Hampaiden puhdistus

Koko Suomi harjaa -kampanjaviikko käynnissä jälleen

Koko Suomi harjaa -kampanjaviikko käynnissä jälleen

Jo neljättä kertaa järjestettävä Koko Suomi harjaa -kampanja kannustaa jälleen kaikkia harjaamaan hampaat suositusten mukaan kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla. Samalla se haastaa hyvinvointialueet panostamaan ikääntyvän väestön suunterveyteen ja hoitopolkuihin. Kampanja toteutetaan 9.–15. lokakuuta (viikolla 41). 

Koko Suomi harjaa -kampanja toteutetaan Facebookissa ja Instagramissa. Kampanjaan kuuluu myös terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitettu Ikääntyneen suu valokeilaan – hoitopolut kuntoon -webinaari, joka järjestetään 12.10. (klo 12.30–13.30).

Webinaarissa keskustelevat HLL Mikko Nymanin moderoimana HLT Taru Aro, joka on väitellyt kotihoitajien näkemyksistä ikääntyneiden suunhoidossa ja HLT Eveliina Tuuliainen, joka on väitellyt iäkkäiden kotihoidon asiakkaiden suuhygieniasta. 

Tuuliaisen väitöstyöstä kävi ilmi, että iäkkäiden kotihoidossa tulisi panostaa enemmän suunterveyteen. Suun sairaudet altistavat paitsi särkytiloille ja proteesien käytön epämukavuudelle myös vajaaravitsemukselle ja yleisterveyden heikentymiselle. 

Suomen kampanja on osa vuosittain 14.10. vietettävää kansainvälistä ACFF:n World Cavity Free Future -päivää. ACFF (Alliance for a Cavity-Free Future) on kansainvälinen liittouma, jonka tavoitteena on vähentää hampaiden reikiintymistä kaikkialla maailmassa.  

Hammaslääkäriliitto mukana kampanjassa  

Koko Suomi harjaa -kampanjan yhteistyökumppaneita ovat Suunterveydenhoidon ammattilaiset (STAL), Suomen Suuhygienistiliitto (SSHL ry), Suomen Farmasialiitto, Apollonia, QAdental, Suomen Hammaslääkäriliitto, Suomen Terveydenhoitajaliitto sekä Denstal. Kampanjassa on mukana myös Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL. Kampanjan virallinen tukija on Colgate-Palmolive. 

Erja Nuutinen, Suomen suuhygienistiliitto ry:n terveyden edistämisen asiantuntija, sekä Mirkka Järvinen, Suun terveydenhoidon ammattilaiset ry:n toiminnanjohtaja, korostavat kirjoittamassaan HS:n mielipideartikkelissa, että suun terveydenhuollossa painopistettä tulisi yhä enemmän siirtää terveyden edistämiseen ja ennaltaehkäiseviin toimiin. Näissä henkilökohtainen vastuu päivittäisen suun omahoidon toteutumisesta korostuu. 

– On tärkeää, että ammattilainen havaitsee, milloin ikääntyvä tarvitsee tukea ja apua päivittäiseen omahoitoon, 9.10. julkaistussa mielipidekirjoituksessa todetaan. 

Suunterveyden ylläpidossa perinteinen hampaiden harjaaminen ja hammasvälien säännöllinen puhdistaminen kantaa jo pitkälle. Aina se ei kuitenkaan riitä. Lumoral on lääkinnällinen laite, joka on kehitetty suun sairauksia aiheuttavaa jäännösplakkia vastaan ja tukemaan hyvää mekaanista suuhygieniaa. Antibakteerinen Lumoral-hoito soveltuu erityisesti heille, joilla on vaikeasti hoidettavia iensairauksia, kuten parodontiittia.

– Hyvä suunterveys on tärkeää kaikenikäisille. Suussa tapahtuu elämän aikana paljon muutoksia, ja hyvät päivittäiset suunhoitorutiinit auttavat pitämään huolta suun terveydestä läpi koko elämän. Terve suu ei ole itsestäänselvyys, sanoo hammaslääkäri Pirta Liljekvist

Vanhusten suunterveys vaatii parannuksia 

Nuutinen ja Järvinen muistuttavat, että Terveys 2011 -tutkimuksen mukaan yli 75-vuotiaista huomattavasti vähäisempi osa kokee suunterveyden hyväksi verrattuna työikäisiin.  

Suunterveydestä huolehtimisen pitääkin olla aiempaa vahvempi osa vanhuspalveluja, jotta siellä ammattilainen tunnistaa hampaiden hoidon tarpeen ja omahoitoonsa tukea tarvitsevat sekä osaa ohjata heidät suun terveydenhuoltoon.  

Toimiva hoitopolku sisältää ikääntyneen ihmisen suunhoidon suunnitelman ja takaa hoidon jatkuvuuden.  

Hyvinvointialueilla on jo hyviä, toimivia malleja jaettaviksi muillekin, mutta alueelliset erot palvelujen järjestämisessä ovat edelleen suuret. 

 

 

 Lue aiheesta lisää: https://www.lumoral.fi/blogs/uutiset/iakkaiden-kotihoidossa-tulisi-panostaa-enemman-suun-terveyteen