Terve mies hymyilee hammaslääkärissä

Hampaiden ja ikenien terveys on yhteydessä sydänterveyteen. Suomalaistutkijoiden ratkaisu kohentaa ienterveyttä.

Joka toiselta löytyvä iensairaus lisää sydänkohtauksen riskiä 30% verrattuna samanikäisiin terveisiin

Yli joka toisella suomalaisella on kroonisen iensairauteen, parodontiittiin liittyviä muutoksia ikenissään.Tämä tavallinen iensairaus voi hoitamattomana altistaa hampaiden menetykselle - mutta sillä on yhteys myös vakaviin sydäntapahtumiin. Ensimmäinen sydänkohtaus tulee 30% useammin parodontiittia sairastavalle kuin samanikäiselle terveelle.2

Parodontiitti on suun tulehdussairaus, joka tuhoaa hampaan kiinnityskudoksia. Toisin kuin ientulehdus eli gingiviitti, joka paranee jälkiä jättämättä, parodontiitti aiheuttaa pysyviä kudosvaurioita. 

Mikä yhteys hammasplakilla on valtimoiden terveyteen?

Iensairaus alkaa, kun hampaiden ympärille kertyy bakteeripeitettä, plakkia. Plakin bakteerikertymät ärsyttävät ienkudosta, ja ien tulehtuu. Tulehdusreaktion avulla ien pyrkii puolustautumaan taudinaiheuttajilta. Huolellinen hammaspintojen puhdistus plakista pitää ientulehduksen (gingiviitin) loitolla, mikä auttaa ehkäisemään parodontiitin syntymistä.

Jos ien altistuu bakteeripeitteelle jatkuvasti, ientulehdus etenee ja voi kehittyä alttiilla henkilöillä parodontiitiksi. Iensairauteen liittyvä tulehdus voi  edetä lähes oireettomana ja  huomaatta ikenen alla piilossa. Yksi oire voi olla verenvuoto hampaita harjatessa. Myös paha haju suussa tai ikenien punoitus voivat olla merkki taudista.

Tulehtuneiden ientaskujen kautta plakin bakteereita ja niiden osia pääsee helposti kulkeutumaan verenkierron mukana muualle kehoon. Iensairautta aiheuttavat bakteerit ja niiden tuottamat toksiinit voivat lävistää valtimon seinämän ja aloittaa tulehduksen.

Parodontiitti lisää elimistön tulehduskuormitusta

Parodontiitti aiheuttaa elimistössä systeemisen matala-asteisen tulehduksen, joka edistää tulehduksen etenemistä valtimoiden seinämissä. Lisäksi parodontiitti vaikuttaa epäsuotuisasti veren rasva-ainepitoisuuksiin ja muuttaa elimistön hormonaalista säätelyä.

Valtimotaudissa plakki kertyy verisuonten seinämiin

Valtimonkovettumataudissa tulehdussoluja, kolesterolia sekä kalsiumia kertyy hitaasti valtimon seinämän sisäkalvon alle. Ientulehdusta aiheuttavat taudinaiheuttajat kiihdyttävät prosessia monien tekijöiden avulla. Tulehduksen seurauksena syntyy ahtautumia ja veren kulku suonessa heikkenee. Hapen ja ravinnon saanti kudoksissa vähenee, ja seuraa häiriöitä niissä elimissä, joihin valtimo kuljettaa verta ja ravintoa.3 

Tehostettu suuhygienia avuksi 

Tutkimukset ovat osoittaneet, että sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöihin on mahdollista vaikuttaa hoitamalla iensairautta aktiivisesti.4
Ikenien terveyttä vaalitaan tehostetulla suuhygienialla. Kun iensairaus on diagnosoitu, potilaan on sitouduttava koko elämän kestävään huolelliseen hampaiden hoitoon ja säännölliseen hammaslääkärin ylläpitohoitoon. Plakin torjumisesta on ryhdyttävä pitämään huolta joka päivä kotioloissa.

Iensairauden etenemisen pysäyttämiseksi on huolehdittava, että plakkia ei pääse muodostumaan. Tärkein keino on säännöllinen hampaiden harjaaminen ja huolellinen hammasvälien puhdistaminen. Harjaaminen ei kuitenkaan usein riitä, sillä hampaiden harjaus jättää aina jälkeensä jäännösplakkia. Jäännösplakki muodostuu hampaiden pieniin epätasaisuuksiin ja ienrajaan, ja sen poistaminen hammasharjalla täysin on hyvin vaikeaa. Alttiilla henkilöillä jäännösplakki altistaa ikenien tulehdukselle ja reikiintymiselle.

Lumoral on ainutlaatuinen, tulehdusta lievittävä menetelmä hampaiden ja ikenien terveyteen

Lumoral-hoito on ensimmäinen menetelmä, joka kykenee poistamaan plakkia hampaiden pinnalta erittäin tarkasti.Sen avulla myös mikroskooppinen jäännösplakki saadaan pois, ja plakin ja hammaskiven muodostuminen vähenee. Lumoral lievittää ikenien tulehdusta, ja on hellä hampaille. Se soveltuu käyttöön myös silloin, kun suussa on omien luonnollisten hampaiden lisäksi paikkoja, osaproteeseja tai implantteja.

Lumoralia käytetään säännöllisesti vähintään kaksi kertaa viikossa ennen hampaiden harjausta. Se on lääkkeetön antibakteerinen käsittely, jota voidaan käyttää säännöllisesti, ja se säilyttää tutkitusti tehonsa jatkuvassa käytössä.6 Kuka tahansa voi käyttää sitä kotonaan helposti. Toisin kuin tavanomaiset suuhuuhteet, se ei vaikuta bakteereihin kaikkialla suussa, vaan kohdistaa antibakteerisen vaikutuksensa vain hampaiden plakin bakteereihin ja ienrajaan. Teho on erinomainen sekä reikiintymistä aiheuttaviin, happoa tuottaviin bakteereihin että ientulehdukseen liitettyihin anaerobeihin.

Lumoral-hoito perustuu suomalaisen sydänkirurgin innovaatioon ja sen tutkimus-ja tuotekehitystyö on monitieteisen tutkijaryhmän käsialaa. Mukana projektisssa on useita yliopistoja, sairaaloita sekä johtavia suomalaisia hammaslääkäreitä. 

Suominen-Taipale L, Nordblad A, Vehkalahti M, Arpomaa A. Suomalaisten aikuisten suunterveys. Terveys 2000-tutkimus. Kansanterveyslaitoksen julkaisuja KTL B16/2004. 

Rydén L, Buhlin K, Ekstrand E, de Faire U, Gustafsson A, Holmer J, Kjellström B, Lindahl B, Norhammar A, Nygren Å, Näsman P, Rathnayake N, Svenungsson E, Klinge B: Periodontitis Increases the Risk of a First Myocardial Infarction. A Report From the PAROKRANK Study. 13.1.2016 Circulation. 2016;133:576–583
https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.115.020324

3 Mustajoki, P. Valtimotauti (Ateroskleroosi). Kustannus Oy Duodecim. 20.4.2020 Artikkelin tunnus: dlk00095 (002.018)
Salminen A , Kopra E, Lahdentausta L, Liljestrand J, Paju S: Suun infektioiden yhteys sydän- ja verisuonisairauksiin. Suom Hammaslääkäril 2020; 4: 46-51

5 Nikinmaa S, Moilanen N, Sorsa T, Rantala J, Alapulli H, Kotiranta A, Auvinen P, Kankuri E, Meurman JH, Pätilä T. Indocyanine Green-Assisted and LED-Light-Activated Antibacterial Photodynamic Therapy Reduces Dental Plaque. Dent J (Basel). 2021 May 3;9(5):52. doi: 10.3390/dj9050052. PMID:
34063662; PMCID: PMC8147628

Nikinmaa S, Alapulli H, Auvinen P, et al. Dual-light photodynamic therapy administered daily provides a sustained antibacterial effect on biofilm and prevents Streptococcus mutans adaptation. PLOS ONE. 2020:2020.01.09.899963. DOI: 10.1371/journal.pone.0232775

 

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.

Äitienpäivä – Katso tarjoukset! Äitienpäivä – Katso tarjoukset!