Säännölliset rutiinit tukevat suunterveyttä

Säännölliset rutiinit tukevat suunterveyttä

Juuso Simpasen lapsuus ja nuoruus vierähti pitkälti jalkapallokentillä ja jääkiekkokaukaloissa touhuten. Ammattilaisjalkapalloilijan ura alkoi hänellä jo 16-vuotiaana, kun sopimus Veikkausliigaseura FC Hongan kanssa syntyi. Nyt 15 vuotta myöhemmin päämääränä on menestyä ultrajuoksun arvostetuimmilla areenoilla – Istrian, Kullamannenin ja Ranska Ultra Trail du Mont Blancin (UTMB) kisoissa.

– Lopetin futisurani vuonna 2013, kun olin ajautunut pahaan ylirasitustilaan. Aluksi tarkoitus oli ottaa vain taukoa, mutta tauon aikana päätin lähteä tekemään jotain ihan muuta. En tuolloin vielä tiennyt yhtään mitä se olisi, mutta liikunnan ja urheilun parissa toimimista kuitenkin, Juuso kertoo taustoistaan.

Futistauon aikana Juuso tutustui muutamaan ultrajuoksijaan. Heidän innoittamanaan hän päätti kokeilla lajia. Samalla hän luki lajista paljon ja innostui harjoittelemaan sitä ammattimaisesti.

–llmoittauduin ensimmäiseen ultrajuoksukilpailuun, 100 km:n Masokistin Unelmaan. Kisa meni hyvin. Ylitin itseni ja yllätyksekseni voitin kisan ajalla 8:22. Sillä hetkellä tiesin, että tää on mun juttu ja tätä haluan tehdä!

Luonnossa liikkuminen kiehtoo

Juuson suvussa tai perhepiirissä ei ole muita ammattilaisurheilijoita, mutta hän on perheensä kanssa liikkunut aina paljon luonnossa. Tätä tarjoaa myös polkujuoksu, joka on luontoliikuntaa, jossa nimensä mukaisesti juostaan poluilla.

Tälle kaudella Juuson treenikalenteriin on merkattu kolme kansainvälistä UTMB World Seriesin polkujuoksijan huippukisaa: Istria 168 km, Kullamannen 170 km ja UTMB 170 km. UTMB Mont Blanc -kilpailu, johon Juuso osallistuu toista kertaa, kiertää Ranskan Mont Blancin massiivin noin 170 kilometrin lenkkinä. Jylhissä alppimaisemissa nousua kertyy 10 000 metriä – siis kymmenen kilometriä pystysuoraan mitattuna!

Kisojen tavoitteeksi hän on asettanut 20 parhaan joukkoon kuulumisen. Jo viime vuonna hän teki suomalaishistoriaa parantamalla parasta suomalaisaikaa UTMB sarjan loppukilpailussa saavuttamallaan loppuajallaan 23:58:21. Tällä ajalla sijoituttiin viime vuonna sijalle 30, joskin se olisi monena vuonna riittänyt 20 parhaan joukkoon.

– Taso oli todella kova, ja selkeästi huomasi kehityskohteita, joita piti lähteä kehittämään. Erityisesti jyrkät ja ylämäet, joissa jäin jälkeen, Juuso sanoo ja samalla myöntää, että Suomen olosuhteissa vuorikisoihin treenaaminen voi olla haastavaa.

– Ei oikein löydy isoja mäkiä ja vuoria, joissa pysty treenaamaan mäkijuoksua. Asun Helsingissä, joten Malminkartanon jätemäen maastossa tulee paljon harjoiteltua. Nyt talvella juoksumatto on sellainen, jolla saa pitkiä ylämäkiharjoituksia hyvin treenattua.

Kunnon kehittämisessä on mentävä eteenpäin koko ajan

Huippu-urheilijan elämässä säännöllisyys on Juuson mielestä kaikkein tärkeintä. Säännölliset ruokailuajat, unirytmi, kehonhuolto ja ylipäänsä terveydestä huolenpito auttaa jaksamaan raskaat treenijaksot ja pitämään mielen sekä kropan kunnossa. Kilpailuhenkisyys puolestaan auttaa motivoimaan, kun treenikertoja on paljon ja tavoitteet kovat. 

Juuso valmentaa itse itseään.  Hän harjoittelee pääosin kerran päivässä ja treenien pituudet ovat yleensä 2–6 tuntia.

–Iltaisin teen lähes päivittäin liikkuvuusharjoitteita. Puhtaita lepopäiviä pidän yleensä vain tosi raskaiden harjoitusten jälkeen tai kilpailujen jälkeen. 

–Kilpaurheilu ja tavoitteet pitää motivaation hyvin yllä ja auttaa tekemään asiat niin hyvin kuin pystyy. Näen, että kilpaurheilu on hyvää vastapainoa arkeen. Kilpailut ovat aina juhlapäiviä ja hienoja kokemuksia, joista saa virtaa pitkäksi aikaa, Juuso sanoo. 

Tiukat treenit ja menestyminen kisoissa edellyttää terveellisiä elämäntapoja. Myös ruokailulla ja riittävällä levolla on tärkeä rooli. Juuso on ollut täysin kasvisruokavaliolla nyt reilut kahdeksan vuotta. 

– Pidän tärkeänä syödä paljon tuoreita kasviksia ja hedelmiä, jonka lisäksi syön joka päivä myös laadukkaita kasvisproteiinin lähteitä palkokasveista ja tofusta ja rasvan lähteitä siemenistä ja pähkinöistä ja avokadosta. Uni on mielestäni tärkein tekijä palautumisessa. Pyrin nukkumaan 8-9 tuntia joka yö. 

Suunterveys tukee kilpaurheilijan tavoitteita

Huippu-urheilu luo erityisiä vaatimuksia suunterveydelle. Urheilijoilla kehon lisäksi myös hampaat joutuvat usein koville, koska runsas treenaaminen vaatii kulkeakseen riittävästi energiaa. Tämä taas voi näkyä ruokailukertojen määrässä.

Juuso myöntää, ettei ultrajuoksu ole kovin hammasystävällinen laji, kun esimerkiksi vuorokauden mittaisessa kilpailussa syödään 15–20 minuutin välein. Suun terveys on kuitenkin tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja tulehdustila suussa voi vaikuttaa hyvinkin negatiivisesti suorituskykyyn urheilussa, siksi siihen on tärkeää myös kilpaurheilijan panostaa.

Hampaitaan Juuso hoitaa suositusten mukaan harjaamalla ne kaksi kertaa vuorokaudessa ja puhdistamalla hammasvälinsä säännöllisesti. Lumoral-laitteen hän otti käyttöön kolmisen kuukautta  sitten, vaikka varsinaista ongelmaa hänellä ei olekaan suussaan – reikiä nolla ja ikenetkin pääosin terveet, ilman merkkejä ientulehduksesta.

Juuso sanoo suhtautuvansa suunterveyteen vakavasti. Ottamalla Lumoralin käyttöön hän voi olla varma siitä, että hänen suunterveytensä säilyy optimaalisena rankkojen kisojenkin aikana.

– Pyrin siihen, ettei suuhuni syntyisi liian monta happohyökkäystä päivän aikana. Tämän vuoksi syön isoja ruoka-annoksia kerrallaan, mutta harvemmin päivän aikana. Päivittäisten happohyökkäysten määrä ”normaalin” treenikauden aikana vaihtelee suussani 3–5 kerran välillä.

Kisatreenien ja itse kisojen aikana Juusonkin elimistö kaipaa kuitenkin runsaasti energiaa ja ylimääräisiä ruokailukertoja. Tämä heijastuu suoraan urheilijan suunterveyteen.

– Välillä kisojen jälkeen, kun olen joutunut syömään vaikkapa puolen tunnin välein jotain – yleensä vielä sokeripitoista ravintoa – vaikutuksen huomaa heti hampaiden kunnossa. Muutokset ruokailutavoissa huomaan heti hampaissa – esimerkiksi hampaiden vihlonnan lisääntymisenä.

Juuso on käyttänyt Lumoralia nyt reilun kolmen kuukauden ajan. Lumoral-hoito on suomalaistutkijoiden kehittämä uusi suuhygieniamenetelmä, jonka avulla plakin bakteerit voi poistaa hampaiden pinnalta 99,99 %:sti. Lumoral on kohdennettu käsittely, mikä tarkoittaa, että suun normaali, tärkeä bakteerifloora säilyy. Samalla ientulehdus rauhoittuu.

– Pyrin pitämään suunterveydestäni huolta harjaamalla hampaat huolellisesti, välttämällä ylimääräisiä happohyökkäyksiä ja viimeisten kuukausien aikana myös Lumoralin säännöllisellä käytöllä. Olen innoissani laitteesta ja uskon, että tästä on paljon hyötyä erityisesti kestävyysurheilijoille.  

                                                        ****

 

Kuinka kehittyä juoksijana? Lue Juuson vinkit tästä:

  1. Aseta realistinen, itseä motivoiva ja helposti mitattava tavoite.
  2. Säännöllinen tekeminen palkitaan aina. Usein juoksijat yliarvioivat, kuinka paljon pystyvät kehittymään parissa kuukaudessa, mutta aliarvioivat, kuinka paljon kunto voi mennä eteenpäin vuodessa tai kahdessa. Yksittäiset väliin jääneet treenit ei vaikuta Isossa kuvassa, vaan tärkeintä on säännöllinen tekeminen viikosta ja kuukaudesta toiseen ilman pitkiä taukoja harjoittelusta.
  3. Pyri tekemään harjoittelusta nautinnollista ja hauskaa. Monipuolisuus ja erilaiset ärsykkeet auttavat tässä.

 

Juuso Simpanen perusti vuonna 2018 yhdessä ystävänsä Miikka-Pekka Rautiaisen kanssa Jalanjälki juoksuvalmennusyrityksen, jossa on tällä hetkellä yli 100 valmennettavaa.

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.

Äitienpäivä – Katso tarjoukset! Äitienpäivä – Katso tarjoukset!