Biofilm

Tupakointi on riski suunterveydelle – kaikki tupakan muodot terveydelle yhtä haitallisia

Tupakointi on riski suunterveydelle – kaikki tupakan muodot terveydelle yhtä haitallisia

Tupakointi on yksi suurimmista uhkista kansanterveydelle, joka tappaa vuosittain yli 8 miljoonaa ihmistä. Tupakan sisältämä nikotiini on merkittävä riski myös suunterveydelle, sillä se hankaloittaa muun muassa hampaan kiinnityskudossairaus parodontiitin hoitoa ja varhaista havaitsemista. 

Kaikki tupakan muodot ovat terveydelle yhtä lailla haitallisia, korostaa pitkään Suomessa nuorten potilaiden parissa työskennellyt suuhygienisti Marja Juselius. Tästä muistuttaa myös Maailman terveysjärjestö WHO:n luotsaama Maailman tupakaton päivä, jota vietetään vuosittain 31. toukokuuta.

– Nikotiinin aiheuttama riippuvuus on keskeinen syy sille, että ihmiset jatkavat nikotiinituotteiden käyttöä. Silloin myös suun terveys on jatkuvassa hälytystilassa ja ientulehduksen, limakalvomuutosten ja reikiintymisen riskit lisääntyvät.

Juselius muistuttaa, että erityisesti nuorilla tupakointi ja nuuskan käyttö liittyvät ryhmäpaineeseen: monet alkavat tupakoimaan ja käyttämään nuuskaa "koska kaveritkin käyttävät". Toisaalta myös motivaatio lopettamiseen voi tulla kavereilta, jotka haluavat päästä tupakoinnista eroon.

Yleisesti tiedetään, että nikotiinituotteiden käyttäminen pahentaa ja aiheuttaa suun ja kehon sairauksia, mutta harvoin tupakoitsijat katsovat suuhunsa ja huomioivat siellä esiintyviä muutoksia.

– Muutokset suussa tapahtuvat vähitellen, eivätkä ne välttämättä ”tunnu” miltään. Siksi onkin tärkeää käydä säännöllisesti hammashoidossa tarkastuksessa, Juselius kannustaa.

Nikotiini heikentää elimistön puolustusjärjestelmää

Tupakka, sikari, piippu, sähkötupakka ja nuuska heikentävät elimistön puolustusjärjestelmää, jolloin haavat – esimerkiksi hampaan poiston, hammaskiven poiston ja ienleikkauksen jälkeen – paranevat hitaammin. Nuuska aiheuttaa lisäksi limakalvoihin poimuja, joihin suun bakteerit helposti kerääntyvät aiheuttaen vakaviakin tulehduksia. Kaikki tupakkatuotteet lisäävät suusyövän riskiä ja heikentävät syöpähoitojen tehoa.

Nikotiini voi aiheuttaa suun limakalvoilla myös sienitulehduksia ja muita muutoksia, jotka voivat olla pahimmillaan suusyövän esiasteita.

– Tupakointi yhdessä alkoholin kanssa muodostaa erityisen suuren riskin sairastua suusyöpään.

Tupakkatuotteiden käyttäjällä on korkea suusairauden riski. Jos nikotiinituotteita käyttää ja samalla suuhygienia jää hoitamatta, voi tilanne johtaa vakavan iensairauden, parodontiitin, puhkeamiseen ja pahimmillaan jopa hampaiden irtoamiseen. Juseliuksen mukaan monelta tupakoitsijalta puuttuukin tämän vuoksi hampaita.

Salakavalasti etenevä parodontiitti

Ientulehduksen ensioire on ienverenvuoto, mutta tupakoitsijoilla se voi jäädä helposti huomaamatta. Tupakan sisältämä nikotiini heikentää ikenien verenkiertoa, jolloin ientulehdusta ei havaita ajoissa. Näin iensairaus pääsee salakavalasti etenemään parodontiitiksi. Parodontiitissa ienmuutokset ovat pysyviä. Taudin etenemistä voi huolellisella suuhygienialla ja ammattilaisen suorittaman hoidolla pyrkiä estämään, mutta varsinaista parannuskeinoa tautiin ei ole olemassa.

Iensairauden vuoksi ikenet voivat vetäytyä ja paljastaa hammaskaulan, joka vihloo ja reikiintyy helposti. Mikäli tupakoitsijalle asennetaan puuttuvan hampaan tilalle hammasimplantti, myös sen paraneminen hidastuu nikotiinin aiheuttaman ientulehduksen vuoksi ja komplikaatioiden riski kasvaa.

Kaikki tupakan muodot ovat yhtä haitallisia, eikä ole olemassa turvallista altistumistasoa tupakalle. Savukkeiden polttaminen on maailmanlaajuisesti yleisin tupakan käyttömuoto. Meillä Suomessa nuuskan käyttö on yleistynyt erityisesti nuorten keskuudessa, mutta tupakointi on vähentynyt tasaisesti 2000-luvulla. Juselius korostaa, että lopettamiseen tulisi kannustaa aktiivisesti.

– Nuuskan käyttäminen tupakoinnin sijaan ei ole vaihtoehto vieroituksessa. Nuuskassa on jopa 20 kertaa enemmän nikotiinia, joka limakalvojen kautta siirtyy heti verenkiertoon. Nuuska aiheuttaa myös paljon limakalvomuutoksia ja nuuskasyljen nielemisen kautta aineet siirtyvät koko kehoon ruoansulatuskanavan ja suoliston kautta, Juselius sanoo.

Nikotiinituotteita käyttävät sanovat usein, että ne piristävät, mutta tunne johtuu siitä, että ne lievittävät vieroitusoireita. Urheilijat käyttävät usein nuuskaa tupakoinnin sijaan. 

– Sitä on helppo käyttää ja se tuntuu piristävältä urheilusuorituksen aikana. Tutkimuksissa on kuitenkin huomattu, että nuuskan käyttäjän urheilutulokset ovat noin 20 % heikommat kuin niillä, jotka eivät käytä nuuskaa. Tämä johtuu verenkiertoelimistön kuljettaman hapen kulkeutumisen estymisestä lihaksiin, jolloin lihasten hapensaanti vähenee ja urheilusuoritus heikkenee, sanoo Juselius.

Marja Juselius myöntää, että tupakkatuotteiden käyttöä voi olla vaikea lopettaa. 

– Ei kuitenkaan saa lannistua epäonnistumisista, vaan täytyy yrittää uudelleen. Markkinoilta löytyy erilaisia nikotiinikorvaushoitovalmisteita, joista voi löytyä itselle sopiva. Tuotteiden käyttöohjeet on hyvä lukea huolella, jolloin niiden käyttö on oikeanlaista. Terveydenhoitohenkilöstö auttaa tarvittaessa lopettamisessa ja kannustaa myös löytämään keinoja nikotiinin käytön lopettamiseksi.

Juselius muistuttaa, että hammastarkastuksessa on tärkeää käydä säännöllisesti vähintään vuoden välein, jolloin mahdolliset muutokset ikenissä ja hampaissa ovat vielä pieniä ja tilanteeseen voidaan puuttua niin, etteivät ongelmat muodostu suuriksi ja vaikeahoitoisiksi. 

– Hammas- ja limakalvomuutokset eivät välttämättä tunnu miltään, mutta ne voivat vahingoittaa suun ja koko kehon terveyttä.

Tietyt lääkkeet, kuten tupakoinnin aiheuttamien keuhkovaurioiden hoidossa käytettävä hengitettävä lääke, voivat myös lisätä suusairauksia, Juselius jatkaa. 

– Lääke laskee suun pH:ta, vähentää syljen eritystä ja näin ientulehduksen ja reikiintymisen aiheuttama bakteerimassa lisääntyy. Lääkkeessä oleva kortisoni voi aiheuttaa limakalvoille sieni-infektion. Onkin tärkeää huolehtia hyvästä suuhygieniasta ja hakea neuvoja terveydenhoidon ammattilaisilta.

Miksi irti tupakasta? Suuhygienisti Marja Juseliuksen neuvot:

  • Tupakkatuotteet värjäävät hampaita, hammaspaikkoja sekä hammasproteeseja. Värjäymät voivat olla kiilteen värjäymiä, eikä niitä saa puhdistuksella pois. Vaikka värjäymät saataisiin puhdistettua, ne värjäytyvät helposti uudestaan, kun nikotiinituotteiden käyttöä jatketaan. 
  • Suun makuaisti voi heikentyä, mutta palautuu tupakkatuotteiden lopettamisen jälkeen. Monet imeskelevät erilaisia pastilleja hengityksen raikastamiseksi, mutta näissä pastilleissa on usein sokereita, jotka voivat aiheuttaa hampaiden reikiintymistä. Pastillien aromit sekoittuvat hengityksen hajuun niin, että hengitys ei raikastu, vaan se päinvastoin pahenee.
  • Sikaria ja piippua poltetaan pitkään, jolloin myrkyllisiä kemikaaleja hengitetään pitempään, ja näiden aineiden vaikutukset suussa myös kestävät pidempään. Lisäksi sikareissa on enemmän nikotiinia, tervaa ja hiilimonoksidia kuin savukkeissa. Piipputupakassa on enemmän nikotiinia kuin muissa tupakkamuodoissa. Myös passiivinen tupakointi aiheuttaa vakavia terveysongelmia, esim. hengitystieinfektioita ja astmaa, joiden hoitoon voidaan tarvita hengitettäviä lääkkeitä, joilla on vaikutuksia suun terveyteen.
  • Sähkötupakka sisältää muun muassa nikotiinia, propyleenioksidia sekä muita kemikaaleja, jotka ovat syöpää aiheuttavia aineita, joten tupakkatuotteiden vieroituksessa ei saa käyttää sähkötupakkaa. Sähkötupakan käyttö edistää sekä ylläpitää nikotiiniriippuvuutta.  Myös sähkötupakointi vähentää syljeneritystä, jolloin muodostuu paljon bakteeriplakkia, joka kertyy hampaan pinnalle aiheuttaen ientulehdusta, hammaskiveä sekä reikiintymistä. Lisäksi, maustettujen nesteiden sisältö on usein sokeripitoista, mikä lisää hampaiden reikiintymistä.

Lue lisää suunterveydestä suuhygienisti Marja Juseliuksen ylläpitämästä blogisivustosta osoitteessa www.suunhyvinvointi.fi

 

Lähteitä:

Jiang X, Wu J, Wang J, Huang R. Tobacco and oral squamous cell carcinoma: A review of carcinogenic pathways. Tob Induc Dis. 2019 Apr 12;17:29. doi: 10.18332/tid/105844. PMID: 31582940; PMCID: PMC6752112.

Mu, G., Wang, J., Liu, Z. et al. Association between smokeless tobacco use and oral cavity cancer risk in women compared with men: a systematic review and meta-analysis. BMC Cancer 21, 960 (2021). https://doi.org/10.1186/s12885-021-08691-x