Diabetes

Hyvä suun terveys tukee diabeteksen hoitotasapainoa

Diabetes

Diabeetikoilla on noin kolminkertainen riski sairastua ientulehdukseen ja parodontiittiin. Krooninen tulehdustila hampaiden tukikudoksissa heikentää verensokerin säätelyä, ja toisaalta diabetes altistaa parodontiitille. Mitä diabeetikko voi tehdä ehkäistäkseen ja hoitaakseen iensairauksia?

Suun kiinnityskudossairaudet eli iensairaudet ovat yleisin ihmisten tulehdussairaus. Niitä ovat ientulehdus ja parodontiitti. Ientulehdus on yleinen ienkudoksen tulehdus, joka voidaan kokonaan hoitaa tehostetulla suuhygienialla.

Hoitamattomana ientulehdus voi johtaa parodontiittiin. Parodontiitti on yleinen ikenien krooninen tulehdustila, joka vaikuttaa hampaan tukikudoksiin.

Parodontiitin ja diabeteksen välillä on kaksisuuntainen vaikuttavuus. Diabetes nostaa parodontiitin muodostumisen riskiä, ja toisaalta parodontiittiin liittyvä krooninen tulehdustila heikentää verensokerin säätelyä.

Parodontiitti on usein oireeton

Parodontiitti on pitemmälle edennyt ientulehdus, joka tuhoaa hampaan kiinnityskudoksia. Parodontiitti on usein oireeton ja voi pahimmillaan johtaa hampaan menetykseen.

Parodontiitissa tulehdus tuhoaa hammasta ympäröivää pehmytkudosta irrottaen ikenen hampaan pinnasta, mikä johtaa ientaskun syventymiseen.

Parodontiitti on hitaasti etenevä sairaus, jonka tuhot ovat peruuttamattomat. Aikaisessa vaiheessa parodontiitti on yleensä oireeton ja sen olemassaolo huomataan usein vasta, kun hampaat alkavat liikkua. 

Parodontiitti vaikuttaa verensokerin säätelyyn

Diabetes on tunnettu riskitekijä suun kiinnityskudossairauksille ja parodontiitin riski on kolminkertainen diabeetikolle. Vaikka ientulehdus on yleisempää kakkostyypin diabeetikolla, myös ykköstyypin diabetes altistaa ientulehdukselle.

Parodontiitilla on verensokerin säätelyä heikentävä vaikutus. Tämän lisäksi parodontiitti altistaa merkittäville sairauksille kuten sydän- ja verisuonitaudeille sekä munuaistaudeille. Tutkimuksessa, jossa seurattiin 10 958 tyypin 2 diabeetikkoa, löydettiin, että ne tutkittavat, joilta puuttuivat hampaat, olivat kaksinkertaisesti riskissä kuolla ennenaikaisesti verrattuna niihin, joilla hampaat oli tallella.

Ienverenvuoto viestii ikenien terveydentilasta

Kotona suun kiinnityskudosten tilaa voi seurata seuraamalla ikenien verenvuo­toa. Kaikilla on ajoittaista verenvuotoa ikenistä hampaiden harjauksen yhtey­dessä.

Ienverenvuoto hammaslääkärin tai suuhygienistin testaamana on tär­keä kliininen testi, joka kertoo ikenien tilanteesta. Vuotava ien on aina merkki tulehduksesta ja vuotamaton ien osoit­taa 98–100 % varmuudella, että ikenen tulehdus on rauhoittunut.

Lumoral tukee diabeetikon suun terveyttä

Diabeetikon on erittäin tärkeää pitää huolta suun terveydestä. Muista siis kaksi asiaa: hyvä sokeritasapaino ja ham­mashygienia. Hyvään hammashy­gieniaan kuuluu säännöllinen vierailu hammaslääkärillä.

Lumoralilla voi tehostaa kotona tehtävää hampai­den puhdistusta. Lumoral koh­dentaa voimakkaan antibakteerisen vaikutuksen hammasplakkiin ja ienra­jan taudinaiheuttajiin. Lumoralin anti­bakteerinen vaikutus on tehokkaampi kuin klooriheksidiinin ja se soveltuu jat­kuvaan käyttöön.

Lue lisää parodontiitista täältä.