Superlomamoodista potkua uuteen musavuoteen  

Superlomamoodista potkua uuteen musavuoteen  

Ram pam pam -hitin laulaja ja Emma-Gaalan Vuoden Artisti BESS on intohimoinen muusikko, mutta yhtä lailla terveysnörtti, jolle kehon hyvinvointi ja itsestä huolehtiminen on tärkeää. Täyteen buukatun keikkakalenterin lomassa oman ajan ottaminen on monesti mahdotonta, mutta tärkeää jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta. Joulun aika tarjosi tälle sopivan sauman. Myös Lumoralin käyttö astui kuvioihin samoihin aikoihin.

Valehtelisin jos väittäisin, ettei olisi ollut kaikenlaista viime aikoina. Viime vuosi oli äärettömän kiireinen, mutta hyvällä tavalla kuitenkin, sillä sain tehdä sitä, mistä todella nautin. Jouluna sitten otin univelkoja kiinni nukkumalla sellaisia 12-tuntisia öitä peräkanaa monta päivää, sanoo helsinkiläisartisti BESS

Kiirettä onkin naisella piisannut ja vauhtia riittää myös tulevalle vuodelle. Keväällä häneltä ilmestyy toinen levy ja hänen keikkakalenterinsa on jo lähes täyteen buukattu vuoden loppuun asti. Mukaan mahtuvat niin kesäkauden esiintymiset Suomen suurimmilla festarilavoilla kuin muusikon oman nuoruuden idolin Antti Tuiskun Mayhem-areenakiertueelle osallistuminen.

Kilpaurheileva muusikko

Mikä sai BESSin musiikkiuran alun perin käyntiin? Nuorena hänen kaksi suurinta intohimoaan olivat musiikki ja urheilu – erityisesti karate, jossa hän kisasi Suomen nuorten maajoukkuetasolla asti. Myös tanssiharrastus on ollut hänelle aina tärkeä.

Muusikon ura vei kuitenkin lopulta voiton. Yksi merkittävä tekijä tähän oli varmasti hänen nyt jo edesmennyt rakas isoäitinsä, joka oli itse kova laulamaan ja soittamaan pianoa – ja myös tukemaan BESSiä musiikkiharrastuksissaan.

Hän osti minulle ensimmäisen pianoni ja vei minua pianotunneille. Isoäitini myös kannusti jatkamaan musiikkiopintoja 10-vuotiaana, kun päätin, että soittamani ”klasari” pianon soitto ei ole ihan mun juttuni. Isoäitini ansiosta en lopettanut musiikin soittamista kokonaan, vaan hain musiikkiopiston pop ja jazz puolelle jatkamaan piano-opintoja. Myöhemmin aloitin myös basson soiton ja lauloin kahdessa bändissä.

Ammattimuusikoksi BESS valmistui vuonna 2016 Pop & Jazz -konservatoriosta. Siinä ohessa hän suoritti myös kaksoistutkintona parturi-kampaajan opinnot.

Alussa minun oli tarkoitus perustaa melodista death metallia soittava hevibändi, jossa olen basistina ja laulaja. Mutta kouluaikana soul, funk ja jazz iskivät tajuntaan ihan täysillä. Monipuolinen musiikkitausta aiheutti vähän sen, että en oikein tiennyt, mitä haluan tehdä, mutta etuakin siitä on tietysti ollut.

Alkuvuodesta 2022 Suomen euroviisuedustajan paikasta BESS kilpaili kisabiisillään Ram pam pam. Kappale debytoi Spotifyn listasijalla 2 ja nousi kahden päivän kuluttua julkaisustaan Suomen kuunnelluimmaksi kappaleeksi pitäen ykköspaikkaa yhteensä 69 päivän ajan. Single ylitti kultarajan (kaksi miljoonaa striimiä) alle neljässä viikossa ja teki samalla historiaa ollen ensimmäinen UMK-kisabiisi, joka ylitti kultarajan jo ennen UMK-finaalia.

Myös tälle vuodelle on myös isoja suunnitelmia: toinen levy ulos, ja sen pohjalta rakennamme täysin uutta showta. Tammikuun olen keikkatauolla, mutta kokonaan uuden shown rakentaminen ja opetteleminen merkitsee myös rankkaa tanssitreeniä erityisesti alkuvuodelle.

Keikkalavoilla kunto punnitaan

Kiireiden keskellä on välttämätöntä huolehtia omasta terveydestä. Esiintyvälle muusikolle keho on työkalu, joten sen on oltava kunnossa. BESSillä oli nuoruudessa haasteita terveyden kanssa, jotka opettivat arvostamaan terveyttä eri tavalla kuin ehkä muuten, jos kaikki olisi ollut ´kunnossa´.

– Terveysasiat ovat kiehtoneet tosi nuoresta iästä saakka. Esimerkiksi se, mikä on elintapojen ja ruokavalion vaikutus kokonaisvaltaiseen terveyteen. 

Terveysasiat kiinnostavat siinä määrin, että myös biohakkerointi on tullut muusikolle tutuksi. Biohakkerointi on terveyden ja suorituskyvyn edistämistä ja sairauksien ennalta ehkäisemistä, jossa käytetään apuna itsensä mittaamista ja erilaisia teknologisia välineitä. Biohakkerointiin kuuluu kokonaisvaltainen elintapojen optimointi muun muassa ruokavaliota optimoimalla, lisäravinteita käyttämällä ja joskus esimerkiksi pätkäpaastoamalla. 

Samoin tuhansia vuosia vanha intialainen hoitomuoto ayurveda kiehtoo.  Suun terveys on olennainen osa hyvinvointia ja yleisterveyttä, ja tätä myös ayurvedassa painotetaan. Esimerkiksi kielen puhdistaminen on yksi niistä ayurvedisista käytännöistä, jotka ovat löytäneet tiensä myös länsimaisen lääketieteen suosituksiin – ja BESSin suunhoidon arsenaaliin.

Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Minusta on äärettömän tärkeää se, että ottaa omasta terveydestä ja hyvinvoinnistaan vastuuta. Meillä on paljon tietoa ja erilaisia teknologioita olemassa, jotka auttavat pitämään itsestä huolta. Hyvänä esimerkkinä on Lumoral, joka auttaa pitämään suunterveyden optimaalisena.

Suunterveyden merkitys laulajalle on erityisen tärkeä, koska suu on tärkeä osa instrumenttia, jolla musiikkia syntyy.  

Harjaan hampaani aina juuri ennen keikkaa – ihan vaan siksi, että siitä tulee niin hyvä olo. Nyt uuden vuoden yksi tavoitteistani on ottaa Lumoral säännölliseen käyttöön osana keikkavalmisteluitani. Keikkameikin tekemisessä menee noin tunnin verran aikaa. Siinä samalla on hyvin aikaa huolehtia myös suunterveydestä.

Huolellisesta suuhygieniasta huolimatta BESSillä on ollut ajoittain ienverenvuotoa ja lievää tulehdusta.

–  Aloitettuani Lumoralin käytön tilanne on kuitenkin jo lyhyessä ajassa selvästi parantunut, eikä ientulehduksen merkkejä ole juuri ilmennyt. Nyt uuden vuoden tavoitteeni on tehdä Lumoralin käytöstä aiempaa säännöllisempää.

Lumoral-hoito on suomalaistutkijoiden kehittämä uusi suuhygieniamenetelmä, jonka avulla plakin bakteerit voi poistaa hampaiden pinnalta 99,99 %:sti. Hoito koostuu kolmesta helposta vaiheesta ja vie vain 10 minuuttia. Parhaat tulokset saavutetaan, kun laitetta käytetään vähintään kahdesti viikossa. Eron hampaiden puhtaudessa huomaa kuitenkin jo ensimmäisen käyttökerran jälkeen.

Lumoral-tiimi tekee uraauurtavaa ja tärkeää duunia koko kansanterveyden eduksi. Tapasin tiimin syksyn Biohacker Summit 2022 -tapahtumassa Amsterdamissa. Tuli heistä äärimmäisen lämmin kuva. Ihmisiä, jotka tekevät intohimolla työtä tärkeän asian eteen. He myös tietävät, mitä tekevät. On ilo tehdä yhteistyötä sellaisen firman kanssa!

 

 

Kuva: Laura Iikkanen

 

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.