Neljä tapaa, miten suun terveys vaikuttaa seksielämääsi.

Neljä tapaa, miten suun terveys vaikuttaa seksielämääsi.

Suun terveys ja seksuaaliterveys kulkevat käsi kädessä

Suun terveys ja ienterveys ovat yhteydessä koko kehon terveyteen. Bakteerit hampaiden pinnalla ja ienväleissä eivät aiheuta pelkästään pahanhajuista hengitystä. Uusimpien tutkimusten mukaan hammasplakin bakteereilla ja niiden aiheuttamalla ikenien tulehduksella on yhteys jopa miesten seksuaaliseen suorituskykyynja hedelmällisyyteen2.

Suun sairaudet ovat merkittävä kansantauti Suomessa. Esimerkiksi kroonista iensairautta, parodontiittia sairastaa 77% suomalaisista miehistä3. Naisista 70%:lla on todettu merkkejä iensairaudesta. Oireettomatkin vaivat suussa voivat vaikuttaa koko kehon terveyteen. Ikenien tulehdus aiheuttaa matala-asteista tulehdusta, joka vaikuttaa muun muassa verisuonten terveyteen. Ikenien kautta bakteerit pääsevät kaikkialle kehoon. 

1. Iensairaus on yhteydessä erektiohäiriöön

Systemaattinen tutkimuskatsaus (Americal Journal of Men's Health 2018) osoittaa, että useat tutkimukset vahvistavat yhteyden miesten erektiohäiriöiden ja parodontiitin kanssa4. Erektiohäiriö liittyy kiinteästi valtimotautiin -  valtimoiden tulehdustilaan, jossa plakkia kertyy valtimoiden seinämiin ahtauttaen niitä. Parodontiitin tiedetään lisäävän matala-asteista tulehdusta ja valtimotaudin riskiä. Plakin kertyminen verisuoniin on erektion kannalta huono asia. Verisuonten ahtautuessa veren pääsy peniksen paisuvaiskudokseen vaikeutuu. Katsauksen perusteella ehdotetaankin, että erektiohäiriöistä kärsivä mies tulisi ohjata hammaslääkärin vastaanotolle perusteelliseen tarkastukseen.

2. Suun terveys vaikuttaa itseluottamukseen

Suun terveys vaikuttaa myös itsetuntoon. Suu on tärkeä elin, joka säätelee syömistä, puhumista ja hengittämistä. Jos suun terveyden kanssa on ongelmia, se heijastuu väistämättä vuorovaikutukseen toisten kanssa. Kun suu on puhdas ja voi hyvin, on helpompi olla seksuaalisesti itsevarma.

3. Terve suu on suudeltavampi

Hengityksen haju saattaa kumppanista tuntua luotaantyöntävältä. Haju on yli 80% tapauksissa bakteerien aiheuttamaa. Plakki on myös esteettinen haitta, joka voi olla ikävän näköinen ja värjää lisäksi hampaita.
Kumppanin tai deitin kanssa aikana suutelun tai yhdynnän aikana vaihtuu merkittävä määrä bakteereja suusta tai genitaalialueilta. Terve suu eliminoi haitallisia bakteereja tehokkaammin kuin jos suussa on aktiivinen tulehdus.

4. Iensairaus vaikuttaa hedelmällisyyteen ja raskauteen

Suun terveyteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota myös silloin, kun  suunnittelee raskaaksi tulemista. Suun sairaudet voivat heikentää raskaaksi tulemisen mahdollisuutta, ja iensairauden tiedetään lisäävän ennenaikaisen synnytyksen riskiä ja tavanomaista alhaisempaa syntymäpainoa. Tutkimuksissa ientulehdukset on yhdistetty myös siittiöiden heikkoon liikkuvuuteen2.

Miten parantaa arjessa oman suun terveyttä?

Onneksi iensairauden ehkäiseminen on helppoa. 

1. Harjaa hampaasi kaksi kertaa päivässä, pidä huolta hammasvälien puhtaudesta ja käytä lisäksi Lumoralia kaksi kertaa viikossa.
2. Varmista hampaidesi ja ikeniesi kunto käymällä säännöllisesti hammaslääkärillä.
3. Vältä turhaa napostelua ja happamien juomien nauttimista aterioiden välillä. Kannattaa muistaa, että jokainen suupala aiheuttaa happohyökkäyksen hampaiden pinnalla.

Lumoral on hammaslääkärien suosittelema, Suomessa kehitetty, tehokas lääkinnällinen laite suun terveyden omahoitoon. Lumoralin avullla hampaiden harjaustulos tehostuu merkittävästi. Se on ainoa hoito, joka eliminoi plakin bakteerit kohdennetusti ja vähentää plakin muodostumista merkittävästi. Säännöllisesti käytettynä se pitää hammaskiven muodostumisen kurissa.

Kun reikiintymistä ja ientulehdusta aiheuttavat bakteerit ovat poissa, voit vähentää riskiä iensairaudelle, joka on yhteydessä valtimotaudin ja erektiohäiriön syntyyn. Lumoral ehkäisee ja lievittää ientulehdusta, joka hoitamattomana voi edetä ja heikentää seksuaaliterveyttäsi. Tehostettu suuhygienia pitää myös hengityksesi raikkaana, ja suuteleminen on mukavampaa!

Lähteet:

1. Valera Kellesarian, S.; Varela Kellesarian, T.; Ros Malignaggi, V.; Al-Askar, M.; Ghanem, A.; Malmstrom, H.; Javed, F. Association Between Periodontal Disease and Erectile Dysfunction: A Systematic Review. Am J Mens Health. 2018 Mar; 12(2): 338–346. doi: 10.1177/1557988316639050 PMCID: PMC: 5818109 PMID: 27030114

2. Tao D.; Zhu J.; Xie C.; Kuang Y.; Chai W.; Chin Man Lo E, Ye W, Li F.;  Feng X.; Lu H.
Relationship between periodontal disease and male infertility: A case-control study. Oral Dis. 2021 Apr;27(3):624-631. Epub 2020 Aug 31. PMID: 32702140 DOI: 10.1111/odi.13552
 
3. Parodontiitti. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2019. Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi

4. Nikinmaa S, Moilanen N, Sorsa T, Rantala J, Alapulli H, Kotiranta A, Auvinen P, Kankuri E, Meurman JH, Pätilä 197 T. Indocyanine Green-Assisted and LED-Light-Activated Antibacterial Photodynamic Therapy Reduces Dental 198 Plaque. Dent J (Basel). 2021 May 3;9(5):52. doi: 10.3390/dj9050052. PMID: 34063662; PMCID: PMC8147628.

5. Schwartz B. G., and Kloner R. A., Cardiovascular Implications of Erectile Dysfunction. 2011 DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA Circulation. 2011; 123:e609–e611

6. Cetin, I. et al. Pathogenic mechanisms linking periodontal diseases with adverse pregnancy outcomes. Reprod. Sci. 19, 633–641 (2012).

 

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.