Valoaktivoitava hoito tehostaa peri-implanttikudosten omahoitoa

Valoaktivoitava hoito tehostaa peri-implanttikudosten omahoitoa

Hammasimplanttien kestävyys on usein erinomainen ja asennusten onnistumisprosentti korkea. Ongelmia kuitenkin myös esiintyy, ja tulehdus implantin ympärillä olevissa kudoksissa on tavallista. Yleinen syy implanttiperäisen kudosten tulehduksen ja kiinnityskudosten tuhoutumisen etenemiseen on biofilmi.

Kuva 1. Parodontologi Pekka Kallio hyödyntää Lumoral-hoitomenetelmää potilaillaan ennen ja jälkeen leikkauksen. Tavoitteena on tehostaa implanttileikkauksesta parantumista. Tämän seurauksena klooriheksidiiniin liittyvä hampaiden värjäytyminen on minimoitu ja potilaat ovat tyytyväisiä.

Huolellisen hammashoitorutiinin ensisijainen tavoite on biofilmin poistaminen. Lumoral® on uusi, kotikäyttöön suunniteltu hammashoidon väline, joka mahdollistaa antibakteerisen hoidon biofilmiä vastaan.

Laitteen markkinoille tuoja Koite Health on julkaissut useita artikkeleita Lumoral-hoidon antibakteerisesta tehosta, ja tulokset ovat olleet hyviä. Yritys on yhdistänyt antibakteerisen fotodynaamisen hoidon (aPDT) antibakteeriseen siniseen valoon (aBL). Lumoral-hoito auttaa eliminoimaan yli 99 % biofilmin bakteereista.

Antibakteerinen kaksoisvalo tuhoaa biofilmin bakteerit

Lumoral-laite on tutkijoiden mukaan myös parodontiitin ja peri-implantiitin hoitoon soveltuva hammashoidon uusi työkalu. 

Kuva 2. Ilman samanaikaista suoritettavaa ammattimaista mekaanista puhdistusta Lumoral® vähensi tutkittavien potilaiden paikallista tulehdusta. Mittareina toimivat  Periosafe aMMP-8 -testi ja ienverenvuoto taskuja mitattaessa (BoP). Visuaalinen plakki-indeksi VPI myös osoitti heillä paranemista.

Parodontiitti on bakteereiden aiheuttama suun tulehdussairaus, joka tuhoaa hammasta ympäröivää ienkudosta ja leukaluuta. Sairaus koskettaa monia – jopa 70 % länsimaisesta aikuisväestöstä on parodontiittia suussaan – usein jopa tietämättään. 

Peri-implantiitti on puolestaan bakteeriperäinen hammasimplantteja ympäröivien kudosten sairaus, jolle on tyypillistä etenevä luukato implanttia tukevassa luussa. Implanttia tukevan luun etenevään katoon vaikuttavat monet tekijät. Sellaisia voivat olla plakin bakteerien aiheuttama ärsytys, mahdollinen samanaikaisesti esiintyvä parodontiitti sekä potilaan systeeminen terveydentila. 

Lumoral-hoito tepsii tutkimusten mukaan molempiin suun sairauksiin. Lumoral-menetelmässä suun terveyttä edistävä antibakteerinen “punainen” PDT-valo (aPDT) aktivoi valoherkän Lumorinse-suuhuuhteen ja saa näin aikaan suun haitallista bakteeristoa eliminoivan reaktion. 

– Samalla menetelmällä valkosolut siivoavat soluun syödyt bakteerit. Myös lehtivihreä toimii samalla mekanismilla, joten kyseessä on hyvin luonnollinen ilmiö, kertoo lasten sydänkirurgi ja tutkija Tommi Pätilä.

Valoaktivoitavan hoidon laitteen antibakteerinen sinivalo tehostaa punaisen valon vaikutusta. Pätilän mukaan laitteen antibakteerinen sinivalo (aBL) aktivoi suussa olevien bakteerien luonnollisia värimolekyylejä porfyriineja ja flaviineja. aPDT:n ja sinivalon yhdistetty käyttö onkin osoittautunut erittäin tehokkaaksi erityisesti biofilmien torjunnassa.

Kuva 3. Lumoral inaktivoi plakin sisältämät bakteerit kohdennetusti. Hoidon antibakteerinen vaikutus on siellä, missä suuvesi ja valo kohtaavat. Lumoral®-valmistetta käytetään yhdessä Lumorinse®-suuveden kanssa. Se on veteen liukeneva tabletti, joka sisältää 7 mg väriainetta nimeltä indosyaniinivihreä. Suuveden aktiivinen aine tarttuu plakkiin.

Testattu myös peri-implantiitin hoidossa

Lumoral-laitetta on testattu nyt myös peri-implantiitin hoidossa. Pilottitutkimukseen osallistui seitsemän potilasta, joilla oli diagnosoitu peri-implantiitti tai sen lievempi muoto peri-implanttimukosiitti. Lumoral®-hoito lisättiin osaksi potilaiden säännöllistä kotona suoritettavaa hampaiden omahoitorutiinia. Aluksi tutkittavat käyttivät Lumoralia kerran päivässä kahden viikon ajan ja tämän jälkeen kahdesti päivässä seuraavien kahden viikon ajan. Lumoral®-hoidon vaikutusta seurattiin seurantakäynnillä kahden ja neljän viikon kuluttua hoidon aloittamisesta.

Plakin ja ientä koskevan verenvuodon määrä tulehtuneen implantin ympärillä väheni hoidon ansiosta merkittävästi lähtötilanteeseen verrattuna, selvisi tutkimuksen tuloksista. Neljällä potilaalla seitsemästä tulehdusmerkkiaineen arvo implanttitaskussa laski normaalille tasolle. Laitteen käyttö todettiin myös helpoksi ja se on turvallista.

Tutkijoiden mukaan pilottitutkimus vahvistaa, että säännöllisesti toistuva Lumoral®-hoito on lupaava keino implanttiperäisen sairauden hoidossa. Lumoral® voi ehkäistä ja parantaa hammasimplantteja ympäröivän kudoksen tulehdusta ja edistää samalla koko suun hyvinvointia. Lisätutkimukset suuremmilla potilasaineistoilla ovat tervetulleita, jotta saadaan selville hoidon pidempiaikaiset hyödyt hammasimplanttipotilailla.

 

Lähteet: 

Nikinmaa S, Alapulli H, Auvinen P, Vaara M, Rantala J, Kankuri E, et al. Dual-light photodynamic therapy administered daily provides a sustained antibacterial effect on biofilm and prevents Streptococcus mutans adaptation. PloS one [Internet]. 2020 May;15(5):e0232775. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32374766

Lähteenmäki, H.; Pätilä, T.; Räisänen, I.T.; Kankuri, E.; Tervahartiala, T.; Sorsa, T. Repeated Home-Applied Dual-Light Antibacterial Photodynamic Therapy Can Reduce Plaque Burden, Inflammation, and aMMP-8 in Peri-Implant Disease—A Pilot Study. Curr. Issues Mol. Biol. 2022, 44, 1273–1283. https://www.mdpi.com/1467-3045/44/3/85


 

 

 

 

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.

Maailman suunterveyspäivä – Katso tarjoukset! Maailman suunterveyspäivä – Katso tarjoukset!