Päivässä on 1440 minuuttia – vain viisi niistä pyydetään käyttämään hampaiden hoitoon. Mutta miksi? Miksi oikeastaan pesemme hampaita ja kaivamme hammasvälejä puhtaaksi? Eikö se riitä, että ne näyttävät suurin piirtein puhtailta ja hengitys ei haise kovin pahalta?
No ei ihan.
Kyse ei ole pelkästään raikkaasta hymystä tai siitä, että hammashoitolan tuolissa olisi lyhyempi tehtävälista.
Kyse on suun terveyden ytimessä olevasta ilmiöstä nimeltä biofilmi, tutummin plakki eli ihan kavereiden kesken bakteerikakka.
Biofilmi – tuo näkymätön vihollisesi
Biofilmi on ohut, alkuun lähes näkymätön kalvo, joka muodostuu hampaille ja ikenille joka päivä. Se on kuin “lasikuvun alla” oleva bakteerien oma pikkukaupunki, jossa ne juhlivat yötä päivää syljen, ravinnon ja muiden suun aineksien ympäröiminä.
Jopa silloinkin, kun olemme harjanneet hampaat ja hammasvälit, suuhun jää ihmissilmälle näkymätön mikrobiofilmi/mikroplakki. Tämä kerros pyrkii myöhemmin sitten paksuuntumaan ja vahvistamaan joukkojaan jatkuvasti.
Samalla on hyvä muistuttaa kuitenkin siitä, että ihan kaikki mikrobit suussa eivät ole uhka, myös paljon hyviksiä on suussasi ja niitä todellakin tarvitaan siellä!
Mitä tässä haitallisessa bakteerikaupungissa sitten tapahtuu? Siellä rakennetaan - vimmatusti! Mutta ei mitään mukavaa. Bakteerit rakentavat ikään kuin esimerkiksi sähköverkostoa, viemäriverkostoa, liikenneverkostoa ja ostoskeskuksia, eli ihan kaikkea, mitä he tarvitsevat loistavaan elämäänsä. Todellisuudessa suussasi nämä esimerkit tarkoittavat mm. happoja, sokereita, entsyymejä sekä muita aineenvaihdunnan tuotoksia ja pitkässä juoksussa sitten:
● Reikiä (karieksen alkuvaiheet alkavat biofilmin happohyökkäyksistä)
● Ientulehdusta (ikenen punoitus ja verenvuoto – se, mitä ei pitäisi koskaan pitää "normaalina")
● Parodontiittia (eli iensairauksien vakavampaa muotoa, jossa pitkäaikaisen bakteerien voitonjuhlien seurauksena hampaan kiinnityskudokset alkavat tulehtua voimakkaasti)
Biofilmiä on lopulta myös montaa erilaista:
● tuo jo aikaisemmin mainittu näkymätön eli mikroplakki
● kerrostunut ja paksuuntunut, jo silmille näkyvä eli plakki sekä
● kovettunut biofilmi eli tutummin hammaskivi, jota voi muodostua sekä ikenenyläpuolelle että ientaskuun piiloon.
Eli kyllä – sen sijaan, että harjaat hampaita “vain puhtauden takia”, oikeasti yrität pysäyttää, hallita ja voittaa jatkuvaa mikroskooppista kapinaa suussasi.
Kun todella haluat voittaa taistelun bakteereita vastaan
Historiassa hammaspesutarina meni näin: ensin oli suo, kuokka ja Jussi, joka ei harjannut hampaitaan ollenkaan! Sitten tuli perheeseen yksi manuaaliharja, jolla kaikki pesivät hampaat saunapäivänä. Ajan myötä oivallettiin, että jokaiselle tarvitaan oma harja ja että peseminen kannattaisi tehdä vähän useammin kuin kerran viikossa.
1950–1960-luvuilla hammastahnan käyttö yleistyi kotitalouksissa hammasharjan rinnalla, ja 1970-luvulle tultaessa fluorihammastahna vakiintui osaksi jokapäiväistä suunhoitoa. Seuraava loikka oli sähköhammasharjojen yleistyminen – ja nyt uusimpana innovaationa käytössä on Lumoral-laite, joka tutkitusti tehostaa suuhygieniaa poistamalla myös aiemmin mainitsemani mikroplakin.
Suosittelen lämpimästi Lumoral-laitetta esimerkiksi, jos ikenesi ovat taipuvaiset tulehtumaan helposti, varsinkin tilanteessa, jossa teet jo muutenkin sekä omasta että suuhygienistisikin mielestä kaikkesi. Lisäksi suosittelen laitetta, mikäli sinulla on riski reikiintymiseen. Ja toki, jos nyt vain satut rakastamaan hymyäsi niin paljon, että haluat
tarjota sille aina parasta.
Muistathan kuitenkin, ettei Lumoral korvaa muita hammashoitotemppujasi, vaan se tuo lisää ja vie tekemisesi parhaalle mahdolliselle tasolle.
Suuhygienisti väittää: Suunhoito on päivän helpoin yksittäinen terveysteko, kun sen osaa!
Tässä kohtaa hyviä uutisia: suunhoito on yksi helpoimmista ja nopeimmista tavoista vaikuttaa omaan kokonaisterveyteen. Kunhan ensin oikeasti treenaat riittävän hyvin. Sutaisu sieltä ja tuolta ei vielä suojele terveyttäsi. Tärkeintä on tietää mitä tekee ja mistä pestä, siksi suosittelenkin kaikille plakkivärjäystä.
Miksi väitän näin?
Kun mietit esimerkiksi, miten paljon ensinnäkin suunnittelua, saatika konkreettisia ponnisteluja vaatii hyvän ruokavalion noudattaminen, liikuntatottumuksista kiinni pitäminen tai jopa laadukas unikin – niin suunhoito on oikeasti helppoa. Se vie vain joitakin minuutteja aikaasi aamuin illoin, ja jos puhutaan tekemisen mittakaavasta käytännössä, niin puhumme vain millimetrien ja senttien lihastyöstä!
Tee hammashoidosta kotona mahdollisimman helppoa!
Hoida homma esimerkiksi aamulla tällä periaattella: “Samalla, kun hoidat pisut ja muut pesut” eli kun kerran jo menet tokkuraisena vessaan, älä välillä poistu sieltä, vaan hoida hammashommat heti.
Illalla taas, jos hammaspesu tuppaa jäämään toistuvasti kokonaan sinulta tekemättä, hoida se mieluummin aikaisemmin kuin jätät sen tekemättä kokonaan! Bakteerithan eivät todellisuudessa tiedä, mitä kello on (vaikka meillä suunhoidon ammattilaisilla onkin usein epärealistisia unelmia siitä, että kaikkia ohjeitamme noudatettaisiin pilkulleen). Joskus rimaa hieman laskemalla päästään paljon parempiin tuloksiin ja tämän olen todistanut 20 vuoden kokemuksella hyvin usein.
Lisäksi, koska tämän biofilmin näkökulmasta suurimmassa riskissä tulehtua ja reikiintyä ovat hammasvälisi, aloita niistä ja harjaa hampaasi vasta sitten. Lisäksi välien puhdistusvälineitä on hyvä asetella kotona “sinne tänne kodin nurkkiin” eli kun ns. inspis iskee, ne ovat käden ulottuvillasi. Ja kas näin – olet tehnyt päivän tärkeimmän suunterveysteon ja samalla tullut suojelleeksi koko terveyttäsi.
Tärkein tavoitteesi: putipuhdas suu ja bakteerikaupungin tuhoaminen
Meitä on pitkään ohjeistettu harjaamaan hampaita kaksi minuuttia, kahdesti päivässä. Se on hyvä alku ja nyrkkisääntö. Tässä kuitenkin yksi salaisuus: älä harjaa aikaa, vaan harjaa bakteereita vastaan. Aikuisella voisi mieluummin mennä yli kolme minuuttia, jolloin on todennäköisempää, että lika todella saadaan puhdistettua pois hampaiston kaikista muodoista.
Varmista silloin tällöin plakkivärjäyksellä, miten sinulla menee, ja ei, tämä ei ole mikään pikkulasten juttu – vaan ihan meille aikuisille myös, sillä millään muulla keinolla me emme tänä päivänäkään näe mitä todellisuudessa tulemme touhunneeksi suussamme.
Vinkkejä suunhoidon sujuvoittamiseen
Suunhoito ei vaadi pyhimyksen kurinalaisuutta. Se vaatii oivalluksia, joiden avulla siitä tulee osa arkea ja sinulle tärkeää. Tässä muutama vinkki:
Välineet ulottuville: Sijoita hammasväliharjat näkyville paikoille – vaikka yöpöydän kulmalle, työpöydän laatikkoon, sohvapöydän laatikkoon, käsilaukkuun tai autoon. Kun muistat hammasvälit, voit heti tarttua toimeen.
Kaksi askelta – ei kymmentä: Tee suun hoidosta itsellesi niin helppoa kuin mahdollista.
Suunhoito = omaa aikaa: Tee rutiinista oma pieni taukohetkesi. Pidä suunhoitoa lahjana itsellesi.
Palkitse itsesi fiiliksellä: Hampaiden puhdistuksen jälkeen tunne se raikkaus ja keveys. Se tunne on palkinto siitä, että hoidit itseäsi ja voitit taistelussa.
Vieraile hammashoitolassa mieluummin jopa liian usein kuin liian harvoin.
Onnistumiseen opettelun kautta
Sanoivat aina hammaspesun olevan vain päivittäinen pikkujuttu –
ihmekös silloin, jos nuhteita saadessa,
tekis mieli pukea päälle ehkä häpeän nuttu.
Monille epäonnistumisen tunne on tällöin liiankin tuttu.
Sinut nyt tästä taakasta päästän, ja turhalta mielipahalta säästän.
Hampaiden hoito ei nimittäin ole mikään pikkujuttu,
ellei se ole sinulle ennestään tuttu ja hyvin opeteltu juttu.
Kun otat asialle alkuun oppia ja aikaa –
tekee hoidettu suusi todella koko terveydellesi taikaa!
Kyllä ammattilaisen työn tärkein juttu
on opettaa sinulle jokainen temppu,
jotta sinusta itsestäsi voi tulla onnistuja-heppu!
Hoidat siis hymyäsi hyvinvointiasi varten
Ehkä hoidat hampaitasi ja hymyäsi, koska haluat pitää omat hampaasi koko elämän. Ehkä siksi, että et halua tulehduksia, jotka uhkavaat kokonaisterveyttäsi. Tai ehkä vain siksi, että puhdas suu yksinkertaisesti tuntuu hyvältä ja onnellinen suu on neutraalin tuoksuinenkin.
Syitä on monia, mutta tärkeintä on, että teet sen. Koska juuri sinä voit vaikuttaa siihen, mitä suussasi tapahtuu. Sinun valinnoillasi on todella merkitystä, vaikka se tarkoittaisi vain pientä lisäpyörähdystä hammasharjalla poskihampaan takapinnalla tai Lumoral-hoitoa kerran-pari viikossa.
Sinä olet se supersankari, joka pysäyttää biofilmin bileet – joka ikinen päivä. Valitse voittaa!
Kirjoittaja
Sara Niilivuo, Suustapuhuja™ ja Ieninspiraattori™, suuhygienisti ja yrittäjä SmileSpa-hymykylpylässä ja Hampaille.fi-verkkokaupassa. Sara on seurannut läheltä Lumoral-laitteen kehitystä ja ollut laitteen ensimmäisiä käyttäjiä vuodesta 2020 lähtien.