Suunterveys voi vaikuttaa uneen, mutta myös unen laatu voi vaikuttaa suun ja hampaiden terveyteen. Nukkuminen antaa keholle aikaa levätä, latautua ja parantua, ja se on uskomattoman tärkeää terveydelle, mukaan lukien suunterveydelle.
Huono suunterveys voi aiheuttaa ongelmia, jotka heikentävät unenlaatua. Lääketieteen tohtori Mona Stonen (Stone Surgical Arts) mukaan hammasongelmista kärsivät ihmiset nukkuvat usein huonosti.
Tuore yhdysvaltalaistutkimus paljastaa selkeän yhteyden unen ja suunterveyden välillä. Tutkimuksen mukaan pidempi uni on yhteydessä vähempiin kariestapauksiin. Jokainen lisätunti unta vähentää hammaskariesriskin 14 %. Henkilöt, jotka nukkuvat vähintään 7 tuntia yössä, ovat vähemmän alttiita hampaiden reikiintymiselle verrattuna niihin, jotka nukkuvat alle 7 tuntia. Lisäksi jokainen lisätunti unta vähentää hammaskariestapausten määrää 3 %, ja vaikutus on merkittävämpi niille, jotka saavat vähintään 7 tuntia unta yössä.
Unenlaatu vaikuttaa hampaiden terveyteen
Tutkimusten mukaan huonosti nukkuvilla on usein suurempi riski kärsiä suun tulehduksista, kuten ientulehduksesta ja vakavasta iensairaudesta, parodontiitista. Huonounisuus voi korealaisen tutkimuksen mukaan lisätä jopa hengityksen pahaa hajua. Unenpuute vähentää syljeneritystä ja samalla suunterveyttä suojaavien vasta-aineiden määrää. Tämä voi tutkimuksen mukaan lisätä haitallisten bakteerien, kuten Streptococcus mutans -bakteerien, määrää. Vähentynyt syljen määrä heikentää syljen puhdistavaa ja antibakteerista vaikutusta, jolloin hampaat ovat alttiimpia kariestille.
Huono uni voi johtaa moniin muihinkin suunterveyteen liittyviin ongelmiin, kuten hampaiden narskutteluun tai yhteen puristamiseen (unibruksismi). Nämä vaivat voivat aiheuttaa hampaiden herkkyyttä ja päänsärkyä. Heikkolaatuinen uni voi jopa johtaa nivelrikkoon tai pahentaa sen kipuoireilua.
Nivelrikko voi vaikuttaa suunterveyteen eri tavoin. Vaikka harvinaista, nivelrikko voi vaikuttaa leukaniveliin (temporomandibulaarinivelet, TMJ), mikä voi aiheuttaa kipua, jäykkyyttä, pureskeluvaikeuksia ja muita suunterveyteen liittyviä ongelmia. Tällaiset ongelmat voivat vaikeuttaa pureskelua ja johtaa aliravitsemukseen tai muihin ruoansulatusongelmiin.
Suun alueen nivelrikko voi johtaa myös suuhengityksen aiheuttamaan suun kuivumiseen ja hampaiden reikiintymiseen.
Yksi yleinen suun alueen ongelma huonosti nukkuvilla on lisääntynyt iensairauksien riski. Clinical Oral Investigations -tutkimuksen mukaan niillä henkilöillä, jotka raportoivat unihäiriöistä, oli myös kohonnut riski saada ientulehdus. Ientulehdus voi johtua palautumattomasta unesta, joka voi saada elimistön vapauttamaan tulehdushormoneja. Tutkimukseen osallistui 42 539 ihmistä. (2)
Monet hammaslääketieteen asiantuntijat ovat nostaneet esiin unibruksismin ongelmana suunterveydelle. Unibruksismi tarkoittaa hampaiden narskuttelua, puristamista tai jauhamista unen aikana. Korkea stressitaso on usein suurin syyllinen sen taustalla, yhdessä purentaongelmien kanssa. Unibruksismi voi ajan myötä vahingoittaa hammaskiillettä ja aiheuttaa kivuliasta hammasherkkyyttä, joka voi häiritä unta ja aiheuttaa yöllistä heräilyä.
Tutkimusten mukaan unibruksismista kärsivillä on myös suurempi riski sairastua uniapneaan. Unihäiriöt, kuten uniapnea, jossa hengitys pysähtyy ajoittain unen aikana, voivat estää syvään uneen pääsemistä. Uniapneassa hengitys pysähtyy toistuvasti, mikä luonnollisesti vaikuttaa unen laatuun negatiivisesti. Syvän unen puuttuminen korreloi suuremman riskin kanssa sairastua happamaan refluksiin, sydänsairauksiin ja diabetekseen, jotka kaikki voivat myös vahingoittaa suun terveyttä.
Leukakipu voi myös häiritä unta. Unibruksismin lisäksi infektioperäinen kipu on yleinen kivun aiheuttaja. Jos leukakipu johtuu infektiosta, se voi levitä muihin alueisiin, lisäten epämukavuutta ja vaikeuttaen nukkumista. Myös hampaiden reikiintyminen voi häiritä unta, sillä siitä aiheutuva kipu voi vaikeuttaa nukahtamista.
Vaikka happorefluksi ei ole hammaslääketieteellinen sairaus, se voi merkittävästi vaikuttaa hampaiden terveyteen. Happorefluksi voi aiheuttaa ruoansulatuskanavan hapon pääsemisen suuhun yön aikana. Hapon kuluttava vaikutus voi johtaa hampaiden reikiintymiseen ja herkkyyteen.
Miten edistää suun terveyttä ja parantaa unen laatua?
Hampaiden harjaaminen päivittäin voi auttaa vähentämään uniapnean riskiä. World Biomedical Frontiers -lehdessä vuonna 2013 julkaistussa tutkimuksessa, jossa tutkittiin 165 potilasta, havaittiin, että ihmisillä, jotka eivät harjaa hampaitaan päivittäin, oli suurempi riski sairastua uniapneaan.
Toinen vuonna 2017 Clujul Medical -lehdessä julkaistu tutkimus viittaa siihen, että hammaslangan käyttö voi parantaa unen laatua. Tässä tutkimuksessa tutkijat arvioivat 230 hammaslääketieteen opiskelijaa ja havaitsivat, että päivittäin hammaslankaa käyttävät nukkuivat paremmin ja saivat enemmän energiaa. Sen sijaan huonosta hammasterveydestä kärsivät olivat alttiimpia uniongelmille ja väsymykselle.
Säännölliset käynnit hammaslääkärillä ovat tärkeitä hammasterveyden ylläpitämiseksi, sillä varhaiset merkit ja oireet suuremmista suuongelmista voidaan havaita ja käsitellä ajoissa. Hammaslääkäri tai hammashygienisti voi olla ensimmäinen ammattilainen, joka tunnistaa unihäiriöihin liittyvät suun terveysongelmat. Jos hammaslääkäri huomaa unihäiriöihin liittyviä ongelmia, hän voi puuttua suun oireisiin ja ohjata sinut tarvittaessa lääkärin vastaanotolle jatkohoitoa varten.
Alkoholi ja tupakka vaikuttavat myös negatiivisesti suunterveyteen ja unen laatuun. Alkoholi rentouttaa kurkun lihaksia, mikä voi lisätä kuorsaamisen ja hengitysvaikeuksien riskiä.
Terve suu ja parempi uni Lumoralin avulla
Lumoral on tärkeä apu hampaiden hoidossa, sillä jäännösplakkia jää hampaisiin huolellisenkin hampaiden pesun jälkeen. Jäännösplakki ärsyttää ikeniä ja aiheuttaa suurimman osan hampaiden ja suun pulmista edistäen reikiintymistä, hammaskiven muodostumista ja ientulehdusta.
Lumoral eliminoi plakin bakteerit, jonka jälkeen bakteerikerros on helpompi harjata pois. Sen käyttö poistaa yli 99.99 % niistä bakteereista, joihin et yllä hammasharjalla tai hammaslangalla Antibakteerinen vaikutus kohdistuu ainoastaan plakkiin, eikä vaikuta muualla suussa. Se myös todistetusti rauhoittaa jo mahdollisesti alkaneen ientulehduksen ja voi näin ollen olla apuna myös unen laadun parantamisessa. Lumoralin käyttö myös tehostaa ienten aineenvaihduntaa ja niiden elinvoimaisuutta.
Lähteet:
Alawady A, Alharbi A, Alharbi H, Almesbah S, Alshammari N, Alkandari A, Alhazmi H, Alqaderi H. Association between sleep duration and dental caries in a nationally representative U.S. population. BMC Oral Health. 2023 Jul 18;23(1):497. doi: 10.1186/s12903-023-03147-z. PMID: 37464351; PMCID: PMC10354888.
Carra MC, Schmitt A, Thomas F, Danchin N, Pannier B, Bouchard P. Sleep disorders and oral health: a cross-sectional study. Clin Oral Investig. 2017 May;21(4):975-983. doi: 10.1007/s00784-016-1851-y. Epub 2016 May 13. PMID: 27178314.
Do KY. Relationship between Insufficient Sleep and Bad Breath in Korean Adolescent Population. Int J Environ Res Public Health. 2020 Oct 2;17(19):7230. doi: 10.3390/ijerph17197230. PMID: 33023266; PMCID: PMC7579004.
Sleep Opolis. Paul Watson. Care of Your Mouth Can Help Improve Your Sleep — Here’s How. 12.4.2022.
Delta Dental of California & Affiliates - Grin 2022.