Valtakunnalliset Suuhygienistipäivät 2023: aiheina ikäihmisten suunterveys ja antibioottien käyttö

Valtakunnalliset Suuhygienistipäivät 2023: aiheina ikäihmisten suunterveys ja antibioottien käyttö

Suomen Suuhygienistiliitto SSHL ry järjestää suuhygienisteille suunnatun päivän mittaisen koulutuksen 5.5.2023. Mukana tapahtumassa on myös Koite Health Oy – yritys suomalaisten tiedemiesten kehittämän Lumoral-suunhoitomenetelmän taustalla. Tapahtumassa muun muassa Lumoral-tutkimusten parissa aktiivisesti työskennellyt tutkija ja suuhygienisti Saila Pakarinen kertoo ikäihmisten suun hoidon erityispiirteistä.

Tilaisuuden ohjelma tarjoaa monipuolisen katsauksen suunterveyden tämän hetken kiinnostavimmista aiheista, kuten ikäihmisten näkökulmasta. Iäkkäiden suunterveys onkin ollut jo pitkään paljon esillä. Iäkkäiden, huonokuntoisten ja hoidosta riippuvaisten ihmisten määrän lisääntyessä on yhä tärkeämpää huolehtia suun sairauksien ennaltaehkäisystä iäkkäiden hyvinvoinnin turvaamiseksi ja hammasperäisten infektioiden aiheuttamien komplikaatioiden ehkäisemiseksi. Aiheesta on väitellyt juuri myös hammaslääketieteen lisensiaatti Eveliina Tuuliainen.

– Tätä ajatellen väitöstutkimuksen tuottama uusi tieto kotihoidon asiakkaista ja terveysinterventioiden vaikuttavuudesta on erityisen ajankohtaista, Tuuliainen sanoo.

Myös Pakarinen on mukana tässä ikäihmisten suunterveyttä arvioivassa tutkimuksessa. Tutkimuksessa selvitetään säännöllisen antibakteerisen fotodynaamisen terapian (Lumoralin aPDT-hoito) vaikutusta Helsingin kaupungin ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköissä asuvien ikääntyneiden asukkaiden suuhygieniaan.

– Parhaillaan käynnissä oleva tutkimus on merkittävä, sillä vanhusten suun terveydestä tärkeä saada lisää ajantasaista tutkittua tietoa, koska ihmisillä on yhä myöhemmälle iälle omat luonnolliset hampaat suussa ja erilaiset hoitoratkaisut suussa ovat lisääntyneet, kertoo Emilia Kataja, SHG, TtM, Suunterveyden aluepäällikkö Lumoral.

Tilaisuuden toisena tärkeänä keskusteluaiheena on antibioottiprofylaksian käyttö suuhygienistin vastaanotolla. Esityksen tulee pitämään dosentti, EHL, LL Johanna Uittamo.

Maailman terveysjärjestö WHO:n on kertonut pitävänsä mikrobilääkeresistenssiä yhtenä suurimmista uhkista terveydenhoidolle maailmanlaajuisesti. Sen odotetaan aiheuttavan vuosittain kymmenen miljoonaa kuolemantapausta vuoteen 2050 mennessä, ellei toimia mikrobilääkityksen käytön vähentämiseksi toteuteta.

Antibioottiresistenssi lisääntyy kun bakteerien, virusten, sienten ja loisten aiheuttamien infektioiden hoitoon määrätyt lääkkeet muuttuvat tehottomiksi. Antibioottiresistenssi on myös hammaslääkäreiden erityinen huolenaihe, koska antibiootit ovat lääkeryhmä, jota hammaslääkärit määräävät eniten. Maasta riippuen hammaslääkärit määräävät noin 10 prosenttia antibioottiresepteistä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että monet näistä lääkemääräyksistä olivat tarpeettomia.

Kontakteja ja uusi ideoita suunterveyden edistämiseen

Valtakunnallinen Suuhygienistipäivä tarjoaa Lumoral-tiimille hyvän tilaisuuden tavata alan asiantuntijoita ja kollegoja sekä viedä Lumoralin suunterveysviestiä myös alan ammattilaisten piirissa eteenpäin.

– Meille on tärkeää olla esillä merkittävissä tapahtumissa. Suuhygienistit ja suuhygienistiliitto ovat tuotteemme kannalta merkittävin ammattiryhmä ja -liitto tällä hetkellä. Suuhygienistit tekevät ison osan omahoidon ohjauksesta ja parodontiitin ylläpitohoidosta, kertoo Riikka Nisula, Oral Health Area Manager, Lumoral.

– Odotan yrityksen ja oman työn näkökulmasta tapahtumasta uusia kontakteja ja hyviä kohtaamisia aktiivisten suuhygienistien kanssa. Toki odotan myös vanhojen tuttujen tapaamista, Nisula jatkaa

 



Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.

Äitienpäivä – Katso tarjoukset! Äitienpäivä – Katso tarjoukset!