Ruotsin parodontologian ja implantologian yhdistys valmistautuu 19.—20.1.2023 pidettävään kaksipäiväisen seminaaritapahtuman, jossa keskustellaan parodontologian ja implantologiaan liittyvistä ajankohtaisista teemoista. Ruotsin Göteborgissa pidettävässä tilaisuudessa tullaan näkemään myös suomalainen terveysteknologiayritys Koite Health Oy esittelemässä Lumoral-innovaatiotaan, joka on jo mullistanut Suomen ehkäisevän hammashoidon.
Hammaslääketieteen ammattilaisille suunnatun tapahtuman toisena päivänä sveitsiläisen osteologian säätiön rekonstuktiivisen hammaslääketieteen osaston johtaja Daniel Thoma tulee kertomaan tilaisuuden osallistujille muun muassa siitä, millä keinoin implanttihoitoja voidaan tehostaa ja samalla vähentää niihin liittyviä ongelmia. Tilaisuudessa esitelmän pitää myös hammaskirurgian professori ja tohtori Sofia Aroca siitä, millä keinoin implanttia ympäröivän pehmytkudoksen terveyttä voidaan parantaa.
Ruotsin parodontologian ja implantologian yhdistys on osa Euroopan parodontologian ammattilaisten kattojärjestöä European Federation of Periodontologyn (EFP). EFP on 37 kansallisen parodontologiyhdistyksen liitto, joka edustaa yli 16 000 parodontologia-alan ammattilaista, hammaslääkäriä, tutkijaa ja suun terveydenhuollon ammattilaista Euroopassa ja kaikkialla maailmassa.
Lumoral tehostaa hammasimplantteihin liittyvien tulehdusten kotihoitoa
Koite Health on suomalainen terveysteknologiayritys, jonka asiantuntijatiimi koostuu kokeneista lääkäreistä ja teknologian asiantuntijoista. Perustajat Sakari Nikinmaa ja Tommi Pätilä perustivat yrityksen syyskuussa 2018 Business Finlandin ja Aalto-yliopiston rahoittaman Biodesign-hankkeen ja kaupallistamishankkeen avulla.
Yrityksen kehittämä Lumoral-laite on kaksoisvalohoitoon perustuva hampaiden puhdistuslaite, jota käytetään tavallisen hammasharjan lisäksi. Lumoralin säännöllisen käytön vaikutusta on selvitetty myös hammasimplantteihin liittyvien tulehdusten kotihoidossa. Tulokset ovat olleet lupaavia: potilaiden plakin määrä ja ienverenvuoto tulehtuneen implantin ympärillä vähenivät merkittävästi verrattuna alkutilanteeseen.
Peri-implanttisairaudet ovat bakteeribiofilmin eli plakin aiheuttamia tulehduksia hammasimplanttia ympäröivissä kudoksissa. Peri-implantiitissa tulehdus on edennyt implanttia ympäröivään leukaluuhun ja siihen liittyy merkittävä, implantin kiinnitystä heikentävä luupuutos implantin ympärillä. Lievemmässä muodossa tulehdus on rajoittunut pehmytkudokseen tai luupuutos on vähäinen. Tulehdus on vaikeahoitoinen, eikä esimerkiksi antibiooteilla saada merkittävää apua tulehduksen hallintaan. Hoitamaton implantti on riski yleisterveydelle, sillä suun tulehduspesäkkeitten kautta haitalliset bakteerit voivat päästä verenkiertoon ja muualle elimistöön.
- Lähteenmäki, H.; Pätilä, T.; Räisänen, I.T.; Kankuri, E.; Tervahartiala, T.; Sorsa, T. Repeated Home-Applied Dual-Light Antibacterial Photodynamic Therapy Can Reduce Plaque Burden, Inflammation, and aMMP-8 in Peri-Implant Disease—A Pilot Study. Curr. Issues Mol. Biol. 2022, 44, 1273–1283. https://doi.org/10.3390/cimb44030085