Ientulehdus saattaa vaikuttaa myös dementiariskiin

Ientulehdus saattaa vaikuttaa myös dementiariskiin

Hampaiden kiinnityskudosten tulehdus eli parodontiitti saattaa suurentaa riskiä sairastua dementiaan tai sitä lievempään muistisairauteen. Erityisesti yhteys näkyy potilailla, joilta on hampaita irronnut, raportoi Uutispalvelu Duodecim.

Journal of the American Geriatrics Society -tutkimuksen tulosten perusteella riski sairastua dementiaan tai sitä lievempään kongnitiivisten mielentoimintojen heikentymään oli noin viidenneksen suurempi, jos potilaan hammasterveys oli huonolla tolalla.

Lisäanalyysissa yhteys havaittiin varsinkin potilailla, joilta oli irronnut hampaita tai jotka olivat jo täysin hampaattomia. Kaikkien hampaiden puuttuminen liittyi dementian ja osittainen hampaattomuus kognitiivisten mielentoimintojen heikentymän riskiin.

Hampaiden kiinnityskudosten tulehdus johtaa hoitamattomana hampaattomuuteen ja siihen liittyvä tulehdustila on yhdistetty muun muassa sydän- ja verisuonitautien ja mahdollisesti diabeteksen riskiin. Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että vaikka heidän katsaustutkimuksensa on tiettävästi kattavin aiheesta tehty selvitys, analysoiduista tutkimuksista ei voi suoraan päätellä johtuvatko muistisairaudet huonosta hammasterveydestä vai heikkeneekö se vasta muistisairauden myötä. Tämän vuoksi yhteyttä olisi hyvä tutkia lisää.

Lähde: Journal of the American Geriatrics Society 2022;DOI:10.1111/jgs.17978

Lue aiheesta lisää: Lumoralista-apu-78-vuotiaan-muistisairaan-potilaan-iensairauteen

 

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.

Kesäkampanja – Katso tarjoukset! Kesäkampanja – Katso tarjoukset!