Tulehduksellista suolistosairautta (IBD) sairastavilla suun terveydestä huolehtiminen on erityisen tärkeää

Tulehduksellista suolistosairautta (IBD) sairastavilla suun terveydestä huolehtiminen on erityisen tärkeää

Terve suu on sidoksissa ihmisen yleisterveyteen ja hyvinvointiin. Etenkin pitkäaikaissairautta sairastavalle suun ja hampaiden terveydestä huolehtiminen on välttämätöntä yleisterveyden ja jopa sairauden hoidon kannalta. Aktiiviselle harrastajalle ja samalla tulehduksellista suolistosairautta sairastavalle Laura Jalastolle suunterveydestä huolehtiminen on tärkeä osa myös kisakuntoon panostamista.  

Laura Jalasto on yksi Suomen tämän hetken parhaimmista triathlonisteista. Hän on voittanut muun muassa Ironman Tallinn 2020 ja Ironman Mallorca 2021 -kilpailut.  

– Olen urheillut tavoitteellisesti koko ikäni; lapsuudessa hiihdossa ja myöhemmin ratsastuksessa. Triathlon tuli mukaan kuvioon neljä vuotta sitten, ja ensimmäisen täyden matkan Ironmanin suoritin kolme vuotta sitten, Jalasto kertoo.  

Viime lokakuussa Jalasto kilpaili Hawaijin Konalla täyden matkan MM-kisoissa, joista kotituomisina oli W40-44 sarjan MM-pronssimitali. Tämän kauden tavoitteekseen hän oli asettanut kirkastaa mitali Lahdessa käytävissä puolimatkan MM-kisoissa, mutta rasitusmurtuma vesitti kuitenkin kisasuunnitelmat tämän kesän osalta. 

Triathlonissa Jalastoa kiehtoo lajin monipuolisuus. Treenit ovat vaihtelevia ja aina löytyy uusia osa-alueita kehitettäväksi, hän sanoo.  

– Laji on lisäksi yllättävän sosiaalinen ja fiilis lajiyhteisössä todella mukava. Vaikka kilpailut suoritetaankin useimmiten yksilölajina, treenejä ja kisareissuja tehdään usein porukalla ja lajin parista on löytynyt kavereita urheilun ulkopuolellekin.  

Terveydestä huolehtimisesta tullut entistäkin tärkeämpää 

Laura Jalastolla dignosoitiin haavainen paksusuolentulehdus eli ulseratiivinen koliitti (colitis ulcerosa) lokakuussa 2020. Kolliitti on krooninen tulehduksellinen suolistosairaus, jossa paksusuolen limakalvo on tulehtunut. Sairauden pääasiallisia oireita ovat vatsakipu, veriset ulosteet ja ripuli. Sairauteen voi liittyä myös suoliston ulkopuolisia oireita, kuten nivel- ja iho-oireita. Sairaudelle on tyypillistä, että siihen kuuluu sekä aktiivisia että oireettomia kausia. 

– Vatsani alkoi oireilla täysin yllättäen elokuussa 2020. Alkuun vain turhan vilkkaana vatsan toimintana, mutta parin kuukauden päästä alkoivat myös kovat vatsakrampit. Lokakuussa 2020 tähystyksessä sain Colitis Ulcerosa -diagnoosin.  

Huippu-urheilu vaatii jo itsessään paljon: rankkaa treeniä, elämäntapojen säännöllisyyttä ja monipuolista ja terveellistä ravintoa. Mikäli pitkäaikaissairaus on vielä päällä, tulee vaatimuslistasta entistä pidempi. Terveydestä huolehtimisesta tulee entistäkin tärkeämpää. 

– Tulehdukselliseen suolistosairauteen liittyvät lääkitykset yhdistettynä kovaan treenaamiseen altistavat tiettyjen ravintoaineiden puutokselle ja lisätarpeelle Tällöin näiden saannista tulee huolehtia erityisen hyvin. 

Jalasto myöntää, että tulehduksellisen suolistosairauden kanssa eläminen voi aiheuttaa taudin vaiheesta riippuen niin käytännön haasteita arkielämään kuin myös lisävaatimuksia tavoitteelliseen urheiluun.  

– Mikäli tauti saadaan lääkityksellä tasapainoon, omaa kehoa kuuntelemalla ja terveyteen kokonaisvaltaisesti panostamalla suolistosairauden kanssa voi kuitenkin useimmiten elää lähes normaalia elämää ja myös urheilla tavoitteellisesti.  

Suun terveys on tärkeä osa urheilijan kokonaisvaltaista hyvinvointia 

Tulehdukselliset suolistosairaudet kuten koliitti ja Crohnin tauti voivat autoimmuunisairauksina altistaa vakaville iensairauksille kuten parodontiitin tai peri-implantiitin puhkeamiselle.  

Suolistotulehduksen hoidossa käytetään tarvittaessa puolustuskykyä alentavia niin sanottuja immunosuppressiivisia lääkkeitä, jolloin suun terveydestä huolehtiminen ja suutulehdusten ennaltaehkäisy korostuvat.  

Tulehduksellisten sairauksien kannalta hyvä suun omahoito onkin avainasemassa. Suun terveydenhoito-ongelmia ilmaantuu erityisesti vaikea-asteista tautia sairastavilla, jolloin immunosuppressiivinen hoito ja suun kuivuminen vaikeuttavat hyvän suuhygienian ylläpitämistä. Fluorihammastahnan ja ksylitolituotteiden säännöllinen käyttö on suositeltavaa hampaiden reikiintymisen ehkäisemiseksi. 

Urheilijat kuuluvat suun sairauksien riskiryhmään ja suunterveys on tärkeä osa urheilijan kokonaisvaltaista hyvinvointia.  Lauran suunhoitorutiinini pitää nykyisin sisällään hampaiden pesun aamuin illoin sekä Lumoralin käytön kahdesti viikossa.  

– Koen, että suun terveys on olennainen osa kokonaisterveyttä, erityisesti kun kestävyysurheilijana tulee syötyä ja juotua paljon sokeripitoista energiaa.  

FAKTAA: tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD) 

Tulehduksellisista suolistosairauksista käytetään yleisesti lyhennettä IBD (Inflammatory Bowel Diseases). Tulehduksellisia suolistosairauksia ovat Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus eli colitis ulcerosa.  

IBD yleistyy voimakkaasti. Suomessa oli vuoden 2022 lopussa lähes 58 000 IBD-diagnoosin saanutta, ja nykyään yli 2 500 suomalaista saa vuosittain diagnoosin. Tyypillinen sairastumisikä on 15–35 vuotta, mutta IBD voi puhjeta missä iässä tahansa. Haavaista paksusuolentulehdusta tavataan eniten miehillä. 

Suomessa haavaiseen paksusuolentulehdukseen sairastuu vuosittain noin 20 ihmistä sataatuhatta kohti. Haavaisen paksusuolentulehduksen esiintyvyys on 300–400 tapausta 100 000 asukasta kohti. 

Lapsuusiässä keskimääräinen sairastumisikä haavaiseen paksusuolentulehdukseen on kahdeksan vuotta. Kelan tilastojen mukaan IBD:n esiintyminen on nelinkertaistunut lapsilla viimeisen 20 vuoden aikana. 

(Lähde: IBD ja muut suolistosairaudet ry) 

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.

Äitienpäivä – Katso tarjoukset! Äitienpäivä – Katso tarjoukset!