OrPon liigajoukkue hakee tason nostoa keskittymällä suunterveyteen

OrPon liigajoukkue hakee tason nostoa keskittymällä suunterveyteen

Suomalainen naisten lentopalloliigan kestomenestyjä Oriveden Ponnistus hakee tason nostoa keskittymällä yllättävään asiaan – pelaajiensa suunterveyteen.

Oriveden Ponnistus on menestynyt jo vuosikymmeniä naisten lentopalloliigassa. Viime kausina menestyksekäs alkukausi on kuitenkin vaihtunut karvaaseen pettymykseen pudotuspelien alkuvaiheissa. Tänä vuonna seura hakee tason nostoa, ehkä hieman yllättävältäkin alueelta, nimittäin keskittymällä pelaajiensa ja joukkueen johdon suunterveyteen.

Oriveden Ponnistus ja Lumoral-menetelmän kehittänyt Koite Health Oy ovat sopineet kauden 2022–2023 kestävästä yhteistyösopimuksesta. Kauden aikana joukkueen pelaajat ja joukkueen johto käyttävät tutkitusti suunterveyttä parantavaa Lumoral-menetelmää. Pelaajien testituloksia ja sairauspoissaoloja verrataan aikaisempiin vuosiin ja kauden päätteeksi tuloksista kirjoitetaan tieteellinen artikkeli.

– Suunterveydellä on huomattavasti suurempi merkitys urheilusuorituksiin kuin aikaisemmin on kuviteltu. Urheilija voi helposti optimoida lähes kaiken elämässään, mutta jättää silti suunsa hoidon puolivillaiselle. Kun kauden tärkeimmät kisapäivät koittavat, suorituksen voi pilata ientulehdus tai suuperäinen matala-asteinen tulehdus kehossa, sanoo Koite Healthin markkinointijohtaja Pekka Ruuska.

Vuonna 2014 The Scandinavian Journal of Sports Medicine tutki 70 ihmisen suun terveyttä. Koehenkilöistä 35 oli urheilijoita ja 35 muita kansalaisia. Tutkimuksessa ei todettu pelkästään urheilijoiden suun olevan heikommassa kunnossa kuin muiden vaan urheilijoiden kuuluvan myös suunterveyden riskiryhmään. Urheilijat käyttävät muita ihmisiä useammin sokeripitoisia urheiluravinteita ja altistuvat siten muita useammin happohyökkäyksille.

– Jos suussa on piileviä ongelmia, se ei vaikuta pelkästään itse suoritukseen vaan myös palautumiseen, sekä altistaa urheilijan helpommin myös muille sairauksille, Ruuska jatkaa.

Yhteistyö on mahdollisuus

Oriveden Ponnistuksen naisten lentopallojoukkueen manageri Mika Putkisaari näkee uuden yhteistyön mahdollisuutena.

– Yhteistyö on kiinnostava, sillä Lumoralin kohderyhmää ovat juuri pelaajamme eli nuoret urheilijat, jotka pitävät terveydestään hyvin huolta, Putkisaari sanoo.

Lumoral on suomalaistutkijoiden kehittämä korkealaatuinen lääkinnällinen laite, jonka säännöllinen käyttö tukee myös urheilusuorituksia hiomalla käyttäjiensä suunterveyden huippuunsa.

Putkisaari kertoo, että joukkueen pelaajat ottivat ilolla tiedon vastaan uudesta yhteistyökuviosta, johon kuuluu Lumoral-laitteen säännöllinen käyttö yhdessä siihen kuuluvan Lumorise-suuhuuhteen kanssa.

– Joukkueemme jäsenet ovat kaikki huippukuntoon viritettyjä urheilijoita, joten kaikki terveyteen liittyvä ja sitä tukeva on heille ehdottomasti tärkeää. Managerinakin sain tyytyväisenä esitellä joukkueelle uuden yhteistyökuvion tieteen kärjessä olevan suomalaisen terveysteknologialaitteen parissa, Putkisaari kiittää.

Oriveden Ponnistus -joukkueen mestaruusliigassa on 14 joukkuepelaajaa. Heidän joukossaan on myös Mäntän Vilppulasta kotoisin oleva 19-vuotias Ada Aronen, joka on lentopallon parissa viettänyt jo 14 vuoden ajan. Suomen mestaruusliigassa Aronen on pelannut viimeiset kolme vuotta. Lumoral-laitetta hän on käyttänyt nyt kolmisen viikkoa, ja selkeitä positiivisia muutoksia on jo nähtävissä hänen suunterveydessään.

– Lumoralia on ollut todella helppo käyttää, ja tuloksiakin olen jo huomannut suussani. Hampaat tuntuvat selvästi aiempaa puhtaammilta ja ikenieni lievä turvotuskin on poistunut, Aronen sanoo.

Vaikka Aronen huolehtiikin hampaistaan suositusten mukaisesti harjaamalle kaksi kertaa päivässä ja hammasvälejä puhdistamalla, ientulehdus ja karies on hänelle hyvinkin tuttuja suunterveyden ongelmia, joita hän on hammaslääkäri- ja suuhygienistikäynneillä hoidattanut. Lumoralia hän käyttää nyt kahdesta kolmeen kertaan viikossa muun suuhygienian rutiinien lisäksi.

– Hampaani reikiintyvät helposti ja ientulehdukseen minulla on ollut taipumusta. Lumoralin aloituksen jälkeen hampaani näyttävät jopa aiempaa vaaleammilta, vaikkei tuotteessa mainitakaan sen valkaisevan hampaita, Aronen huomioi.

Suunterveydestä huolehtiminen on Aroselle tärkeää, sillä hän haluaa hyvän terveyden ohella säilyttää myös hymynsä kauniina.

– Onhan ulkonäkökin tärkeä asia. Mieleeni tulee myös äitini viesti siitä, miksi hampaista on huolehdittava hyvin. ”Ettei sitten tekareita tarvitse nuorena suuhun laittaa,” Aronen heittää.

Mäntän Vilppulasta kotoisin oleva 19-vuotias Ada Aronen, joka on lentopallon parissa viettänyt jo 14 vuoden ajan.

Artikkeli on julkaistu 9.11.2022 Mestaruusliiga.fi-sivustolla

 

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.