Terve suu on onnistuneen leikkauksen edellytys

Terve suu on onnistuneen leikkauksen edellytys

Suunterveydellä on suora yhteys ihmisen yleisterveyteen ja hyvinvointiin.  Hampaiden ja suun kunnosta huolehtiminen on erityisen tärkeää, jos on taustalla jokin perussairaus, kuten diabetes tai sydän- ja verisuonitauti. Suussa muhiva tulehdus voi olla vaarallinen paitsi yleisterveydelle, estää myös leikkaukseen pääsyn.

– Esimerkiksi tekonivel- tai läppäleikkausta varten tarvitaan hammaslääkärin todistus siitä, että potilaalla on terve suu. Suun alueella ei saa olla oireetontakaan tulehdusta, josta bakteerit voisivat päästä leikattuun kohtaan komplikaatioita aiheuttamaan, toteaa Helsingin Uuden lastensairaalan sydänkirurgina työskentelevä Tommi Pätilä. Hän on yksi suomalaisinnovaatio Lumoral-laitteen kehittäjistä.

”Haavainen” ien muodostaa suun bakteereille suoran kulkuväylän muualle elimistöön. Hammaslääkärille kannattaakin hakeutua hyvissä ajoin, mieluiten heti, kun leikkauspäätös on tehty. Silloin mahdolliset ongelmat ehditään hoitaa ja suu saa aikaa toipua. Esimerkiksi hampaan poisto kannattaa tehdä vähintään kaksi viikkoa ennen leikkausta, jotta sen paranemiselle jää riittävästi aikaa ennen leikkausta.

Myös oireeton krooninen tulehdus, kuten hyvin yleinen hampaan kiinnityskudosta tuhoava parodontiitti, voi hidastaa toipumista minkä tahansa leikkauksen jälkeen. Siksi on myös oireettomat suun krooniset tulehdukset hoidettava kuntoon ennen leikkaukseen menemistä – esimerkiksi ottamalla Lumoral-menetelmä käyttöön osaksi huolellista suuhygieniarutiinia.

Lumoral on hampaita puhdistava laite, jota käytetään säännöllisen hampaiden harjauksen lisäksi. Elävistä bakteerisoluista koostuva plakki on normaalisti liimamaista ja vaikea saada hampaiden pinnasta pois kokonaan vain harjan avulla. Lumoralin käytön jälkeen plakin rakenne muuttuu helpommin pois harjattavaksi.

– Lumoral soveltuu kaikille, mutta on erityisen tärkeä niille, joilla on hampaiden reikiintymistä tai ientulehdusta, sanoo Pätilä.

Laite on saanut myös Suomen Suuhygienistiliiton suosituksen.

Tutkimusnäyttöä Lumoral-laitteen tukena

Lumoral-laitteen toimivuudesta on jo saatu runsaasti tutkimuksellista näyttöä. Esimerkiksi Metropolia-ammattikorkeakoulussa on parhaillaan käynnissä Euroopan laajin tutkimus ientulehdukseen liittyen. Ensimmäiset välitulokset ovat erittäin vakuuttavia: Lumoral paransi merkittävästi vaikean ientulehduksen eli parodontiitin hoitotuloksia. Yli puolet potilaista saavuttivat ienterveyden jo kolmen kuukauden Lumoral-hoidon jälkeen.

Keväällä käynnistyi uusi tutkimus, jossa selvitetään Lumoral-hoidon vaikutusta helsinkiläisten palvelutaloasukkaiden suunterveyteen. Tutkimukseen osallistuu noin 40 Helsingin kaupungin palvelutalon asukasta ja heitä hoitava henkilökunta. Tulokset valmistuvat vuonna 2023.

Lähteitä: 

Pakarinen, S.; Saarela, R.K.T.; Välimaa, H.; Heikkinen, A.M.; Kankuri, E.; Noponen, M.; Alapulli, H.; Tervahartiala, T.; Räisänen, I.T.; Sorsa, T.; Pätilä, T. Home-Applied Dual-Light Photodynamic Therapy in the Treatment of Stable Chronic Periodontitis (HOPE-CP)—Three-Month Interim Results. Dent. J. 2022, 10, 206. https://doi.org/10.3390/dj10110206

Sorsa T, Nwhator SO, Sakellari D, Grigoriadis A, Umeizudike KA, Brandt E, Keskin M, Tervahartiala T, Pärnänen P, Gupta S, Mohindra R, Bostanci N, Buduneli N and Räisänen IT (2022) aMMP-8 Oral Fluid PoC Test in Relation to Oral and Systemic Diseases. Front. Oral. Health 3:897115. doi: 10.3389/froh.2022.897115.

https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/yleistietoa-suunterveydesta/suu-ja-yleisterveys/tekonivelpotilaan-suunhoito#.Y8jZ9q1Bw2x

 

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.

Äitienpäivä – Katso tarjoukset! Äitienpäivä – Katso tarjoukset!