Valokeilassa uudet suomalaiset suulääketieteelliset keksinnöt – Lumoral mukana

Valokeilassa uudet suomalaiset suulääketieteelliset keksinnöt – Lumoral mukana

Helsingin yliopiston suu- ja iensairauksien laitos sijoittuu eri kansainvälisissä ranking-listoissa 20 parhaan joukkoon. Ylläpitääkseen perinnettä pohjoismaisena hammaslääketieteen huippunimenä yliopisto järjesti 11.8.2023 päivän mittaisen kansainvälisen seminaarin Finnovaatiot suunterveyden alalla, jossa esille pääsi joukko suomalaisia suulääketieteellisiä keksintöjä, kuten antibakteerinen Lumoral-hoito, joilla on potentiaalia mullistaa suusairauksien tulevaisuuden hoito ja ennaltaehkäisy.

Tapahtuma houkutti koolle joukon hammaslääketieteen alan ammattilaisia sekä alaa opiskelevia tulevaisuuden huippuosaajia. Seminaarin puheenjohtajana toimi Helsingin yliopiston suu- ja iensairauksien yksikön professori Timo Sorsa. Professori Sorsan mukaan uusia suu- ja iensairauksien hoitoa tehostavia teknologioita kehitetään jatkuvasti. Tässä kehityksessä Suomella on merkittävä edelläkävijän asema. Sorsan mukaan kehitys vaatii aktiivisesti tukea, jotta asema myös säilyy jatkossa.

Sorsan mukaan uudet suulääketieteen innovaatiot tarjoavat sekä yksilöille uusia välineitä  suunterveyden parantamiseen että yhteiskunnalle keinoja rajallisten hammashuoltoresurssien säästämiseen ja kustannustehokkaaseen yksilöidympään hammashuoltomalliin siirtymiseen. Kokonaisuudessaan ennaltaehkäisevällä suunterveydenhoidolla sekä sitä vahvistavilla suomalaisilla suulääketieteellisillä editysaskeleilla on merkittävä rooli.

Parodontiitin aktiivinen kiinnityskudoskato selville minuuteissa

Parodontiitti eli ientulehdus on kansansairaudeksi luokiteltava tauti, jota yli puolet suomalaisista sairastaa – joskus jopa täysin ilman oireita. Koska salakavala parodontiitti on yhteydessä moniin elimistön systeemisairauksiin, sen varhainen havaitseminen ja hoitaminen on kuitenkin potilaan yleisterveydenkin kannalta tärkeää. 

Tämän mahdollistavat niin antibakteerinen Lumoral-menetelmä, terveydelle haitallisen parodontiitin paljastava aMMP-8-pikatesti sekä Suomen luonnosta löytyvästä “supermarja” puolukasta valmistettu fermentoitu mehu, joka Lumoral-hoidon tavoin tukee käyttäjänsä suunterveyttä ja alustavien tutkimusten mukaan mahdollisesti myös elimistön systeemistä hyvinvointia.

Tilaisuudessa esillä olleen aktiivisen matriksin metalloproteinaasi-8 (aMMP-8) -pikatestin avulla voidaan mitata ja arvioida viidessä minuutissa parodontiitin aktiivinen kiinnityskudoskato ja sen etenemisen riski suoraan hammaslääkärivastaanoton hoitotuolissa ei-invasiivisesti eli kajoamatta tutkimuksellisesti kudoksiin. Testi täydentää parodontiitin ja peri-implantiitin diagnostiikkaa, hoitotuloksen seurantaa sekä ylläpitohoitoa. 

– Vaikka näkyviä merkkejä vakavan iensairauden eli parodontiitin olemassaolosta ei olisikaan, taudin aktivoitumis- ja etenemisriskiä voidaan arvioida hyödyntämällä aMMP-8 biomerkkiainediagnostiikkaa pikatestinä. Tämä pätee myös nuorilla potilailla, kertoi keväällä väitellyt Ismo T. Räisänen.

Räisänen jatkaa, että hänen väitöstyönsä – Risk factors and active matrix metalloproteinase-8 (aMMP-8) diagnostics for initial periodontitis in adolescents – antaa lisänäyttöä aMMP-8-tuolinvierustestin hyödystä nuorten alkavan parodontiitin tunnistamiseksi.

– Tutkimus on merkittävä, sillä nyt ensimmäistä kertaa suomalaistutkimuksessa on saatu rohkaisevia tuloksia nuorten parodontiitin riskipotilaiden tunnistamisessa pikadiagnostiikan keinoin, toteaa Räisänen. 

Nopea iensairauksien diagnosointi ja tehokasta hoitoa myös implanttipotilailla

Vuoden Suuhygienisti 2022 -tittelin napannut filosofian tohtori ja tutkija Hanna Lähteenmäki muistutti esityksessään, että ientaskunesteestä otettava aMMP-8-entsyymin testi nopeuttaisi iensairauksien diagnosointia myös implanttipotilailla.  

Lähteenmäki on julkaissut useita kansainvälisiä sekä suomenkielisiä artikkeleita alan lehdissä sekä toiminut alansa asiantuntijana ja luennoitsijana. Hänen tutkimuksissaan ovat olleet mukana myös suomalaiset uudet innovaatiot kuten antibakteerinen Lumoral-hoito, jolla on tutkimuksissa saatu hyviä tuloksia myös hammasimplantteihin liittyvien tulehdusten hoidossa. 

– Hammasimplanttien tulehdukset ovat erittäin vaikeahoitoisia. Tutkimuksissani osoitin Lumoralin vaikuttavan merkitsevästi suun terveydentilaan tulehtuneen implantin ympärillä. Tämä todettiin usealla rinnakkaisella menetelmällä, joilla tulehdusta voidaan arvioida.

Filosofian tohtori, tutkija, shg (YAMK) Hanna Lähteenmäki 

Seminaarissa HUS-sairaalan lasten sydänkirurgi Tommi Pätilä puolestaan esitteli kuulijoille muitakin merkittäviä Lumoral-menetelmän tieteellisiä tuloksia sekä muun muassa sitä, mihin antibakteerisen Lumoral-hoidon ainutlaatuinen suunterveyttä parantava antibakteerinen teho perustuu. Pätilän mukaan Lumoral-hoidon toimivuudesta on kerääntynyt paljon tieteellistä näyttöä ja uusia tutkimuksia käynnistetään jatkuvasti niin Suomessa kuin maailmalla, jotta Lumoral-hoidon hyötyä voidaan tarkastella mahdollisimman objektiivisesti. 

– Erilaiset parodontiittisairaudet ovat valtavan yleisiä kaikkialla maailmassa. Tutkimustyömme alkutaipaleella halusimme löytää tehokkaan keinon taudin torjumiseksi erilaisilla potilasryhmillä. Esimerkiksi ikääntyville potilaille suunterveydestä huolehtiminen voi olla haastavaa. Samoin tupakoivien parodontiittipotilaiden parodontiitin hoito on haasteellista. Olisiko Lumoral-hoidosta etua esimerkiksi tupakoiville parodontiittipotilaille? Nämä ovat esimerkkiryhmiä, joilla Lumoralin hyötyä arvioidaan perinteisen hammashoidon tukena, Pätilä sanoo.

Juuri tähän kreikkalaisyliopiston tutkijat etsivät vastauksia. Thessalonikin Aristoteleen yliopiston professori ja ennaltaehkäisevän hammaslääketieteen laitoksen johtaja, Dimitra Sakellarin mukaan tupakan käyttö on yksi tärkeimmistä parodontiitin riskitekijöistä. 

– Tupakointi vaikuttaa kielteisesti sekä tautiin että taudin kehittymiseen ja hoitostrategioiden onnistumisiin. Tupakoidessa suun limakalvojen mikroverenkierto heikkenee, mikä puolestaan pahentaa parodontiittia, hän kuvailee.

Sakellarin johtama tutkijaryhmä selvittää parhailaan sitä, tukeeko antibakteerinen Lumoral-hoito ei-kirurgista parodontiitin hoitoa tupakoivilla potilailla.  

Lumoralin avulla plakin haitallisia bakteereja voidaan tehokkaasti poistaa hampaiden pinnoilta ja ienrajoista. Kotona Lumoral-laitteen avulla annosteltu aPDT-hoito on osoittautunut huomattavasti tehokkaammaksi ja myös paremmaksi siedetyksi kuin klooriheksidiinipohjainen suuvedet, joita yleisesti nykyään käytetään.

Professori Dimitra Sakellarin tutkijaryhmä tutkii parhaillaan antibakteerisen Lumoral-hoidon vaikutusta ei-kirurgisen parodontiitin hoidon lisänä tupakoivilla potilailla. 

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.

Äitienpäivä – Katso tarjoukset! Äitienpäivä – Katso tarjoukset!