Hyvä suunterveys on avain naisen hyvinvointiin 

Hyvä suunterveys on avain naisen hyvinvointiin 

Kuukautiskierron, raskauden ja vaihdevuosien aikana muuttuvat hormonitasot voivat lisätä naisilla suun, hampaiden tai ikenien ongelmien riskiä. Huolellinen hampaiden harjaus ja hammasvälien lankaus sekä säännölliset hammaslääkärikäynnit tukevat ihan jokaisen suunterveyttä ja hyvinvointia. Antibakteerinen Lumoral-hoito estää suusairauksien syntymisen naisten suunterveyden kannalta haastavissakin elämänvaiheissa.

Kun hormonitasot muuttuvat, ienherkkyys voi lisääntyä. Ienverenvuoto on naisilla yleistä etenkin raskauden aikana, jolloin kehon immuunijärjestelmä on tavallista herkempi. Tämä voi johtaa iensairauden puhkeamiseen – pahimmillaan parodontiittiin eli hampaiden kiinnityskudosten sairauden syntymiseen.

Tutkimusten mukaan noin 40 prosentilla raskaana olevista naisista on jonkinasteinen parodontiitti suussaan. Parodontiitin puhkeamisen taustalla on useimmiten puutteellinen suuhygienia, jonka seurauksena hammasplakkia kertyy ja vähitellen kovettuu hampaiden pinnoille.  

Säännöllinen ja huolellinen hampaiden harjaus ja hammaslangan käyttö vähentää  ienärsytyksen ja verenvuodon riskiä raskaudenkin aikana poistamalla tätä hampaiden pinnoille kertynyttä plakkia. Markkinoiden paraskin sähköhammasharja poistaa hammasplakin haitallisista bakteereista kuitenkin vain noin 60 prosenttia. Antibakteerisen Lumoral-hoito iskee jäljelle jäävään piilevään plakkiin antaen lisätukea suunterveyteen naisen kaikkien elämänvaiheiden aikana.

Hormonivaihtelut suusairauksien taustalla?

Hormonitasot nousevat ja laskevat kuukautiskierron aikana. Ovulaation aikana ja muutama päivä ennen kuukautisten alkamista korkeammat progesteronihormonipitoisuudet voivat johtaa ikenien turvotukseen, punoitukseen ja verenvuotoon hampaita harjatessa. Myös hormonaaliset ehkäisymenetelmät vaikuttavat estrogeeni- ja progesteronihormonien määrään elimistössä, jolloin ienherkkyys ja ienverenvuoto saattaa lisääntyä.

Hormonit voivat vaikuttaa myös siihen, miten suun kudokset paranevat esimerkiksi hammaspoiston tai muun hammashoitotoimenpiteiden jälkeen. Jos olet menossa vaikkapa hammaspoistoon, on siksi hyvä muistaa kertoa hammaslääkärille kaikista käyttämistäsi lääkkeistä, myös ehkäisyvalmisteista.

Raskaus vaatii erityisen huolellista suunhoitoa 

Hormonitoiminnan muutosten vuoksi sylki happamoituu ja vastustuskyky plakkia vastaan laskee. Raskauden aikana huolellinen suuhygienia on erityisen tärkeää, mutta hampaiden harjaaminen saattaa hankaloitua. Jos käyttämäsi hammastahnan voimakas haju tai maku aiheuttaa raskauspahoinvointia, kannattaa kokeilla hammastahnamerkin vaihtamista toiseen.

Jos raskauden aikana kärsii oksentelua aiheuttavasta aamupahoinvoinnista, hammaskiille joutuu koville suuhun nousevien mahahappojen vuoksi. Myös närästys, joka on raskauden aikana tavallinen vaiva, kuluttaa hammaskiillettä. Oksentelun ja närästyksen aiheuttaman hammaseroosion estämiseksi on hyvä ottaa tavaksi säännöllinen ksylitolin käyttö. Myös suun huuhtelu vedellä aina oksentamisen jälkeen auttaa vähentämään mahahappojen aiheuttamaa hammaskiilteen kulumista.

Jos olet raskaana, kerro tästä hammaslääkärillesi. Hän saattaa suositella tiheämpiä suuhygienistikäyntejä raskauden aikana, jotta esimerkiksi ientulehduksen kehittymisen riski vähenisi.  Huolellisella suuhygienialla voidaan ehkäistä myös hormonalisista syistä johtuvia ienongelmia ja jopa hampaiden irtoamisia. 

On hyvä muistaa, että huolellinen raskaudenaikainen suuhygienia on tärkeää myös kehittymässä olevan lapsen hyvinvoinnin kannalta. Parodontiiti on tutkimusten mukaan yhteydessä muun muassa ennenaikaiseen synnytykseen ja lapsen alhaiseen syntymäpainoon.

Antibakteerinen Lumoral-hoito on erittäin suositeltavaa raskauden aikana, koska se auttaa odottavaa äitiä pitämään huolta niin hänen omasta suunterveydestään kuin syntymättömän  lapsensa terveydestä.

Miten vaihdevuodet vaikuttavat naisen suun terveyteen?

Monet naiset tuntevat kipua tai polttavaa tunnetta suussaan vaihdevuosien aikana tai niiden jälkeen. Suu voi olla kipeä ja limakalvot arat ja haavaiset. Makuaistikin voi muuttua. Vaihdevuosien aikana elimistön estrogeenituotanto vähenee merkittävästi, ja tällä on vaikutusta myös suunterveyteen, sillä syljen eritys suussa samalla vähenee. 

Sylki suojaa hampaita reikiintymiseltä, ja jos sylkeä ei ole, hampaat voivat reikiintyä helposti. Kun ikenien puolustuskyky heikkenee hormonimuutosten myötä, vähäinenkin bakteeriplakkimäärä aiheuttaa helposti ientulehduksen.

Kuiva suu on hormonaalisesta taustastaan johtuen selvästi tavallisempi vaiva naisilla kuin miehillä. Myös monet sairaudet ja lääkevalmisteet, joita vaihdevuosi-ikäisille määrätään, lisäävät kuivuuden tunnetta suussa.

Vaihdevuosien jälkeinen alhainen estrogeenihormonin määrä nostaa jokaisen naisen osteoporoosiriskiä. Kun osteoporoosin johdosta luusto heikkenee, myös iensairaudet voivat puhjeta nopeammin. Jos luun mineraalitiheys on alhainen, menetät todennäköisemmin myös hampaita. 

Ikääntyminen nostaa myös implanttihoitojen tarpeen todennäköisyyttä. Implantteja asetetaan myös potilaille, joita on hoidettu parodontiitin vuoksi. Tämä voi olla haastavaa implanttien kestävyyden kannalta, koska implanttien asettaminen edellyttää tervettä kasvojen alueen luustoa ja terveitä ikeniä.

Huolellinen hampaiden omahoito on implanttihoidon hyvän tuloksen edellytys. Jos sinulla on suussa implantti, riski sairastua iensairauksiin ei häviä mihinkään. Ilman asianmukaista hoitoa implantin ympäröivään ienkudokseen voi kehittyä peri-implantiitti. 

Peri-implantiitti syntyy, kun bakteerit kerääntyvät ja vaikuttavat ienkudokseen ja luuhun hammasimplantin ympärillä. Myös tätä vastaan voit suojautua säännöllisen antibakteerisen Lumoral-hoidon avulla.


Lähteitä:

Srinivas SK, Parry S. Periodontal disease and pregnancy outcomes: time to move on? J Womens Health (Larchmt). 2012 Feb;21(2):121-5. doi: 10.1089/jwh.2011.3023. Epub 2011 Oct 12. PMID: 21992584; PMCID: PMC3270055.

Suri V, Suri V. Menopause and oral health. J Midlife Health. 2014 Jul;5(3):115-20. doi: 10.4103/0976-7800.141187. PMID: 25316996; PMCID: PMC4195183.

 

Miksi Lumoral-hoito?

  • vähentää hammaskiven muodostumista

Hammaskivi muodostuu kun hampaiden pinnalle jäänyt hammasplakki mineralisoituu kovaksi. Lumoral vähentää hammasplakin muodostumista ja hidastaa uuden hammaskiven kehittymistä.

  • ehkäisee hampaiden reikiintymistä

Hampaat reikiintyvät kun happoa tuottavat bakteerit asettuvat pitkäaikaisesti hampaan pinnalle syövyttäen hammaskiillettä ja hammasluuta. Lumoral-menetelmässä käytettävä Lumorinse-suuhuuhde poistaa happoa tuottavat bakteerit hampaan pinnalta tehokkaammin kuin mikään muu suuhuuhde – ja mikä parasta, se soveltuu säännölliseen käyttöön!

  • ehkäisee ientulehduksia

Lumoral-menetelmä eliminoi ientulehduksia aiheuttavia bakteereja hampaiden pinnalta ja ienrajasta sekä vähentää niin hammasplakin kuin hammaskiven kertymistä ienrajaan. Hammasplakin ja hammaskiven kertyminen ienrajaan on yleinen ientulehdusten aiheuttaja.

  • hoitaa ärtyneitä ja tulehtuneita ikeniä

Lumoral vähentää ikeniin kohdistuvaa bakteeriärsytystä. Lumoral-laitteen lähi-infrapunavalo myös stimuloi suun kudoksia nopeuttaen niiden paranemista.

  • raikastaa hengityksen

Hampaiden pinnalle ja ienrajaan kertyvät anaerobibakteerit erittävät pahanhajuisia kaasuja. Lumoral eliminoi suussa esiintyviä haitallisia bakteereja raikastaen hengityksen.

  • ylläpitää suun tervettä bakteeritasapainoa

Lumoral-hoito kohdistuu hampaiden pinnalle ja ienrajaan, mutta ei vaikuta suun normaaliin bakteeritasapainoon. Hampaat ovat kehon ainoa uusiutumaton pinta, johon bakteerit voivat kiinnittyä ja aiheuttaa hammas ja iensairauksien kehittymisen. Lumoral ylläpitää suun tervettä bakteeritasapainoa estämällä ei-toivotun hammasplakin muodostumista.

  • vaalentaa hampaita ja poistaa värjäytymät

Lumoral-menetelmä poistaa tehokkaasti plakin myötä hampaisiin pinttyneitä värjäytymiä.

 

Lue lisää: https://www.lumoral.fi/pages/odottavan-aidin-suunterveys

 Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.