta nollaan ja kohtalaisen syvien parodontaalitaskujen määrä 43:sta yhteen. Myös hampaiden kliininen kiinnitystaso parani merkittävästi. (Kuva2.)

Kuva 2. Potilaan tilanne 27.1.2022, kun Lumoral-hoito on jatkunut viisi viikkoa. Valkoinen viiva kuvaa hampaiden kliinistä kiinnitystasoa ja sininen väri infektoituneita parodontaalitaskuja. Punaiset pisteet edustavat ikenistä tullutta verenvuotoa hampaiden puhdistamisen yhteydessä. 

Lumoral mahdollistaa jatkuvan käytön

Huomioitavaa Lumoral-hoidossa on tutkimusraportin mukaan se, että Lumoralia voidaan käyttää säännöllisesti. Lumoral-hoitoon kuuluvaa Lumorinse-suuhuuhde on vahvasti plakkiin sitoutuva suuhuuhde, mutta sen pitkäaikaisellakaan käytöllä ei ole vaikutusta suun normaaliflooraan – toisin kuin esimerkiksi klooriheksidiiniä sisältävillä lääkinnällisillä suuhuuhteilla, joita usein määrätään ientulehdusten hoitoon. Lumoral-hoidon antibakteerinen vaikutus toteutuu valon ja väriaineen yhteisvaikutuksena paikallisesti plakissa. 

Toipuminen epästabiilista IV-vaiheen parodontaalisairaudesta 13 kuukauden seurantajakson aikana oli erinomaista, tutkimus paljastaa. Suun hygienia parani selvästi ja tartunnan saaneiden taskujen määrä väheni merkittävästi. Lisäksi kliininen kiinnitystaso parani. Jäljellä oli vain yksi infektoitunut periodontaalitasku, ja tämän voidaan väittää ainakin osittain johtuvan okkluusiotraumasta, tutkijat huomauttavat. (Kuva 3.)

Kuva 3. Potilaan tilanne 25.5.2022 seurantajakson jälkeen. Valkoinen viiva kuvaa hampaiden kliinistä kiinnitystasoa ja sininen väri infektoituneita  parodontaalitaskuja. Punaiset pisteet edustavat ikenistä tullutta verenvuotoa hampaiden puhdistamisen yhteydessä. 

Koska raportin tulokset perustuvat yksittäiseen tapaustutkimukseen, tulosten yleistäminen laajempaa väestöryhmää koskettaviksi ei ole mahdollista, tutkijat toteavat. Tutkimuksesta saadut erinomaiset tulokset tukevat kuitenkin jatkotutkimusten tekemistä suuremmalla potilasaineistolla.

Lähteet:

Trujiilo, K.; Räisänen, I.T.; Sorsa, T.; Pätilä, T. Repeated Daily Use of Dual-Light Antibacterial Photodynamic Therapy in Periodontal Disease—A Case Report.
Dent. J. 2022, 10, 163. https://doi.org/10.3390/dj10090163

Lähteenmäki, H.; Pätilä, T.; Räisänen, I.T.; Kankuri, E.; Tervahartiala, T.; Sorsa, T. Repeated Home-Applied Dual-Light Antibacterial Photodynamic Therapy Can Reduce Plaque Burden, Inflammation, and aMMP-8 in Peri-Implant Disease—A Pilot Study. Curr. Issues Mol. Biol. 2022, 44, 1273–1283. https://www.mdpi.com/1467-3045/44/3/85

 

 

 

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.

Äitienpäivä – Katso tarjoukset! Äitienpäivä – Katso tarjoukset!