lumoral, tommi pätilä, koite health, apteekki, aPDT, hammasharja, sähköhammasharja, ientulehdus, plakki, suomalainen, keksintö

"Isoin juttu hampaiden hoidossa sitten hammasharjan keksimisen."

Laaja tutkimustieto osoittaa, että hammas-ja suuperäiset bakteerit ovat yhteydessä sydäntulehduksiin. Suun sairauksilla on yhteyksiä myös mm. keuhkosairauksiin, diabetekseen ja aineenvaihduntaongelmiin terveillä ihmisillä. HUSin tutkija ja sydänkirurgi Tommi Pätilä (kuvassa) havaitsi tämän konkreettisesti omassa työssään noin 10 vuotta sitten, ja päätti ettei enää koskaan halua nähdä plakkia sydämestä otetuista näytteistä.

Tästä havainnosta lähti suomalaisen Koite Healthin matka suunterveyden innovaation kehitystyön parissa. Koite Health on suomalainen terveysteknologiayritys. Sen kehittämä kaksoisvalohoitoon perustuva Lumoral-laitte eliminoi haitalliset bakteerit hampaista kohdennetusti. Tähän ei mikään muu laite, suuvesi, hammastahna tai -harja pysty. 

Bakteereja sisältävää mikroskooppista plakkia jää aina hampaisiin myös harjaamisen jälkeen. Esimerkiksi markkinoiden parhaimmilla sähköhammasharjoillakin on saatu poistettua vain 64% plakista. Lumoralin avulla plakin bakteerit voi poistaa hampaiden pinnalta 99,99 %:sti. Kyseessä saattaakin olla "Isoin juttu hampaiden hoidossa sitten hammasharjan keksimisen", kuten eräs suomalainen hammaslääkäri on todennut Lumoralista. Myös suuhygienistit suosittelevat laajasti Lumoralin käyttöä. Lumoralin myynti on myös juuri alkanut Ruotsissa, missä Lumoral on saanut lentävän lähdön.

Hampaat saattavat näyttää puhtailta, mutta kat

Kuva: Harjaamisen jälkeen hampaat saattavat näyttää puhtailta paljailla silmillä tarkasteltuna (vasen). Lähi-infrapuanavalolla katsellessa näkee selkeästi, että hampaissa kuitenkin on edelleen runsaasti plakkia jäljellä. 

Lähes kaikilla on reikiä hampaissa jossain vaiheessa elämäänsä, ja eriasteista ientulehdusta on noin 70 prosentilla ihmisistä. Lisäksi parodontiittia eli hampaan kiinnityskudossairautta sairastaa yli puolet 30 vuotta täyttäneistä suomalaisista. Hammasplakin bakteerit aiheuttavat noin 95 % suusairauksista, ja Lumoral on ainoa laite, joka säännöllisesti käytettynä poistaa plakin ja estää uuden plakin muodostumista. 
Suun pulmat ovat usein oireettomia ja saattavat jäädä huomaamatta. Havaitsematta jääneet suun krooniset infektiot voivat edistää vakavien sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen ja keuhkosyövän ilmaantumista ja lisätä ennenaikaisen synnytyksen riskiä odottavalla äidillä.

Lumoral on hampaita puhdistava laite, jota käytetään säännöllisen hampaiden harjauksen lisäksi. Elävistä bakteerisoluista koostuva plakki on normaalisti liimamaista ja vaikeata saada hampaiden pinnasta pois kokonaan vain harjan avulla. Lumoralin käytön jälkeen plakin rakenne muuttuu helpommin pois harjattavaksi. Eron huomaa jo ensimmäisen käytön jälkeen: hampaat tuntuvat sileiltä, liukkailta ja todella puhtailta.

Lumoral soveltuu kaikille, mutta on erityisen tärkeä niille, joilla on reikiintymistä tai ientulehdusta. Lumoral on tieteellisesti kehitetty, ja sen antibakteerinen teho on hyvin todennettu. Lumoral on luokan II lääketieteellinen ja CE-hyväksytty laite, jota on myyty Suomessa jo yli 5 000 kappaletta.

Lumoralin voi jo hankkia itselleen hyvin varustelluista apteekeista. Jos omasta apteekista ei Lumoralia löydy, voi apteekkia pyytää tilaamaan laitteen apteekkitukusta. Lumoralin voi tilata nopeasti kotiin myös verkkosivujen www.lumoral.fi kautta.

Pakarinen S, Saarela RKT, Välimaa H, Heikkinen AM, Kankuri E, Noponen M, Alapulli H, Tervahartiala T, Räisänen IT, Sorsa T, Pätilä T. Home-Applied Dual-Light Photodynamic Therapy in the Treatment of Stable Chronic Periodontitis (HOPE-CP)—Three-Month Interim Results. Dentistry Journal. 2022; 10(11):206. https://doi.org/10.3390/dj10110206

Aggarwal N, Gupta S, Grover R, Sadana G, Bansal K. Plaque Removal Efficacy of Different Toothbrushes: A Comparative Study. Int J Clin Pediatr Dent. 2019 Sep-Oct;12(5):385-390. doi: 10.5005/jp-journals-10005-1669. PMID: 32440042; PMCID: PMC7229370.

Nikinmaa S, Alapulli H, Auvinen P, et al. Dual-light photodynamic therapy administered daily provides a sustained antibacterial effect on biofilm and prevents Streptococcus mutans adaptation. PLOS ONE. 2020:2020.01.09.899963. DOI: 10.1371/journal.pone.0232775

Nikinmaa S, Moilanen N, Sorsa T, Rantala J, Alapulli H, Kotiranta A, Auvinen P, Kankuri E, Meurman JH, Pätilä T. Indocyanine Green-Assisted and LED-Light-Activated Antibacterial Photodynamic Therapy Reduces Dental Plaque. Dent J (Basel). 2021 May 3;9(5):52. doi: 10.3390/dj9050052. PMID:
34063662; PMCID: PMC8147628

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.