Ientulehdus

Tutkimus: Piileväkin ientulehdus altistaa sydänoireille ja mielenterveysongelmille

Tutkimus: Piileväkin ientulehdus altistaa sydänoireille ja mielenterveysongelmille

Syvälle suun kudoksiin tunkeutuva ientulehdus eli parodontiitti on yhteydessä moniin sairauksiin. Tutkimustulokset osoittavat, että parodontiittia potevat henkilöt ovat alttiimpia muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille, mielenterveysongelmille ja monille autoimmuunisairauksille.

BMJ Open -lehdessä joulukuussa 2021 julkaistuun tutkimukseen osallistui 64 000 parodontiittia sairastavaa henkilöä ja 250 000 tervettä verrokkia 3,5-vuotisen seurantajakson ajan. Tulokset osoittavat, että parodontiittia potevat henkilöt ovat alttiimpia muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille, mielenterveysongelmille ja monille autoimmuunisairauksille.  

Tutkimuksen alussa parodontiittipotilaiden todettiin sairastavan sydän- ja verisuonitauteja noin 40 prosenttia verrokkejaan todennäköisemmin. Mielenterveyshäiriöt olivat heillä jopa 80 prosenttia todennäköisempiä ja autoimmuunisairaudet 30 prosenttia todennäköisempiä. Seurantajakson aikana diagnosoitujen uusin tapausten osalta ilmeni, että parodontiittia sairastavat henkilöt sairastuivat jopa 20–40 prosenttia todennäköisemmin sydän- ja verisuonitauteihin, kakkostyypin diabetekseen, masennukseen ja muihin mielenterveysongelmiiin sekä autoimmuunisairauksiin.

Suurentunut sairastumisriski voi olla osittain selitettävissä parodontiittiin liittyvällä tulehdustilalla. Monet sairaudet vaikuttavat kuitenkin myös potilaiden hammashygieniaan ja suun terveyteen. Tällainen kaksisuuntainen vaikuttavuus on todettu muun muassa parodontiitilla ja diabeteksella. Parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudosten tulehdustila heikentää diabeteksen kannalta oleellista verensokerin säätelyä, kun taas diabetes nostaa riskiä sairastua parodontiittiin.

Kaksi kolmesta

Parodontiittia potee Suomessa jopa kaksi kolmesta yli 30-vuotiaasta

Arviolta jopa kaksi kolmesta yli 30-vuotiaasta suomalaisesta kärsii alkavasta tai pidemmälle kehittyneestä parodontiitista.

Parodontiitti on usein kivuton ja parhaassa – tai pahimmassa – tapauksessa jopa oireeton, mikä tarkoittaa, että se voi edetä täysin huomaamatta. Jos oireita ilmenee, niihin kuuluvat punoittavat tai arat ikenet, pahanhajuinen hengitys ja lievä verenvuoto hampaita harjatessa tai langatessa. Pahimmillaan hammas voi alkaa heilua ja lopulta jopa irrota kokonaan.

Paras tapa ennaltaehkäistä parodontiittia on huolehtia säännöllisistä hammastarkastuksista ja päivittäisestä suuhygieniasta.

Artikkeli perustuu Uutispalvelu Duodecimin julkaisemaan artikkeliin BMJ Open -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.