Ovatko ikenesi kunnossa?

Ovatko ikenesi kunnossa?

Iensairaus on kiusallinen vaiva. Yleisimpiä iensairauden oireita ovat ienverenvuoto, hampaiden heiluminen ja ikenien vetäytyminen hampaiden ympärillä. Myös pahanhajuinen hengitys voi olla merkki suussa olevan bakteerisairauden olemassaolosta. 

Jos havaitset yhden tai useampia näistä oireista, on Lumoral-hoito loistava sinulle. Lumoral tehostaa suunhygienian hoitoa ja on keskeisessä roolissa erilaisten ien- ja hammassairauksien hoidossa ja ehkäisyssä.

Vertavuotavat ikenet

Terveet ikenet ovat väriltään vaalenpunaiset. Jos ne näyttävät turvonneilta, muuttuvat punertaviksi tai ne alkavat vuotaa verta, kun pureskelet ruokaa, harjaat hampaitasi tai ehkä jopa itsestään, on hyvin todennäköistä, että sinulla on jonkinasteinen iensairaus.

Hampaiden ulkonäkö

Jos hampaasi "heiluvat", se on merkki siitä, että iensairaus on jo vaurioittanut hammasta ympäröivää kudosta. Yleensä tämä on merkki jo pitkälle edenneestä luukadosta. Kun hampaat löystyvät, ne voivat liikkua erilleen ja niiden väliin voi syntyä rumia tummia aukkoja. Nämä ovat parodontiitin oireita ja merkki siitä, että hoito on tarpeen lisävaurioiden estämiseksi. Hoitamattomana heiluva hammas voi muuttua menetetyksi hampaaksi.

Vetäytyvät ikenet

Toinen iensairauden ikenien vetäytyminen. Kun ikenet vetäytyvät, ne alkavat paljastaa hampaiden juuria, jotka ovat kruunua tummemmat. Ikenien vetäytyminen on usein merkki iensairaudesta, mutta ei aina: se voi johtua myös liian kovasta hampaiden harjauksesta.

Mahdollinen ennuste ja hoito-ohjeet

Vertavuotavat ikenet (varsinkin jos ne vuotavat helposti tai itsestään), vetäytyvät ikenet, hampaiden heiluminen ja pahanhajuinen hengitys viittaavat siihen, että sinulla saattaa olla iensairauden vakavampi muoto eli parodontiitti. Huomaa kuitenkin, että pahanhajuinen hengitys ja vetäytyvät ikenet voivat johtua myös muista tekijöistä.

Jos hammasimplanttien ympärillä olevat ikenet tulehtuvat, saatat kärsiä peri-implanttitaudista. Tätä voi esiintyä kahdessa muodossa: implantin ympärillä oleva limakalvotulehdus (joka vaikuttaa implantin ympärillä olevaan limakalvoon) ja vakavampi peri-implantiitti (jossa implantin ympärillä on luukato).

Jos sinulla on jompikumpi näistä oireista, tulisi sinun varata aika hammaslääkärillesi mahdollisimman pian. Pyydä hammaslääkäriäsi tekemään parodontiitin perustutkimus osana säännöllisiä hammastarkastuksia. Tarvittaessa hammaslääkäri ohjaa sinut erikoislääkärin, parodontologin, vastaanotolle.

Muista, että huolellinen hampaiden omahoito ja säännölliset hammaslääkärikäynnit auttavat ehkäisemään iensairauksien puhkeamista ja rajoittamaan niiden aiheuttamia vahinkoja, jos niitä ilmenee. Antibakteerisen Lumoral-hoidon lisääminen osaksi hampaiden omahoitoa tutkitusti parantaa suusi terveyttä taklaamalla perusteellisenkin hampaiden harjauksen ja lankauksen jälkeen hampaiden pintaan takertunutta jäännösplakkia.  

Lähde: European Federation of Periodontology (EFP)

 

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.