”Ikenieni verenvuoto ei loppunut, vaikka harjasin hampaat säännöllisesti. Kuukauden Lumoral-käytön jälkeen verenvuoto kuitenkin päättyi, vaikka käytin laitetta vain kerran viikossa.”
Janne Lehtonen, Erikoisjoukot-ohjelman pääkouluttaja, ex-taistelusukeltaja ja palomies
Janne Lehtonen tunnetaan Erikoisjoukot- ja Amazing Race -ohjelmista, mutta hänen taustansa ulottuu paljon syvemmälle. Merivoimien erikoisjoukoissa taistelusukeltajana ja muun muassa tarkka-ampujana toiminut Lehtonen on suorittanut Nato-operaatioita Somaliassa ja Afganistanissa. Äärimmäisissä oloissa fyysinen ja henkinen suorituskyky on kriittistä – mutta harva ymmärtää, kuinka merkittävä rooli suunterveydellä on tässä kokonaisuudessa, hän pohtii.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että huono suunterveys voi heikentää koko kehon hyvinvointia. Hampaiden ja ikenien tulehdukset ovat yhteydessä muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin, tyypin 2 diabetekseen ja jopa kognitiivisiin häiriöihin. Taistelusukeltajien kaltaisille erityisjoukkojen sotilaille, joiden keho on jatkuvasti äärimmäisessä rasituksessa, suun terveydellä on huomattava merkitys.
"Hyvä suunterveys tarkoittaa parempaa palautumista, vähemmän infektioriskejä ja parempaa kokonaisvaltaista suorituskykyä", toteaa sydän- ja elinsiirtoihin erikoistunut kirurgi Tommi Pätilä.
"Infektiot suussa voivat levitessään aiheuttaa vakavia tulehduksia, jotka heikentävät fyysistä toimintakykyä ja saattavat jopa vaarantaa hengen."
Erikoisjoukoissa ei ole tilaa suun terveysongelmille
Erikoisjoukot-ohjelman pääkouluttaja, ex-taistelusukeltaja ja palomies, Janne Lehtonen, kertoo, että korkean riskin operaatioihin lähtiessä pienikin terveysongelma voi paisua nopeasti hengenvaaralliseksi.
"Olen nähnyt tilanteita, joissa sotilas joutuu kesken tehtävän kärsimään hammassärystä tai ikenen tulehdustilasta. Siinä vaiheessa ei ole mahdollisuutta lähteä hammaslääkäriin, ja kipu voi vaikuttaa keskittymiseen ja toimintakykyyn ratkaisevalla hetkellä.”
Erikoisjoukoissa fyysinen kunto ei ole vain henkilökohtainen valinta, vaan se on elinehto. Jokainen sotilas treenaa kovaa ja tavoitteellisesti, mutta yksilölliset taustat tuovat mukanaan erilaisia harjoittelutapoja.
"Kun olet syvällä vihollisalueella ja tehtävä kestää viikkoja, kehosi on viimeinen asia, jonka haluat pettävän. Tähän kuuluu myös suunterveys", Lehtonen jatkaa.
Hän muistuttaa, että monet erikoisjoukkojen sotilaat ovat entisiä huippu-urheilijoita – erityisesti uimareita ja kamppailulajien harrastajia. Itse palvelus asettaa kuitenkin rajoitteita tavoitteelliselle kilpaurheilulle.
”Operaatiot ja harjoitusjaksot voivat venyä viikoiksi, mikä tekee säännöllisestä harjoittelusta haastavaa.”
Lehtosen oma urheilutausta löytyy kamppailulajeista, kuten nyrkkeilystä, brasilialaisesta jujutsusta ja vapaaottelusta, sekä kestävyysurheilusta, kuten pitkän matkan juoksusta ja polkujuoksusta. Nämä lajit ovat antaneet hänelle vahvan pohjan kestävyyttä ja voimaa vaativiin tehtäviin.
"Olen aina treenannut työtäni varten, sillä erikoistehtävissä on erittäin korkeat fyysiset vaatimukset, jotka ylittävät esimerkiksi palomiesten kuntovaatimukset. Me huolehdimme kunnostamme myös operaatioiden ja sotaharjoitusten aikana, jotta pystyimme suorittamaan tehtävämme mahdollisimman tehokkaasti."
Sukeltaminen ja suunterveys – kriittinen yhteys
Varusmiespalveluksen jälkeen Lehtonen toimi merivoimien taistelusukeltajana 13 vuoden ajan. Vaativa koulutus edellytti huippuunsa vietyjä fyysisiä ja henkisiä valmiuksia ja siinä opeteltiin muun muassa sukellustekniikoita, aseiden käyttöä, selviytymistaitoja ja taktiikkaa. Fyysisen kunnon ohella hyvä suunterveys on tässäkin suoriutumisessa välttämätöntä.
Lehtonen muistuttaa, että Puolustusvoimissa sukeltajien hampaat tarkastetaan vuosittain ja hoidetaan ennakoivasti hyvästä syystä. Veden alla paineen vaihtelut voivat aiheuttaa voimakasta kipua, johtaa hampaan halkeamiseen ja pahimmillaan vaarantaa koko sukellusoperaation.
"Jos hampaassa on reikä tai paikkaan on jäänyt ilmatasku, paineen muutokset voivat laajentaa ilmaa niin, että hammas saattaa haljeta tai särky voi estää sukelluksen jatkamisen. Olen nähnyt tapauksia, joissa sukelluksen aikana on tullut äkillinen ja voimakas hammassärky juuri tämän takia."
Sukelluslääketiede on erikoisala, joka yhdistää fyysisen suorituskyvyn ja hammashoidon.
”Taistelusukeltajien ja muiden vaativissa oloissa työskentelevien ammattilaisten kohdalla suunterveys ei ole pelkkä sivuseikka, vaan olennainen osa kokonaishyvinvointia ja suorituskykyä. Vastaavanlainen tietoisuus hammasterveyden merkityksestä voisi hyvin laajentua myös muihin ammattiryhmiin ja urheilijoihin, joille fyysinen suorituskyky on keskeinen osa heidän työtä,” Lehtonen painottaa.
Lumoral – teknologinen ratkaisu suunterveyden tukemiseen
Antibakteerinen Lumoral-hoito osana huolellista mekaanista suuhygieniaa tarjoaa uudenlaisen tavan huolehtia suunterveydestä ennakoivasti. Lehtonen kertoo, että hän itse sai Lumoralin avulla ratkottua pitkään vaivanneen ientulehduksesta johtuvan verenvuodon.
”Ikenieni verenvuoto ei loppunut, vaikka harjasin hampaat säännöllisesti. Kuukauden Lumoral-käytön jälkeen verenvuoto kuitenkin päättyi, vaikka käytin laitetta vain kerran viikossa.”
Lehtosen mukaan Lumoral voisi olla erityisen hyödyllinen erikoistehtävissä, joissa suunterveys on kriittinen, kuten Puolustusvoimien sukelluslääketieteen yksiköissä. Se tarjoaa tehokkaan keinon ylläpitää suunterveyttä vaativissakin olosuhteissa.
"On tärkeää, että tieto Lumoralin hyödyistä leviää ja auttaa organisaatioita, kuten Puolustusvoimia, huolehtimaan henkilöstönsä suunterveydestä."
Lumoral on valoaktivoitava antibakteerinen suuhygieniamenetelmä, joka tuhoaa haitallisia plakin bakteereja suusta vähentäen samalla suun tulehduksia ja säilyttäen suun normaalin bakteeriflooran. Se on tehokas keino suojautua myös hampaiden reikiintymiseltä.
"Sen käyttö voi merkittävästi pienentää tulehdusten riskiä ja parantaa suun mikrobitasapainoa", kertoo kirurgi Tommi Pätilä.
”Taistelusukeltajien ja muiden vaativissa oloissa työskentelevien ammattilaisten kohdalla suunterveys ei ole pelkkä sivuseikka, vaan olennainen osa kokonaishyvinvointia ja suorituskykyä,” jatkaa Lehtonen.
”Pienikin ongelma voi ääritilanteessa kasvaa elintärkeäksi haasteeksi – ja siksi suunterveydestä ei kannata tinkiä”, hän päättää.
Janne Lehtonen
- Monipuolinen yrittäjä, jolla on tausta erikoisjoukoissa ja turvallisuusalalla.
- Perusti vuonna 2009 yhdessä kuuden muun ex-erikoisjoukkolaisen kanssa turvallisuusyrityksen, joka tarjoaa tapahtumaturvallisuutta, henkilösuojausta ja matkustusturvallisuutta. Vaikka Lehtonen on sittemmin jättänyt yrityksen päivittäisen toiminnan, se työllistää kymmenkunta vakituista työntekijää sekä laajan keikkatyöläisten verkoston.
- Nykyisin Janne keskittyy Northern Allegiance Oy:n toimintaan, tarjoten puhujapalveluita ja televisioalan konsultointia, erityisesti aseenkäsittelyn, poliisitaktiikan ja sotilasoperaatioiden realistiseen esittämiseen elokuvissa ja sarjoissa.
- Janne on mukana mm. Sorjosen, Helsinki-syndrooman ja Paratiisi-sarjojen tuotannoissa.
- Erikoisjoukot-ohjelma käynnistyi Nelosella ja Ruudussa tiistaina 18.3.
*****
Lähteitä:
https://www.apollonia.fi/wp-content/uploads/2024/04/artikkeli-4.pdf
https://www.sanident.com/en/scuba-diving-and-dental-health/
nose Y, Suzuki S, Yoshino K, Ishizuka Y, Satou R, Kamijyo H, Sugihara N. Relationship between oral symptoms during diving work and preventative dental visits in Japanese male occupational divers. Ind Health. 2020 Jun 9;58(3):238-245. doi: 10.2486/indhealth.2019-0076. Epub 2019 Oct 11. PMID: 31611469; PMCID: PMC7286707.
Pakarinen S, Saarela RKT, Välimaa H, Heikkinen AM, Kankuri E, Noponen M, Alapulli H, Tervahartiala T, Räisänen IT, Sorsa T, Pätilä T. Home-Applied Dual-Light Photodynamic Therapy in the Treatment of Stable Chronic Periodontitis (HOPE-CP)-Three-Month Interim Results. Dent J (Basel). 2022 Nov 2;10(11):206. doi: 10.3390/dj10110206. PMID: 36354651; PMCID: PMC9689653.